HomeEntrevistes“Tots estem d’acord a ampliar l’oferta d’estudis, però no tant en quins...

“Tots estem d’acord a ampliar l’oferta d’estudis, però no tant en quins estudis”

Jordi Sardà és llicenciat en Ciències Químiques per la UB, en Economia per la UNED i doctor en Economia per la Universitat d’Alacant. És professor de la URV des de fa 29 anys. Ara fa just un any que el van nomenar director del campus Terres de l’Ebre.

 

Pregunta: Creu que hi ha una bona presència de la URV en el territori ebrenc? 

Resposta: Penso que el campus Terres de l’Ebre és molt ric, funciona molt bé i té una implementació territorial important. Un dels objectius prioritaris que em vaig marcar només començar va ser establir relacions amb el Departament d’Ensenyament per tal d’estar en contacte amb els centres de secundària, precisament per a afavorir esta presència. Un exemple d’èxit d’un contacte fluid han estat les jornades d’orientació universitària específiques per als estudiants que volen entrar a la Universitat.

P: Quin perfil d’estudiants hi ha al campus Terres de l’Ebre?

R: Actualment oferim quatre graus: en Administració i Direcció d’Empreses (ADE), Educació infantil, Educació Primària i Infermeria. Gairebé tots els alumnes dels tres primers perfils són del territori, mentre que el grau d’Infermeria té molta presència d’estudiants del País Valencià.

 
P:  La rectora de la URV, Maria José Figueras, esmentava que el 50% dels estudiants universitaris de la demarcació van a Barcelona i l’altre 50% es queden a la URV. Quines mesures creu que es poden prendre per a augmentar este percentatge? 

R: Per què se’n van a Barcelona aquest 50%? Hi ha una gran diversitat de motius. Precisament per això hi ha este interès a contactar amb els alumnes i els pares, per a informar-los sobre les potencialitats de la URV, puntera en els rànquings internacionals. Per altra banda, hi ha el tema de la mobilitat, que estem intentant millorar. No pot ser que des del Vendrell siga més fàcil desplaçar-se a Barcelona que a Reus; i el mateix passa a Tortosa, on la mobilitat és un drama i un clar hàndicap. Hem de conscienciar la gent que qualsevol millora del transport dirigida als estudiants és una millora per a la societat: tothom se’n pot aprofitar. 

P: I creu que hi ha d’haver més oferta formativa?

R:  Tothom està d’acord a ampliar els estudis, sempre tenint en compte les necessitats del territori i les generacions actuals. No obstant, estem a favor de no replicar estudis, sinó oferir-ne de nous a nivell de territori. Amb el que no s’està d’acord és en el tipus d’estudis que s’han de potenciar: medi ambient, ciències, enginyeria… 

P:  Parlem de graus o postgraus?

R: Ampliar l’oferta de graus és més complicat: estem mirant què és el que podem oferir, però ens cal el suport del territori i de la Generalitat, que no ens deixa ampliar plantilla per culpa dels pressupostos congelats en educació des del 2017. O hi ha un compromís polític, o no podrem avançar. 

P: I pel que fa als postgraus? 

R: Els estudis de postgrau són estudis propis de la universitat mitjançant la fundació i són més fàcils d’implantar a curt termini. Actualment estem treballant en l’estructuració de quatre postgraus i esperem que el segon semestre del curs vinent en puguem iniciar un sobre Arquitectura Legal, únic dins del territori català. 

P: Que els estudiants escullen la URV i troben feina al territori, pot contribuir directament a una disminució del despoblament?

R: Sí, però el que realment importa és el lliure flux, que ha de ser positiu. Hauríem de ser capaços que la gent que es vulga quedar es puga quedar; que qui vulga marxar, marxi, i atreure amb la nostra oferta d’estudis que vingue gent de fora. El que està clar és que el territori necessita gent formada. 

P: Què els diria als estudiants de l’Ebre que estos dies estan fent la Selectivitat i que possiblement l’any que ve iniciaran una carrera universitària?

R: Tots els estudis de la URV estan a un bon nivell dins dels rànquings internacionals, molt millor que moltes universitats espanyoles. A més d’un clar avantatge econòmic respecte a anar a estudiar a fora, la URV també té la virtut de ser una universitat petita i, per tant, amb un tracte més proper entre professors i alumnes. Estic segur que no se’n penediran!

Paula Pedrero
Paula Pedrero
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

28 + = 31

Últimes notícies