HomePolítica“Hi ha gent que encara no és conscient que les dones ho...

“Hi ha gent que encara no és conscient que les dones ho tenen més difícil”

Pregunta: Ets, molt probablement, l’alcaldessa més jove de Catalunya.

Resposta: No li he donat mai molta importància a l’edat de les persones. Entenc que sovint sobta que una noia de 25 anys siga alcaldessa d’un poble, però al final l’Ajuntament del Pinell som un grup de persones que treballem en equip, i no només una. Entre tots ens complementem. 

P: Abans de substituir en el càrrec Marc Martínez, ja era regidora.

R: Sí. Som un poble petit, i a l’Ajuntament fem un treball molt cooperatiu. No hi ha regidories tan concretes, sinó que treballem una mica entre tots. És cert, però, que jo m’encarregava més de temes culturals o participació ciutadana. Per este motiu, encara que ara siga l’alcaldessa, els objectius, la manera de treballar i d’entendre el poble seguix sent la mateixa que quan estava Marc. No som molt partidaris dels personalismes. 

P: Com es comença a interessar per la política. I per què?

R: Anteriorment ja havia format part de diversos moviments socials, sempre m’havia interessat este món perquè considero que és la manera de poder aconseguir guanys socials. Necessitava formar part d’un projecte que em permetés lluitar per a millorar el meu poble. El projecte que hi havia començat a l’Ajuntament m’agradava i l’equip m’encoratjava a unir-m’hi. Quan vaig acabar d’estudiar filosofia va coincidir que jo volia tornar al Pinell i que aquell any eren les eleccions municipals. I aquí estic ara. 

P: I com entén la política?

R: Mirar de definir la política avui en dia és difícil. Crec que hem de deixar de veure la política com un joc de cadires, o de càrrecs… i hem de fer un esforç per tornar a entendre la política com un món molt més profund. Jo aposto per una política clàssica, aquella que era una eina per a treballar amb projectes per a tothom, i on s’intentaven garantir conceptes com el bé comú. Malauradament, amb els anys, estes paraules han anat perdent significat en el panorama polític actual.

P:  L’entenc.

R: En definitiva, la política no ha de ser quelcom que es fa pensant en un mateix, sinó que sempre s’ha de pensar en clau de societat. Ha de servir per a millorar la situació de la ciutadania. Però desgraciadament, el que acaba sent en realitat és una mica diferent.

P: En el cas del Pinell, quins són els principals objectius que teniu des de l’equip de govern? 

R: A mi especialment em preocupa millorar la qualitat de vida de les persones. El primer i principal objectiu és el sanejament econòmic de les institucions municipals. Fa molts anys que arrosseguem deutes d’anteriors governs que condicionen molt el dia a dia dels nostres veïns. Estem aconseguint millorar la situació perquè qui vinga després de nosaltres es trobe una situació molt millor.

P: Què més?

R: A mesura que sanegem la situació econòmica ens plantegem nous reptes que ara ja comencen a ser possibles. Un d’ells és la millora d’infraestructures, que com a conseqüència d’este endeutament estan molt deteriorades. En 15 anys pràcticament no s’ha remodelat res i el poble ho necessita. 

P:  És la primera dona a ocupar l’alcaldia del Pinell i l’única alcaldessa a la Terra Alta. 

R: Sí, soc la primera alcaldessa del meu poble, però és que això passaria a molts pobles de les
Terres de l’Ebre, on encara ara no hi ha hagut cap dona al capdavant de l’Ajuntament. I que trist és això: una mostra més que el paper de les dones en la política encara no està normalitzat.

P: S’ha de reivindicar.

R: I tant, però també s’ha de reivindicar el paper de la dona al món laboral. Hi ha moltíssima gent que encara no és conscient que les dones ho solen tenir més difícil que els homes per a arribar a certs objectius. Mira la majoria d’equips de govern, d’equips directius, de càrrecs rellevants… pràcticament tots estan ocupats per homes. Això s’ha d’explicar i s’ha de canviar. És molt trist que encara estiga passant. 

P: Parlem de futur?

R: No el tinc decidit. Les meues aspiracions polítiques, ara per ara, es queden a nivell de poble. Això no vol dir que més endavant puga canviar d’opinió i fer el salt cap a un altre tipus de política. No em tanco portes en este sentit, però ara toca centrar-me completament en el meu poble.

P: Llavors es presentarà com a alcaldable?

R: L’únic que és segur és que continuaré vinculada a la vida del poble i d’alguna manera o altra estaré present per a ajudar a fer créixer el Pinell. Ja siga com a regidora, des d’una associació, o com a alcaldessa. n

Francesc Millan
Francesc Millan
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + = 12

Últimes notícies