“La ciutadania va jugar un paper vital en la supervivència del maquis”

per M.P

Pep Donate Estudiant

Entrevistes

“La ciutadania va jugar un paper vital en la supervivència del maquis”
“La ciutadania va jugar un paper vital en la supervivència del maquis”

L'estudiant Pep Donate Resurrección (la Ràpita, 2000), de l'Institut Els Alfacs, de Sant Carles de la Ràpita, ha estat el guanyador de la quarta edició del Premi de Recerca en Memòria Democràtica amb el treball titulat

Por llanuras y montañas guerrilleros libres van.

Anàlisi de l'impacte dels maquis a la zona dels Ports i la vila de Vallibona.

El premi té el doble objectiu de contribuir al coneixement del període històric del 1931 al 1980 i d'estimular l'activitat de recerca entre els més joves.

 

 

Com vas decidir fer el treball de recerca sobre els maquis a la zona dels Ports?

Triar un tema per al treball de recerca sempre és difícil i moltes vegades apareix per casualitat. La meua besàvia era de Vallibona, del poble on centro el treball, i des de menut que he estiuejat allí. Un dia dinant vam començar a parlar de la història del poble i dels maquis, llavors va aparèixer l'anècdota que la meua besàvia havia fet la comunió amb un maqui molt famós com era Florencio Pla Meseguer, més conegut com ‘La Pastora’ i a partir d'aquí es va anar allargant el tema i em vaig proposar centrar-me en això.  


Quin batxillerat estudiaves? T'agrada la història?

Fins l'any passat, estudiava el Batxillerat social a l'Institut Els Alfacs de la Ràpita. Sí, sempre m'ha agradat la història, especialment la contemporània, em considero una persona curiosa, i moltes vegades la història m'ha fet passar bones estones.


En què ha consistit el teu treball de recerca, quins eren els seus objectius i, resumidament, les seues conclusions.

El meu treball intentava fer una aproximació a tota la trajectòria del maquis en la zona dels Ports i especialment a Vallibona. Em centrava per tant en l'AGLA (Agrupació Guerrillera de Llevant i de l'Aragó), que és com s'anomenava el “sector” de la guerrilla que actuava a les nostres terres, estudiant la seua història, el seu funcionament i especialment les relacions amb la societat, és a dir, quin impacte va tenir en la població. Després de l'estudi, em vaig adonar del paper vital que va jugar la ciutadania en la supervivència del maquis i alhora de les conseqüències devastadores que va tenir este en la població de la zona, com a conseqüència de la repressió franquista contra l'organització.


Quines fonts has consultat per al teu treball?

Les fonts consultades han estat múltiples: llocs web, documentals... però principalment llibres i molta ajuda de gent del poble.  


I t'ha sigut difícil trobar informació sobre este tema?

Realment sí, és un tema relativament poc conegut, i amb poca informació a Internet, per tant s'ha de virar cap a fonts més tradicionals com llibres i entrevistes. Tot i això, les publicacions rigoroses són relativament noves i és un tema que ha començat a ressorgir en els últims temps, degut a la dificultat per accedir a la informació continguda en arxius militars i el silenci per part de la població, dos problemes que, en major o menor mesura, continuen avui en dia. Crec que el treball hauria estat impossible sense l'ajuda dels historiadors, especialistes, professors i supervivents que m'han orientat en on i què buscar.


Per què t'has centrat en la zona dels Ports?

Primerament, volia abastar una zona més gran, a part de la zona dels Ports com a massís, estudiar també el Montsià i el Baix Maestrat, però em vaig adonar que amb els mitjans de què disposava i els límits de temps, no estava al meu abast. Així que vaig decidir ficar el centre d'atenció en Vallibona i llavors explicar tot el que va passar al seu voltant.


Com et sents després del reconeixement?

Em sento molt orgullós i afortunat. És un projecte que porta moltes hores de dedicació i molt d'esforç per part meua, però també de tots aquells qui em van ajudar, i un reconeixement d'este caire dona valor al treball fet. No obstant això, competia a nivell de Catalunya i si algú era encoratjat a presentar el treball de recerca a este premi és perquè realment la qualitat era bona i qualsevol n'hauria pogut sortir premiat.


I ara què estudies?

Ara mateix, estic cursant un doble grau en Dret i Criminologia a la Universitat de València. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article