HomeSense categoriaLa granota toro, molt a prop d’un cas d’èxit

La granota toro, molt a prop d’un cas d’èxit

Moltes vegades hem criticat des d’estes línies la dilació en la reacció de l’Administració davant d’algunes espècies invasores. Amb el cranc blau, per exemple, durant anys es va retallar en recerca a l’IRTA fins que cap a l’any passat es va fer l’amo de les badies i encara es trobaria en fase expansiva. Amb altres plagues s’han patit tendències a la inacció fins que ja és massa tard. Però de la mateixa manera que hem denunciat estos dèficits, és de justícia reconèixer el més que previsible èxit del pla de xoc contra la granota toro, detectada ara fa un any al Delta com a primer cas de reproducció d’esta espècie invasora -figura entre les cent més nocives del món- a Catalunya. Després que els responsables del Parc Natural actuessen amb celeritat en el desplegament de mesures per a frenar la seua implantació, ara totes les prospeccions i proves d’ADN ambiental practicades han resultat negatives i tot fa pensar que es podria haver aconseguit evitar que la granota toro s’instal·le al Delta, si bé fins a la primavera que ve, en el cas que es tornen a repetir els resultats negatius de les anàlisis, no es podria donar per erradicada.  

Amb la granota toro no s’han estalviat esforços des del primer moment i s’han anat succeint les mesures de combat amb rigor, amb l’aval d’una administració catalana que probablement va veure factible posar fi a la granota gegant i, en creure-hi, ha actuat en conseqüència: la tanca de confinament de la zona on es van capturar la majoria d’exemplars, la salinització de masses d’aigua del mateix àmbit per a eliminar les larves o impedir-hi la reproducció i, sobretot, l’esforç ingent de personal del Parc i de voluntaris a l’hora de fer les escoltes, les prospeccions i els mostrejos. 

Es tracta d’una bona notícia, pendent de confirmar d’aquí a uns mesos, envoltada de l’avenç aparentment imparable d’altres espècies invasores com la cloïssa asiàtica, un dels contribuents als canvis importants que ha patit l’ecosistema fluvial al tram final del riu. El matís optimista, en esta cas, rebla el clau: es veu que el cranc blau es menja la cloïssa asiàtica.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 75 = 79

Últimes notícies