HomeEntrevistes“Més d’un centenar d’activitats i quasi 24 hores de durada, en la...

“Més d’un centenar d’activitats i quasi 24 hores de durada, en la sisena edició del Delta Birding Festival”

Pregunta: Com va sorgir la idea de fer un festival d’ornitologia al Delta?

Resposta: El Delta Birding Festival (DBF) va sorgir fa ja sis anys intentant emular el Festival ornitològic més important d’Europa, la Birdfair de Rutland (Anglaterra). Amb este propòsit la botiga Oryx, la Fundació Catalunya La Pedrera i l’Institut Català d’Ornitologia ens vam ajuntar repartint els diferents rols per a muntar el primer festival d’ornitologia que se celebra a Catalunya (a Espanya existeixen altres iniciatives a Extremadura o Andalusia). Es va triar l’incomparable Delta de l’Ebre perquè a més de disposar d’unes bones instal·lacions a MónNatura, l’entorn afavorix i anima a endinsar-se i gaudir del món de les aus.

 

P: Què podem trobar en esta sisena edició del DBF?

R: Esta sisena edició del festival internacional d’ornitologia presenta més d’un centenar de propostes molt diverses, i enguany posa un especial interès en la cura dels residus. La graella del Delta Birding Festival presenta un cicle dedicat a la presència de plàstics al mar entre d’altres, així com una exposició d’art amb materials reciclats que s’anirà creant al llarg dels tres dies del festival. MónNatura es veurà envaït per unes quantes aus sorgides de restes de metall a càrrec d’un jove autodidacta: Luca García. A més, els aficionats de l’art i dels ocells podran veure pintura de grafits en directe cada dia, ja que l’artista Roc Blackblock ens mostrarà com una tècnica artística d’origen molt urbà com són els grafits, es poden aplicar magistralment a la temàtica ornitològica. Una altra novetat serà la presència, al Festival, del grup Lechuzas Pajareras – Women Birders Group. La manca de dones aficionades a l’ornitologia és un fet constatat des de fa temps i, s’observa ara una tendència que això canviï. Uca Díaz, Maria Cabau i Maria Sánchez ens explicaran per què, malgrat que vivim en una societat cada vegada més igualitària, encara és necessari promocionar l’ornitologia en femení i, junt amb les seues col·laboradores, posaran de manifesta quines particularitats té ser dona birder.

P: El Delta Birding també compta amb ponents de renom…

R: El Festival compta sempre amb una graella de conferències amb ponents de renom a escala mundial com Tim Birkhead, el professor britànic que ho sap tot dels ous dels ocells; Magnuss Robb, un dels més importants especialistes del món en la identificació de son d’ocell i fundador de The Sound Approach; o Nina O’Hanlon, l’especialista en ecologia d’ocells marins ha estat testimoni del problema dels plàstics al mar. Sense oblidar altres grans ornitòlegs i naturalistes del país com Jaume Sañé, o Eduard Durany i Sergi Garcia.

P: Hi ha conferències, però també exposicions, no?

R: Este any comptem amb expositors tan nacionals com internacionals que ens presentaran les seues propostes. Així, Aragó, València, Extremadura, Andalusia, Balears, Navarra, Tenerife, entre d’altres, ens faran sentir més a prop els seus territoris. També tindrem expositors de zones més properes com els Espais Naturals de Ponent, la Reserva natural de Sebes, l’espai Natura Torres de Segre, la Muntanya d’Alinyà, els secans de Lleida i, evidentment, les propostes de les Terres de l’Ebre. Quant a les propostes internacionals, tindrem la representació  de països com Colòmbia, Perú, Panamà, Uganda, Madagascar o Sud Àfrica.

P: El festival és tant per a ornitòlegs experts com gent que no ha agafat mai un prismàtic. Què poden trobar uns i altres?

