Combatre el despoblament sense diners

Editorial

Els alcaldes de la Ribera d’Ebre s’han reunit amb el president de la Generalitat i dos consellers amb l’objectiu de fer una diagnosi social i econòmica de la comarca i abordar les polítiques que poden combatre el despoblament en els pròxims anys.

Esta era l’agenda, però la realitat va resultar ser un xic diferent. Durant la reunió els alcaldes van constatar que el Govern ha optat per escenificar que el problema de la despoblació en l’àmbit rural -la Catalunya buidada- és a l’ordre del dia. Però només això: el Govern s’ha preocupat d’escenificar i no té de moment cap partida econòmica per a ajudar que les comarques allunyades de les grans ciutats siguen més competitives.

És evident que els problemes de la despoblació es combaten fent el territori més atractiu per a les empreses i, principalment, per a la gent que hi puga anar a viure. Per això és fonamental tenir accés a un lloc de treball digne -empreses-, la capacitat de poder anar a la faena amb comoditat -bons transports- o, si cal, poder-s’hi connectar amb facilitat -bones connexions i xarxes de telecomunicació-. Sense cap partida pressupostària això no serà possible, la Catalunya rural seguirà perdent habitants i qui sap si arribarem al punt que siga massa tard. Polítiques clau i de país mereixen acords grans i de país.

El govern hauria de defugir l’escenificació i el postureig i buscar grans acords per a poder elaborar polítiques extenses, dotades pressupostàriament amb aportació del màxim nombre d’administracions i vetllar per un país d’oportunitat per a tots. A la vegada, els alcaldes hauran de ser claus a l’hora de definir models de territori i treballar conjuntament en l’elaboració de polítiques públiques clares i eficients. Sempre deixant de banda això de destriar entre les diferents conselleries i posar el dit a l’ull a les que no siguen del color pertinent.

Comentaris

Anna Palome Pruja
1.

Asun, molt bé, de denuncia que el Govern no vol i no inclourà cap pressupost, de moment, perquè la Catalunya rural no segui perdent habitants. Com molt bé dius “hauria de defugir escenificació i el postureig i buscar grans acords per a poder elaborar polítiques extenses” i això encara no ha estat possible, els partits son primers davant de una la població rural cada cop més buida.


Comenta aquest article