HomeCulturaCinquanta anys pastant fang

Cinquanta anys pastant fang

Este curs 2017- 2018 es complixen just 50 anys que el ceramista Joan Panisello va començar els seus estudis a l’Escola d’Art de
Tortosa.

Són ja “50 anys pastant fang”, recorda, i ho celebrarà amb exposicions a la Xina, França, Andorra, Castelló, Reus, Barcelona i Corbera d’Ebre.

 

Tot i que tenia vocació artística des de ben menut, Joan Panisello no va inscriure’s a l’Escola d’Art de Tortosa fins als 23 anys. En aquella edat ja havia obtingut la titulació de mestre d’Educació Primària i havia aprovat les oposicions per a exercir al Col·legi de la Immaculada de Jesús, el seu poble. “Viure de l’art no és fàcil, ho vaig veure molt clar, i per això fins que no vaig aprovar les oposicions i vaig tindre plaça fixa i sou assegurat no em vaig matricular a l’Escola d’Art”, explica Panisello.

Però l’afició pel fang i per pastar ve de més lluny, des de quan era menut. Sa mare tenia un forn – “es passava el dia pastant coquetes i pastissets”– i son pare era pagès, i Panisello recorda molt bé que quan el pare regava, l’hort s’omplia de fang: “Jo jugava a fer-me boles de fang i la mare, en paciència i de vegades en mal geni, em coïa les meues creacions”. Les boletes es van anar convertint en figuretes de tota mena, “em feia les meues pròpies joguines i la mare sempre tenia un raconet al forn per a coure el meu fang”, explica el ceramista. Amb les seues creacions -no només de fang, ja que també feia fona i altres joguines- Panisello va exercitar la imaginació i la creativitat: “pastar fang i fer-me jo mateix les joguines em va ajudar a millorar la meua destresa manual i des de menut ja tenia educats els dits i la imaginació”.

D’adolescent les seues inquietuds artístiques continuaven intactes i recorda com mentre cursava el Batxillerat, feia classes de pintura a les nits al mateix institut on estudiava. A més va estar vinculat al moviment artístic de la Tortosa dels anys 60 al costat d’artistes com Jaume Rocamora o Cinta Sabaté, “jo era un més del grup, però amb carta blanca, ja que encara no havia començat la meua etapa de ceramista”. L’any 1967 i un cop aprovades les oposicions de mestre amb plaça fixa a Jesús, Joan Panisello va decidir matricular-se a l’Escola d’Art de Tortosa, “des de jovenet tenia clara la meua vocació artística, però abans volia assegurar-me la vida i xafar segur”. I així va ser. Durant 5 anys va estudiar a l’Escola d’Art on acudia cada dia a partir de les 5 de la tarda quan acabava la seua jornada de mestre. També va estudiar a l’Escola d’Art de Tarragona, així com en altres escoles de ceràmica de la Bisbal de l’Empordà, Barcelona i Girona. L’any 1975 es va graduar en arts aplicades i oficis artístics, especialitat ceràmica, per l’Escola de la Llotja de Barcelona. Panisello reivindica que el fet de treballar de mestre i de no dependre de l’art per a viure li ha permès ser lliure. En este sentit recorda molt bé el consell que li va donar Antoni Comella, un dels ceramistes més importants del segle xx: “Li vaig dir que m’agradaria ser com ell i poder viure  de la ceràmica i ell em va dir: -que no se t’ocurrisca mai, si deixes de ser mestre hauràs de fer el que et manen. Mentre sigues mestre, faràs i crearàs el que voldràs i seràs lliure”. Panisello ha conreat una fructífera trajectòria artística i des del 2013 és membre de l’Acadèmia Internacional de Ceràmica.

Set exposicions Panisello celebrarà els seus cinquanta anys pastant fang amb diverses exposicions al llarg de l’any. La primera és a Andorra, una exposició col·lectiva i itinerant sobre l’Art Camp 2008 que es va fer a Andorra i en el qual va participar Panisello. Tres creacions del ceramista formen part d’esta col·lecció i estaran d’exposició fins al 30 de desembre per diferents comuns d’Andorra. Este mes de maig també ha exposat a la Galeria Pictograma de Castelló, al juny ho farà a la CT Art Galery de Reus i al juliol participarà en una exposició col·lectiva a Corbera d’Ebre amb motiu dels 80 anys de la Batalla de l’Ebre. Entre els mesos de setembre i octubre exposarà a la Xina, a Taipei, coincidint amb el Congrés de l’Acadèmia Internacional de Ceràmica, ho farà al New Taipei City Yingge Ceramics Museum amb l’obra CRISÀLIDA, de la darrera col·lecció, Esteles de Vida.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

28 + = 37

Últimes notícies