HomeUrbanismeLa Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre legalitza la caserna de...

La Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre legalitza la caserna de la nuclear d’Ascó

La caserna de la Guàrdia Civil a la central nuclear d’Ascó ja està pràcticament regularitzada. La Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre (CUTE) va aprovar este dimarts la modificació de les normes subsidiàries del planejament urbanístic de l’Ajuntament d’Ascó i, d’aquí a pocs dies, el terreny on es va construir la caserna tindrà la qualificació de Sistemes Generals Tècnics (clau SGT), que permet a l’empresa gestora de les centrals poder construir el que siga necessari per a la seua activitat industrial.

La legalització encara no és plenament vigent, i caldrà esperar un període de poques setmanes perquè s’oficialitze mitjançant la publicació al DOGC.

L’Associació Nuclear Ascó Vandellòs II (ANAV) va construir la caserna durant l’any passat, dins el perímetre de la central nuclear. L’Ajuntament, però, li va denegar el permís d’obres, ja que els terrenys on ja  s’havia començat a aixecar la caserna estaven considerats com a sòl no urbanitzable. Tot i això, l’empresa elèctrica va seguir amb els treballs fins que l’alcalde va emetre un decret de paralització d’obres. La caserna va quedar, però, pràcticament enllestida, ja a finals de l’any passat.

Segons les normes de planejament urbanístic de l’Ajuntament, la qualificació de Sistema General Tècnic dibuixa un perímetre de 750 metres a la rodona de cadascun dels dos reactors. Una àrea molt extensa que fins i tot afecta terrenys de fora del tancat nuclear i l’altra banda del riu Ebre. La nova caserna, però, es troba fora d’esta rodona.

Des de l’Ajuntament, però, van iniciar els tràmits per a regularitzar l’equipament, amb la modificació de les normes subsidiàries d’Urbanisme perquè la qualificació de Sistema General Tècnic se cenyisca únicament al perímetre de la central nuclear. Durant els últims mesos, la modificació ha rebut el vistiplau de totes les administracions competents, com poden ser el Ministeri de l’Interior, l’Agència Catalana de l’Aigua, el Ministeri de Cultura o la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.
Amb tots els informes a favor, la CUTE ha donat ja l’últim pas per a regularitzar este equipament i la caserna podrà entrar en funcionament en pocs mesos.

Un cop el DOGC haja publicat la requalificació del terreny, ANAV podrà demanar la llicència de legalització de les obres i el consistori tancarà l’expedient de restitució de la legalitat que va iniciar quan va detectar la irregularitat de la construcció.

Tot i això, l’alcalde d’Ascó, Josep Maria Buixeda, ja ha anunciat que iniciaria un expedient sancionador contra els responsables de la central nuclear per haver vulnerat la normativa urbanística i haver-hi construït la caserna sense llicència d’obres i en sòl no urbanitzable.

 

La guàrdia civil a les centrals nuclears

La instal·lació de casernes de la Guàrdia Civil a les centrals nuclears és una demanda del Ministeri de l’Interior per tal de reforçar-ne la seguretat interior.  El 2016, es va posar en marxa la primera caserna a la central de Trillo i la d’Ascó està previst que siga la segona de tot el parc nuclear de l’Estat. L’edifici es pot veure des de la  C-12, entre Ascó i Flix, i està situat molt a prop de l’antic accés a la central per esta via.

La caserna podrà acollir un total de 70 agents, que es tornaran cada quinze dies i reforçaran la seguretat de la central juntament amb els vigilants de seguretat privada que ja donen servei al complex nuclear. L’edifici compta amb uns 700 metres quadrats de superfície construïda, distribuïts en una planta baixa, més un primer pis. També compta amb un ampli espai per a vehicles, il·luminació de la façana exterior i sistema de vigilància de seguretat amb noves càmeres.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 2 =

Últimes notícies