HomeSocietatEvitar que l’aqüicultura entre en crisi

Evitar que l’aqüicultura entre en crisi

Si fa dos setmanes esta publicació es feia ressò de l’impacte especialment negatiu que el cranc blau, espècie invasora del Delta en plena fase expansiva i sense control, estava tenint sobre la cria de l’ostra acabada de sembrar, i també sobre el musclo, en este número estirem el fil dels greus efectes que la calor puntual del mes d’agost ha tingut sobre la cria de musclo, pràcticament aniquilada a les badies dels Alfacs i el Fangar. Les altes temperatures i la falta de renovació i regeneració de l’aigua de les badies han tornat a suposar una trampa fatal per al sector de l’aqüicultura, que s’enfronta a la paradoxa que les condicions de l’hàbitat suposadament idoni per a l’activitat se li han girat en contra gairebé d’una forma sistèmica i permanent, perquè l’afectació per la calor s’ha enregistrat durant set campanyes consecutives, segons alerta el president de la Federació de Productors de Mol·luscs del Delta de l’Ebre (FEPROMODEL), Miquel Carles.

Entre la calor i el cranc blau, es pot afirmar que l’aqüicultura ebrenca pot entrar en crisi. I de res li servirà tenir al seu costat un centre de recerca de referència com l’IRTA, amb un programa específic d’aqüicultura, si, com en el cas del cranc blau, no es dota pressupostàriament la recerca per a combatre i controlar espècies invasores com esta, detectades fa anys i que han anat implantant-se al Delta lliurement i sense aturador.
Igualment, en relació amb les altes temperatures, si bé no es pot fer res per a reduir-les, sí que seria necessari, i s’entreveu urgent atenent al que ha passat este estiu, preveure i executar un pla per a oxigenar l’aigua i així millorar les condicions de les badies.

La Taula de Cogestió de l’Aqüicultura hi està treballant, però ha arribat un punt en què els aqüicultors, que hauran de posar més d’un milió d’euros sobre la taula per a reposar la cria de musclo, porten pressa, i el territori també.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

77 + = 79

Últimes notícies