HomeCulturaLa Comissió per la Dignitat homenatja el brigadista que va creuar l’Ebre...

La Comissió per la Dignitat homenatja el brigadista que va creuar l’Ebre amb una senyera

Desenes d’irlandesos visitaran este divendres i dissabte els espais de la Batalla de l’Ebre. Alguns són fills d’antics combatents i d’altres són membres de l’entat Friends of International Brigades in Ireland (FIBI).

L’objectiu és conèixer els espais on van lluitar els brigadistes i on es va decidir el futur de la Guerra Civil espanyola. La comitiva visitarà alguns espais emblemàtics com la façana fluvial de Móra
d’Ebre, també Vinebre, el Poble Vell de Corbera d’Ebre, la Cota 705, l’ossera de les Camposines i també alguns espais del Priorat.

Un dels actes desatacats tindrà lloc este divendres a la tarda, quan la Comissió per la Dignitat lliurarà al Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre (CEBE), de Gandesa, un quadre en homenatge al brigadista de la Columna Connolly, Michael O’Riordan. Este brigadista, que va ser un dels fundadors del partit comunista d’Irlanda, va travessar el riu durant la Batalla de l’Ebre a l’altura de Vinebre, enarborant una senyera catalana.

El portaveu de la comissió per la Dignitat, Toni Strubell, assegura que “el fill de Michael O’Riordan, que també visitarà els espais de la Batalla de l’Ebre, ens ha dit que sempre va guardar amb especial estima el record de creuar el riu amb la senyera catalana”. “Per ell i per tots els que van lluitar per la democràcia, la llibertat i creient en Catalunya, va este petit homenatge”, declara.

El quadre és una obra de Pere Piquer i recull el moment en què O’Riordan va travessar el riu a Vinebre aquell 25 de juliol de 1938. Per tal de finançar-lo, la Comissió va emprendre ara fa uns mesos una campanya de micromecenatge per a finançar l’obra.

Claudia Ruiz
Claudia Ruiz
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 1 =

Últimes notícies