HomeSense categoriaTerra Alta, grans vins i molta memòria històrica

Terra Alta, grans vins i molta memòria històrica

TERRA ALTA // “Els qui vivim a Corbera d’Ebre tenim l’ombra del Poble Vell a l’esquena, des del naixement fins a la mort. Aquí, la paraula guerra apareix contínuament en les converses familiars. I per això vam fer el Sang de Corb, un vi de garnatxa negra, garnatxa peluda i carinyena, el vi més emotiu del celler, que remet als espais del conflicte”, explica el Francesc Farré, propietari del Celler Frisach. El seu Sang de Corb es pot comprar en una vinateria, es pot tastar al mateix celler, però val la pena de beure’l entre les trinxeres d’un pujol ubicat just darrere de les ruïnes del Poble Vell i amb una esplèndida vista sobre la Terra Alta i els Ports. Vins a la Trinxera és una de les propostes del Celler Frisach i l’empresa Terra Enllà per a conèixer el vi, però també els paisatges tràgics on s’ha cultivat el raïm per a elaborar-lo.

L’enoturisme i la memòria estan tots dos vinculats al paisatge. El vi ens descriu el paisatge i ens parla del passat. Durant la Batalla de l’Ebre, en este territori de secà hi havia més vi que aigua potable. N’hi havia als grans cellers, a les cooperatives i en els trulls de moltes llars”, explica l’Andreu Caralt, periodista i guia de Terra Enllà. De fet, els darrers anys, les propostes vinculades al vi i la història de la Terra Alta, no han fet més que créixer: el celler Frisach de Corbera d’Ebre, el celler Cal Menescal de Bot, Vins del Tros de Corbera d’Ebre, el Celler Cooperatiu de Gandesa, els cellers Herència Altés i Bàrbara Forés de Gandesa oferixen rutes i tastos vinculats a la Batalla de l’Ebre.

Tastos amb vistes a la història

Des del turó del coll del Moro, entre Gandesa i Batea, es dominen les planes interiors de la Terra Alta, la depressió de Bot, Corbera, Gandesa, les serres de Pàndols i Cavalls i el massís del Port. No és estrany, doncs, que el 1938 els comandaments franquistes hi instal·lessen el seu observatori per a definir els atacs. A la finca de Lo Grau, ubicades just als peus del turó, hi ha el celler Herència Altés, un celler que s’ha impregnat de tots els valors que desprèn l’entorn. Elaboren el Colinas del Ebro, un monovarietal de garnatxa blanca -varietat estrella de la comarca- que vol homenatjar els brigadistes internacionals. “Amb este vi, vam voler posar en relleu el coratge d’aquells soldats vinguts de molts països per a lluitar contra el feixisme i que a la fi de la guerra, un cop a casa, no se’ls va reconèixer com calia”, explica Núria Altés. A més, des del celler es proposa la ruta Gandesa In Memoriam, que inclou una visita al museu de la Batalla de l’Ebre de Gandesa, passa pel mirador del Coll de Moro i acaba amb un tast de vins al celler.

La Cota 705 de la serra de Pàndols, al terme municipal del Pinell de Brai, és un espai clau de la Bata- lla de l’Ebre. La seua ubicació en els contraforts de la serra va permetre el control de l’altiplà de la Terra Alta, del Pinell de Brai i bona part part de la serra de Cavalls. Per tot plegat, al final dels vuitanta l’Agrupació de la Lleva del Biberó-41 va escollir este punt per a instal·lar-hi un momument de la Pau, dedicat a tots els combatents del conflicte. Des de fa quatre anys, este també és un dels espais que ha escollit el Celler Bàrbara Forés per a fer-hi el tast de tardor. “Per a tastar i entendre bé cada un dels vins que embotellem, organitzem regularment visites guia des a les sales de vinificació i també a les vinyes. Però un cop a l’any venim aquí, perquè la Cota 705 és un indret especial que ens permet explicar la història d’algunes de les terres on tenim plantada la vinya, mentre tastem alguns dels nostres negres elaborats amb garnatxa negra, carinyena i morenillo”, explica Pili Santmartín, del Celler Bàrbara Forés de Gandesa.

Vins modernistes

Som dinou és el nom d’un dels vins del Celler Cooperatiu de Gandesa que l’empre- sa d’enoturisme Vi Origen ha escollit per a tastar en l’esmorzar de pagès que proposa a les trinxeres del Mas d’en Grau, utilitzades per tots dos bàndols, republicà i franquista. “Assaborir un vi en este entorn, on en- cara es poden localitzar algunes restes bèl·liques i envasos de men- jar dels soldats fa que el vi tingui uns altres sabors i aromes”, explica el guia de Vi Origen Josep Segarra. L’esmorzar forma part d’una ruta promoguda amb el celler cooperatiu, que inclou una visita a l’edifici centenari de l’arquitecte modernista i noucentista Cèsar Martinell (autor, també, del celler de Pinell de Brai). El celler, que va sobreviure a l’impacte de les bombes durant la Guerra Civil, és el símbol d’una comarca com la Terra Alta que ha estat capaç de ressorgir de les cendres d’un conflicte. Un conflicte que, ara, es pot redescobrir, també, a través del vi.

Un públic més transversal

Esta combinació d’història i vi ha permès introduir nous actius i atraure nou públic, més enllà del turista que viatja pels espais de la memòria, força consolidat a la Terra Alta”, comenta Andreu Caralt, periodista especialitzat en la Guerra Civil. I en este treball de buscar noves maneres d’apropar-se a la realitat local, el vi i la història formen un tàndem que ben gestionat té un gran potencial. “El vi és territori i paisatge i, a la vegada, el territori i el paisatge són història. La simbiosi hi és i cal aprofitar-la per a fer més impactant l’experiència dels qui ens visiten. Sempre plantejant-ho des del respecte i sense frivolitzar“, assegura l’Albert Folch, director adjunt del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona a les Terres de l’Ebre.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

63 + = 69

Últimes notícies