HomeEntrevistes“El Consell ha de facilitar el debat entre alcaldes per fixar criteris...

“El Consell ha de facilitar el debat entre alcaldes per fixar criteris comuns”

Pregunta: Per les seues paraules en l’acte d’investidura i amb l’aliança ERC-Movem, vostè planteja un consell comarcal amb un contingut més polític?

Resposta: Certament. El que vull és que el Consell Comarcal no siga l’ajuntament número quinze. Aquí no anem només a fer la gestió residual d’allò que els ajuntaments menuts no poden assumir, que és una part important de les nostres competències, sinó que el que jo pretenc és que el Consell Comarcal siga el fòrum de debat per a consensuar criteris en benefici del territori. El Consell no pot suplir mai l’autonomia i la sobirania de cada municipi, però sí que pot provocar i facilitar el debat entre alcaldes per a fixar un perfil i un objectiu comú. Que és el que hem de fer. Som molt poca gent, ens hem d’agrupar, fixar criteris i alçar la veu davant de tercers. I no em referixo només al Baix Ebre, els presidents dels quatre consells comarcals hem de ser capaços de traslladar esta fórmula i ser una veu única des de les Terres de l’Ebre. Una veu reivindicativa de les necessitats del territori.

P: Això els obligarà a arribar a consensos amb forces polítiques que no estan al govern del Consell i fer el contrapès a ajuntaments importants com poden ser Tortosa o Deltebre ?

R: No ho pretenem de cap manera, ser un contrapès. Els ajuntaments són sobirans i les competències del consell són les que són, però el consell sí que és un lloc de trobada dels càrrecs electes municipals, per tant és un lloc òptim per a debatre interessos comuns. Sumar consensos afavorint interessos comuns com poden ser abordar els reptes mediambientals del riu, com abordar les comunicacions amb les principals ciutats del país i a nivell intern entre les quatre comarques de l’Ebre, o quin desenvolupament turístic volem al nostre territori. Estos són objectius comuns i el consell comarcal ha de servir per a parlar i posar en valor tot el que ens unix. Segurament cada ajuntament voldrà dir la seua, però el consell ha de fixar la direcció i que no ens contradiem entre nosaltres.

P: Quins seran els eixos principals del seu govern?

R: Els serveis socials són una de les prioritats, ja que es gestiona de manera mancomunada i en xarxa els serveis d’atenció primària de tots els municipis, a excepció de Tortosa. Este serà un eix principal i bàsic, però també l’eix mediambiental, ja que del Consell depèn una part important del Copate (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre) i per tant hem de fixar també criteris en gestió de residus, i en polítiques que avancen cap a la sostenibilitat mediambiental. 

P: ERC proposa una mancomunitat formada pels quatre consells comarcals de les Terres de l’Ebre. Com articularan este nou ens?

R: La proposta es troba encara en una fase embrionària que s’ha d’estudiar i treballar. Però la idea és sumar el potencial que ens donen els prop de 200.000 habitants que tenen les Terres de l’Ebre per a mancomunar serveis i poder ser més eficaços. A partir d’aquí hem de buscar maneres d’obtindre recursos i evitar que haja desdoblament de serveis. Això també implicarà cessió de competències en favor del nou ens mancomunat, però tampoc volem deixar que els consells perguen la seua singularitat. La prestació de serveis de manera més homogènia, més mancomunada ens farà més eficaços i més econòmics.

P: Finalment s’han entès amb Movem Terres de l’Ebre per a governar el consell del Baix Ebre

R: El pacte ha estat fruit d’una important generositat per part dels dos partits. Tenim moltes coincidències, per exemple, rebaixar el sou del president [en 6.000 euros a l’any]. Uns ho van demanar i els altres ho hem trobat de sentit comú. Ha estat fàcil trobar punts de coincidència. És cert que ERC som la majoria més potent, amb 11 membres dels 13 del govern, però això no impedirà que governem amb consens.

P: Per què ERC i Movem han estat capaços d’arribar a un acord al Consell Comarcal i no a l’Ajuntament de Tortosa?

R: Per una qüestió aritmètica. PSC i Movem diuen que no hi ha hagut voluntat d’arribar a un acord per part d’ERC, però nosaltres som molt coherents, en campanya vam dir, i ho sostenim, que ERC a Tortosa no facilitaria un govern on sortís algun dels partits del 155. Cosa diferent hauria sigut que el PSC hagués donat suport des de fora a un govern Movem-ERC. Esta proposta la vam plantejar però el PSC va reclamar estar al govern i alguns mesos d’alcaldia. Em sembla un disbarat que Tortosa puga tindre tres alcaldes en quatre anys. L’altra proposta era molt estranya i implicava col·laboració externa dels regidors de la CUP i C’s. El regidor de la CUP em va dir claríssimament que a mi personalment no em votaria com a alcalde en el moment de l’alternança amb Movem. Això inviabilitzava el govern i obligava que en cada decisió féssem convergir la CUP i C’s.

P: Què els hi diria als qui diuen que la postura d’ERC a Tortosa compensa altres acords amb Junts com el de Reus o la Diputació?

R: Si això hagués sigut així ERC hauria entrat al govern de Tortosa i no ho hem fet. Volem fer oposició i guanyar les pròximes eleccions. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 9 = 18

Últimes notícies