HomeEntrevistes“La literatura és molt més que una història en lletres i sobre...

“La literatura és molt més que una història en lletres i sobre un paper”

Pregunta: Com senta guanyar el Premi Nacional de Cultura? És el màxim reconeixement de la Generalitat a un esdeveniment cultural!

Resposta: La veritat és que ha estat fantàstic. Ens suposa una injecció d’il·lusió molt gran i és una recompensa a la feina de tanta i tanta gent que han treballat per fer que el Litterarum siga on és ara. És un premi, doncs, compartit amb molta gent que ha treballat per a organitzar el projecte o que ha fet que arribe a la societat. A més, és molt gratificant que et valoren i que, al cap i a la fi, es parle bé de casa nostra.

P: Són ja onze edicions del Llitterarum, i la dotzena és a la cantonada. Heu quantificat el nombre d’activitats que heu organitzat en tots estos anys?

R: Ho vam quantificar esta setmana, tot i que és difícil ser precisos. En les primeres edicions teníem una quinzena d’espectacles literaris, i els hem duplicat. En els últims anys podem treballar amb uns 25 o 30 espectacles literaris en llengua catalana. Crec que haurem arribat a uns 300 espectacles diferents, i també hem tingut prop de 300 artistes que han actuat a casa nostra durant estos anys, convidats per Litterarum.

P: Parlem ja de xifres importants.

R: Podem dir que no hi ha cap altre lloc on s’organitzen tants espectacles literaris en català i en només quatre dies! Això fa que tinguem un paper ja important com un certamen d’arts escèniques, de música, dansa… però sobretot el que ens fa diferents és la literatura, fem que trascendisca el paper i la posem a escena. I és el que ens han premiat: no ser una fira d’espectacles convencional sinó ser molt especials.

P: Litterarum, a més, és un cap de setmana on hi ha tot tipus d’espectacles literaris: molts formats i per a molts públics.

R: Pensem que és fonamental. Arribar al màxim de gent. Diu l’alcalde de Móra d’Ebre que sempre sorprenem amb coses noves i és el que intentem! Volem agafar la nostra literatura, catalana i ebrenca, i posar-la a escena. La literatura és alguna cosa més que una història en lletres i paper. I és un plaer que es pot gaudir a nivell individual, però també de forma col·lectiva, com nosaltres fem.

P: I quines novetats es presenten per a enguany?

R: Sempre ens agrada jugar una mica amb el factor sorpresa. Tot i això, podem avançar que tindrem nous racons de Móra d’Ebre que acolliran espectacles literaris, i esperem que hi haja més espectadors que mai i també més programadors. Així ho percebem des de l’organització i el premi també ens ha ajudat. També volem començar a treballar en l’elaboració de diferents itineraris perquè tant programadors com públic en general puguen gaudir de Móra d’Ebre i de la Ribera d’Ebre durant la seua estada al Litterarum. I, d’altra banda, volem entrar a l’escola. Creiem en la literatura que transmet valors, i que educa. En els últims anys és una línia que hem treballat, però enguany donarem el pas definitiu i entrarem a escola, a més d’obrir la nostra fira del llibre i els espectacles literaris als escolars.

P: Sempre heu defensat també el Litterarum i la fira del llibre com un actiu econòmic.

R: Pensem que tot esdeveniment cultural, si està ben gestionat, pot ser, sens dubte, un actiu econòmic i generador de riquesa! En el cas de Litterarum hem anat veient com els allotjaments cada vegada estan més plens aquell cap de setmana, a Móra d’Ebre i també a Móra la Nova, Vinebre o Miravet. I pensem que també és una línia a explorar en les properes edicions. Hem d’obrir el Litterarum a altres municipis de la comarca, que se’l senten seu i que se’n puguen beneficiar. Hi treballarem de cara a l’any vinent i esperem tenir nous col·laboradors aviat!

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 41 = 42

Últimes notícies