HomeEntrevistes“Per a la millora de l’habitatge al nucli antic hem d’implicar la...

“Per a la millora de l’habitatge al nucli antic hem d’implicar la iniciativa privada”

Pregunta: Este diumenge 10 de febrer farà tot just un any que va prendre possessió del càrrec d’alcaldessa de Tortosa. Quin balanç en fa?

Resposta: Faig una valoració molt positiva. A nivell de ciutadania, he pogut treballar intensament i reunir-me amb totes les entitats, dedicant-hi gairebé totes les hores del dia i de la setmana. Estic contenta de com ha rebut la gent de Tortosa el fet que jo siga alcaldessa i que siga la primera dona alcaldessa de la ciutat.

P: -No li haurà agafat de nou la política municipal, però… ha sigut com s’esperava?

R: Quant a intensitat, ha sigut com m’esperava i una miqueta més. Quant a agenda i faena, sí que sabia el que suposava. Jo quan era regidora, ja participava molt de la vida de la ciutat.

P: -Els reptes que vostè veia i preveia per a la ciutat fa un any, són els mateixos que ara o l’experiència l’ha ajudat a resituar-se?

R: El temps fa que les coses i els objectius es vagen resituant. Fa un any no sabia que podríem adquirir el Mas del Bisbe, tot i que sí que ho teníem en ment, o que compraríem la Indo per a cedir espais a diferents entitats.

P: -Quin recorregut té l’adquisició de patrimoni, cultural o no, per part de l’Ajuntament? El principal grup de l’oposició, Movem Tortosa, acaba de proposar la compra del Col·legi Sant Josep per a fer-hi un espai d’art, un alberg i una piscina d’estiu.

R: Quan es vol adquirir una cosa, has de saber que pots fer-ho i que la pots viabilitzar. Si dius aquí faré això però no saps si hi ha una voluntat de venda o quins recursos tens per a comprar-la o per a dur a terme el que s’està dient… és un brindis al sol. La qüestió de la compra del Col·legi Sant Josep va més enllà de les competències de l’Ajuntament i s’hauria de treballar amb la Generalitat. Natros diem i anunciem les coses quan hi ha una certesa i un projecte al darrere.

P: Potser el seu moment més agraït com a alcaldessa ha estat la inauguració, després del retard acumulat, del complex de les piscines, que ràpidament ha assolit un èxit notori.

R: Tenim prop de 1.900 associats. Estem molt satisfets perquè s’ha convertit en equipament de referència que ens permet exercir una capitalitat territorial quant a serveis, i també per la resposta dels tortosins i tortosines, i això ens ha fet augmentar el nombre d’activitats i les franges horàries. La segona fase, amb l’ampliació dels vestidors, ens permetrà donar cabuda a tots els abonats en millors condicions.

P: -Va anunciar fa més de mig any que hi hauria altres millores en equipaments esportius al marge del complex d’aigües.

R: Estem fent la rehabilitació del velòdrom, sanejant-lo, pintant-lo de fora i instal·lant un nou material a la pista; canviem tots els seients del camp de futbol, amb nous serveis i nous vestidors i canvi de l’enllumenat, i s’han fet millores als vestidors del pavelló poliesportiu…

P: -I tot això s’ha fet i es fa per la imminència dels World Sport  Games?

R: Sí, però ja vam dir que el que volíem era fer inversions que després servisquen per a la futura activitat esportiva de la ciutat.

P: En la primera visita de l’actual conseller de Territori a Tortosa, Damià Calvet, va comprometre la Generalitat amb la diagnosi i les subvencions a la rehabilitació d’habitatges al nucli antic.

R: Nosaltres enguany hem doblat la partida dels ajuts a la rehabilitació [de 30.000 a 60.000 euros]. Cada anys molts habitatges s’hi acullen i tots els anys s’esgota la partida. El nostre objectiu ha sigut, els últims anys, reurbanitzar els carrers i places i posar-hi equipaments perquè la ciutat de serveis que volem ser i que som estigués molt lligada al centre històric, i ara la tercera pota és que la gent hi aposte. S’han obert negocis i hi ha gent que ha començat a rehabilitar habitatges per a viure-hi. Volem que hi haja vida les 24 hores, i per això la Generalitat ens ha ofert ajuda per a actuar amb aquells immobles que estan en estat d’abandonament, alguns d’ells en mans d’entitats financeres, perquè es facen les inspeccions tècniques d’edificis corresponents i per a incentivar la rehabilitació amb més ajuts.

P: No creu que estem davant del principal repte de Tortosa com a ciutat?

R: Ha estat el principal repte de l’equip de govern actual des que va començar a governar la ciutat, amb un nucli antic molt gran i un gran potencial turístic i patrimonial. No té res a veure l’actual centre històric amb el de fa 10 anys. Però és evident que cal un compromís de la iniciativa privada. L’Ajuntament no pot arribar a tot arreu.

P: I no és un repte de prou magnitud perquè s’hi faça un pacte de ciutat entre tots els partits i agents implicats?

R: Jo he demanat a tots els portaveus dels grups polítics que no es faça política de coses al voltant de les quals l’Ajuntament no té prous competències o responsabilitat. Jo estic segura que qualsevol tortosí no voldria que es gastessen diners públics per a arreglar cases particulars. El que cal és que cadascú es comprometre amb les seues propietats. L’Ajuntament només pot actuar quan hi ha un perill a la via pública. No pot entrar a les cases.