R: Els ornitòlegs ja avançats trobaran un programa de conferències i xarrades molt interessant, que segur dona cabuda a ampliar els coneixements que tinguen. També podran gaudir d’una fira comercial amb propostes de viatges ornitològics a destinacions diverses i la presència de totes les marques d’òptica i fotografia principals que hi ha al mercat actualment. Estes marques porten ofertes exclusives per al Festival per a adquirir, renovar o mantenir prismàtics, telescopis i càmeres de fotografia. Finalment hi ha una àmplia oferta d’activitats guiades fora del recinte pel Delta de l’Ebre: sortides en vaixell a mar obert, remuntant el riu, Photo tours, gravació de sons, seguiment de rastres, accessos a reserves naturals, tallers de perfeccionament en la fotografia, etc.

Per als que s’inicien en este món, sobretot promovem esta passió amb una activitat per a principiants Emprèn el vol que com molt bé indica el nom, donem els coneixements bàsics per a iniciar-se en l’ornitologia: com funcionen uns prismàtics, les guies de consulta, en què cal fixar-se d’un ocell, com diferenciar-los… Esta activitat es pot complementar amb tallers familiars per a totes les edats i unes sortides guiades en bicicleta elèctrica per a observar ocells, el nou concepte del Green Birding.

P: En què consistix la sortida nocturna i per quina zona es desenvolupa?

R: L’any passat vam fer una sortida pilot que va consistir a fer un guiatge nocturn per a identificar les aus que es poden “veure” i sentir de nit. Ho vam fer amb guies de l’entitat local Picampall que coneixen molt bé el terreny. Davant l’èxit aconseguit i la demanda insatisfeta que va quedar, enguany fem 2 sortides d’este tipus i hem ampliat a d’altres de nocturnes. Així a més, podrem acompanyar el Magnuss Robb, un dels màxims experts mundials en identificació de sons, a identificar els sons de la nit; o també podrem anar a fer un cens nocturn d’aus en migració. També ampliem l’espectre i, farem sessions nocturnes d’identificació de ratpenats i/o contemplació del cel nocturn del Delta. Vaja que el DBF quasi durarà 24 hores!

P: La singularitat del DBF és que els beneficis de la venda de les entrades es destinen a un projecte de conservació i/o investigació de la natura, en especial ocells. En què els heu invertit en les darreres edicions?

R: Estos anys, gràcies a la venda de les entrades i a la implicació dels visitants, hem aconseguit recaptar més de 20.000 euros per a dedicar-los a projectes com l’Atles d’Ocells nidificants Europeu o els estudis sobre la tórtora eurasiàtica, entre d’altres.

P: Enguany podreu invertir, com a mínim, 4.000 euros. Heu decidit ja on els destinareu?

R: Fins ara, el criteri per a decidir a quin projecte es destinaven els diners recaptats, l’establia l’organització del festival. Este any, com a novetat, seran els assistents al festival els que decidiran quin és el projecte guanyador. Amb esta novetat volem implicar encara més els visitants del festival, fent-los partícips del mateix projecte, a més de donar ressò als projectes presentats. Dels projectes presentats en la convocatòria, el Comitè Organitzador del Delta Birding Festival n’ha seleccionat quatre que són: l’Estat de conservació de la població d’aufrany a la Catalunya central i oriental, la Restauració i seguiment de la colònia d’ocell de tempesta carablanc a l’illot d’Alegranza (les Illes Canàries), Moviments diaris de la gavina corsa al llarg de l’any: com preveure futures colonitzacions i millorar-ne l’estat de conservació al Delta de l’Ebre, i, per a acabar, l’Estudi dels moviments espacials del virot petit a l’hivern a les Illes Balears. D’estos quatre, els visitants hauran de decidir on es destinen els beneficis d’esta sisena edició del Festival.

P: Quina és la mitjana de participació en les anteriors edicions?

R: L’any passat vam assolir prop de 2.500 assistents. Esta és una xifra que ha anat in crescendo des que el festival va començar i que esperem que enguany continue la tendència a l’alça.

P: En cas de voler assistir-hi, on t’has d’inscriure?

R: Ho pots fer anticipadament a través del web www.deltabirdingfestival.com o quan s’arriba al festival adquirint l’entrada. L’entrada anticipada té un cost de 6 euros i si la compres allà, 8 euros. Cal recordar que el cost de l’entrada al festival es destina al projecte de conservació, enguany escollit pels visitants, com bé deia abans. Per tant, és una forma de contribuir a la protecció i estudi de la natura.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 4 =

Últimes notícies