HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catBrossa marina a les costes del mediterrani: 1,2 objectes per metre quadrat

Brossa marina a les costes del mediterrani: 1,2 objectes per metre quadrat

El mar Mediterrani és una de les conques més afectades per la brossa marina a tot el món. Les escombraries marines representen un problema persistent i omnipresent que no coneix fronteres. Té un impacte negatiu sobre sectors econòmics vitals com ara la pesca, l’aqüicultura, la navegació i el turisme. També suposa una amenaça sobre les espècies i hàbitats marins, així com un perill per a la salut de les persones.

Però què és la brossa marina? Podríem definir-la com “qualsevol material o objecte sòlid, persistent, fabricat, processat, descartat, eliminat, abandonat al medi marí o a la costa”. Aquesta brossa pot ser visible (macroescombraria), amb prou feines visible (microbrossa <1mm ) o fins i tot invisible (nanobrossa, només visible amb l’ajut d’un microscopi).

El 80 % de la brossa marina prové de terra i arriba al mar per mitjà de diverses vies: rius, barrancs, desguassos, col·lectors d’aigües residuals i pluvials, pel vent i fins i tot recuperada per les mateixes marees.

El passat mes de desembre del 2017 es va realitzar un mostreig a 20 espais costaners protegits del Mediterrani, situats a Albània, França, Grècia, Itàlia, Turquia i l’Estat espanyol.
Se van recollir un total de 22.867 articles de brossa marina. La densitat mitjana va ser d’1,2 elements / m2, xifra considerada relativament alta.

En el cas del delta de l’Ebre, el mostreig se va efectuar a la platja Serrallo. La densitat va ser molt més baixa, amb 0,03 objectes per m2. Concretament se van recollir 96 objectes (72 de plàstic, 11 de vidre, 11 de metall, 2 de tèxtil i 1 de goma) per a un pes total de 2.604 grams, en una superfície de 3000m2.
Aquest mes d’abril se va repetir el mostreig novament a la platja del Serrallo. La densitat va ser de 0,06 objectes m2. se van recollir 188 objectes (171 de plàstic, 1 de goma, 1 de tèxtil, 2 de fusta processada, 4 de metall, 1 de vidre, 8 no identificats). Pes total de 5.801,5 grams.

La majoria dels articles recollits als 10 espais naturals del Mediterrani estaven fets de materials polimèrics artificials i representen el 82% de tota la brossa.

Postdata: En un moment en què els drets civils fonamentals, la democràcia, la llibertat d’expressió i pensament estan fortament amenaçats, hem de continuar endavant amb pau i civisme. Per aquest motiu he canviat la meva foto per l’avatar de llibertat presos polítics, per mostrar el meu suport i rebutjar el seu injust empresonament.

Xavi Abril
Xavi Abril
Parc Natural del Delta de l'Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 1 = 3

Últimes notícies