HomeEntrevistes“No descartem pactar amb ningú perquè Tortosa necessita grans consensos”

“No descartem pactar amb ningú perquè Tortosa necessita grans consensos”

Pregunta: Les eleccions generals han significat la recuperació de la marca PSC. Quina lectura en fa amb vista a les municipals?

Resposta: El revulsiu ha estat Pedro Sánchez, que és un gran persistent i ha recuperat la il·lusió per al Partit Socialista, que té un projecte per a Espanya, un projecte per a Catalunya i un projecte per a Tortosa. Soc un gran sanchista. Què ha marcat el 28-A? La tendència que no estem morts, com alguns es pensaven. Jo em plantejo les generals com una primera volta de les municipals.

P: Amb qui estan disposats a pactar per a entrar al govern de la ciutat?

R: Tenim possibilitats de guanyar i estem disposats a formar govern en tots aquells que hagen estat democràticament escollits i que vulguen treballar per Tortosa. No posem línies roges. Tortosa en este moment necessita grans consensos i ens equivocaríem molt si féssem tacticismes que desgovernen. Venim d’una successió tacticista, ha dit, de Ferran Bel, en què la senyora Roigé és més del mateix: manca de polítiques actives en tot i anar fent inauguracions. I després tenim els republicans de Tortosa, que han perdut ja fa anys la ‘e’ d’Esquerra i que no van voler l’alcaldia oferida pel PSC i Movem. En este context, demanem pas: ens toca als socialistes. Hem sigut més actius natros a l’oposició que ERC al govern, totalment diluïda.

P: I vostè no descarta pactar amb ningú? Movem i la CUP parlen d’un govern d’esquerres per a desbancar els que han governat fins ara.

R: També hi ha governat ERC. Jo estaria encantat de rebre el suport de Jordan si sumem, però no sabem quin resultat hi haurà i jo no descarto res. Ni tan sols un govern de concentració. Tortosa necessita diàleg, grans acords i generositat. Si no, no ens en sortirem. I estem en un punt crític en què hem d’aprofitar potser l’última oportunitat.

P: I quina és la seua aposta per a aprofitar esta oportunitat?

R: Desenvolupament urbanístic dels terrenys de Renfe, que ningú ha volgut desbloquejar fins que ha arribat el govern socialista a Madrid. Suposava quatre milions d’euros, d’acord, però ens hem endeutat amb sis per a fer les piscines i cada any
n’hem tornat quatre als bancs. En 12 anys, hi ha hagut prou temps. I després, creixement econòmic, industrialització i creació de llocs de treball. El Catalunya Sud ha de dixar d’estar buit.

P: I com s’emplena?

R: Ens fan falta infraestructures bàsiques, com l’autovia A-7, una estació ferroviària intermodal [per a mercaderies] o un tercer pont per a la potent indústria agroalimentària de Bítem, i donar facilitats per exemple energètiques. Avui si vols una parcel·la al Catalunya Sud, t’has de portar la llum a peu de parcel·la, i hi ha fluctuacions de subministrament molt grans per exemple al polígon Baix Ebre. Necessitem instal·lar xarxes tancades d’energia als polígons. I aleshores anar a vendre, anar a buscar empreses, cosa que no s’ha fet durant 12 anys. Jo apostaria per les del sector energètic, anant de la mà amb la URV perquè implante nous estudis en este àmbit.

P: Quin paper han de jugar segons el PSC els terrenys de Renfe i la reordenació del centre de la ciutat?

R: Tenim un projecte fet per a remodelar el centre comercial, la connexió entre l’eixample antic i el modern, amb els carrers paral·lels al riu de preferència per a vianants i els perpendiculars amb circulació rodada. Als terrenys de Renfe, hi ha previst un ús residencial i equipaments comercials i culturals: Tortosa si vol ser capital d’alguna cosa no pot ser que no tinga una sala de cinema o una sala de cultura alternativa. També hi podria anar una llar d’infants pública.

P: Què proposa per als jóvens de Tortosa, que vostè i altres partits critiquen que han de marxar?

R: Faena i oci. Tinc tres fills, de 27, 25 i 24 anys. Tant de bo poguessen anar dixant currículums, ja no dic trobar faena. A Tortosa no hi ha ni esta opció. I a l’hora de sortir amb els amics, han d’anar a establiments pensats per a gent molt més gran.

P: I el nucli antic on queda en el programa del PSC?

R: Hem posat equipaments importants, que era la idea socialista, i ara hem de fer que la gent hi visque i hi obra negocis. No pot ser que siga un plató de la Festa del Renaixement. I no hi ha una aposta ferma pels ajuts a la rehabilitació, que a més a més són restrictius per a la gent que té un sou. Ara també tenim una oportunitat molt gran amb els Josepets, sobre el qual encara no hem vist el conveni de cessió. Podem posar-hi una bossa d’aparcament, equipaments socials, alberg de joventut, residència d’estudiants…I el gran repte pendent seria la millora del Barri Castell.

P: Què més li fa falta a la ciutat?

R: Un pla de voreres i un urbanisme participatiu. La gent ha de participar en la previsió de millores i de manteniment del seu barri. Però hem de començar activant el Consell de Ciutat. Ens hem de creure que la ciutat és de tots i hem d’empoderar la gent. A mi no em fa temor l’associació de veïns i els col·lectius.

P: Tortosa també està començant a esprémer el seu potencial patrimonial. Cap a on portaria la ciutat en este sentit?

R: Faria una regidoria de Patrimoni, que no fos ni la d’Urbanisme ni la de Cultura sinó una figura transversal, perquè tenim tant de patrimoni pel qual vetllar!. Tot plegat lligat a un Pla local d’habitatge. L’habitatge públic és importantíssim, i no només al nucli antic.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

83 + = 93

Últimes notícies