 

P: Més enllà del nucli antic, hi ha hagut un desenvolupament comercial als portals de la ciutat. Per on ha de continuar este creixement?

R: Hem esgotat el sòl a un costat, on esperem que hi haurà notícies quant a la construcció de nous habitatges, i ara l’objectiu és
desenvolupar l’altre costat de l’autovia [entre l’autovia cap a l’Aldea i el riu], on s’ha fet tota la tramitació prèvia per a delimitar el sòl i començar a generar més sòl comercial. El creixement expansiu de la ciutat ha d’anar cap allà.

P: Quines mancances i virtuts li ha vist al desplegament del nou contracte de la neteja?

R: La valoració és positiva i ara estem pendents que en breu ens arriben els nous camions i els nous contenidors per a començar realment a aplicar el canvi. La neteja viària està desplegada al cent per cent i creiem que ja s’ha notat.

P: -Una obra estratègica s’entreveu en el futur aparcament en alçada per a convertir en urbà l’hospital Verge de la Cinta i ampliar-lo. Encara no sap l’Ajuntament quan començaran les obres?

R: El Departament de Salut està treballant amb el projecte i jo torno a reclamar com a alcaldessa que necessitem que siga una realitat de forma imminent. El Departament hi ha d’actuar d’una vegada per totes, perquè a més a més no hi podem ubicar més serveis d’hospital sense tenir resolt el problema de l’accés i l’aparcament.

P: Cada vegada que hi ha un anunci en relació amb el futur hospital Joan XXIII de Tarragona, hi ha veus que recorden que, en canvi, aquí no s’ha apostat per un hospital nou?

R: Són realitats i problemàtiques molt diferents, i a mi no em correspon parlar de l’hospital de Tarragona sinó demanar que el de Tortosa tinga les condicions que ha de tenir. Si es fa l’aparcament i les ampliacions que s’hi han de fer, tindrem un hospital de referència amb la qualitat que necessitem.

P: -Alguns sindicats, com l’UGT, han dit públicament que és una despesa innecessària traslladar el servei de radioteràpia de l’hospital de Jesús al Verge de la Cinta.

R: És una decisió que competix al govern de la Generalitat i no tinc res a dir en este sentit.

P: -Quant duraran les obres a la futura plaça de la Catedral?

R: El termini d’execució és de sis mesos i en pocs mesos tindrem ja la plaça i les escales finalitzades i es podran visitar les excavacions arqueològiques. Per a natros és la cirereta del pastís de les actuacions al nucli antic i generarem un nou espai de trobada.

P: I les obres al barri del Castell?

R: Estan adjudicades i començaran en breu. Ens permetrà tindre un passeig nou entre el Castell de la Suda i l’absis de la Catedral.

P: -Com preveu el debat preelectoral i quin missatge donaria vostè com a tret de sortida?

R: Tenim una ciutat que ha demostrat que té moltes oportunitats i que està creixent i millorant les condicions perquè la gent hi visque i hi treballe. Les dades d’atur ens diuen que estem en el camí de tenir bones expectatives, tot i que encara falta per a fer.

P: Però hi ha un informe de l’associació de directors i gerents de serveis socials, com han destacat Movem i el PSC, que diu que Tortosa està entre les ciutats de l’Estat amb menys pressupost social?

R: Estes dades no són del tot certes, perquè només analitzen el pressupost del Departament de Serveis Socials i natros moltes de les coses les fem a través de convenis amb les entitats i això no computa: per exemple, amb Creu Roja, amb Càritas, amb la Casa d’Acollida, els ajuts als menjadors escolars, activitats esportives, etcètera. En tot cas hem doblat el pressupost destinat a serveis socials en dos anys i això diu molt. Em dol que es vulga donar una imatge tan negativa de la ciutat. Qui aspire a governar la ciutat crec que el que ha de fer és generar il·lusió.

P: -Venen eleccions. Estaran marcades pel moment polític del país i en l’àmbit independentista s’ha parlat molt de la capacitat que les candidatures sobiranistes vagen juntes o es comprometen a pactar-hi després. Quines lectures té això a Tortosa, on sembla que no serà possible esta unitat?

R: D’entrada jo des del primer dia he dit que volia que es respectés la llista més votada, però això la resta de partits polítics no han volgut fer-ho seu. En el context del procés de país, entendria que les candidatures sobiranistes hauríem de tenir la capacitat d’anar juntes o de governar juntes, com estem fent de fet a l’Ajuntament de Tortosa. Jo fa un any vaig prendre possessió acompanyada del conseller Josep Rull, que havia sortit de la presó i després va tornar a entrar i encara hi és, pendent d’un judici. Per això contínuament he d’estar recordant que no estem en una situació de normalitat i des dels ajuntaments hem de continuar lluitant perquè es restablisca la justícia.

P: El seu predecessor, Ferran Bel, va denunciar un excés de fragmentació independentista amb la irrupció de les candidatures de Primàries Catalunya, impulsades per l’ANC i que també es presenta a Tortosa.

R: Natros vam dir que estàvem disposats a encapçalar una llista amb la resta de formacions independentistes, però ningú no va voler. Primàries Catalunya enteníem que es portés a terme en municipis on no hi havia garantida una majoria independentista, però no és el cas de Tortosa i, efectivament, acabarà fragmentant el vot als partits que combaten la situació que tenim al país.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 2 =

Últimes notícies