HomeAgriculturaLa Taula del Sénia vol posar en producció oliveres mil·lenàries en desús...

La Taula del Sénia vol posar en producció oliveres mil·lenàries en desús oferint terrenys a aturats

La Taula del Sénia ha engegat un projecte per a produir més oli procedent de les oliveres mil·lenàries a la zona del Montsià i el Baix Maestrat, posant en producció oliveres ara abandonades i oferint terrenys a aturats o agricultors en actiu que se’n vulguen fer càrrec.

Actualment, la Mancomunitat té catalogats uns 5.000 exemplars, dels quals només un miler produïxen oli. Davant la demanda del mercat i la poca quantitat d’oli produït enguany –1.500 litres certificats per la marca Farga Milenaria-, l’ens vol assolir una collita d’entre 8.000 i 10.000 litres d’oli de cara a la campanya del 2019. Per això, s’ha previst fer un inventari de les finques abandonades i en desús per a recuperar-les. Paral·lelament a l’inventari, iniciat el passat mes de gener i que s’allargarà fins al juny, s’oferiran els terrenys a persones aturades o agricultors disposats a posar-los en producció. 

La iniciativa s’emmarca en el projecte Olimil, inscrit dins del programa Innovadors del SOC que hi aporta una subvenció de 51.792 euros.

L’objectiu del projecte és “revitalitzar” i protegir les oliveres mil·lenàries del territori amb la detecció d’exemplars que no estan catalogats o bé de finques en desús. Segons la gerent de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, Teresa Adell, la majoria dels terrenys són “totalment recuperables”, malgrat que alguns faça vint anys que estan abandonats. De fet, considera que poden tornar a ser fèrtils per al cultiu en tres anys.

La primera fase del projecte va iniciar-se al gener amb la contractació d’una tècnica que s’encarrega de localitzar els terrenys i inventariar-los per tal de crear una base de dades. L’inventari de les finques d’oliveres abandonades es du a terme a les poblacions del Montsià integrades a la Mancomunitat (Alcanar, Freginals, la Galera, Godall, Mas de Barberans, Sant Carles de la Ràpita, Santa Bàrbara, la Sénia i Ulldecona) aprofitant també per a revisar les oliveres mil·lenàries, mirant si hi són totes o en falta alguna, i també si n’hi ha de noves que no s’havien mesurat fins ara. Per ara, ja s’han detectat noves finques als municipis de Godall i Freginals, que han permès duplicar el nombre d’oliveres registrades fins al moment a Freginals, segons explica Adell.

Un cop inventariades i recuperades les oliveres per al cultiu, des de la taula del Sénia es confia a assolir entre 8.000 i 10.000 litres d’oli produït en la propera campanya. De fet, la gerent de l’ens subratlla que estan “contents i satisfets” amb la difusió del projecte, atès que ja han rebut peticions de persones disposades a treballar les finques.

Recollides 98.000 signatures per a protegir les oliveres mil·lenàries

En les pròximes setmanes està previst que s’entreguen al Parlament les 98.000 firmes recollides en una campanya virtual –a través del portal Change.org- per a exigir que s’aprove la proposició de llei de protecció de les oliveres mil·lenàries. “No pot ser que a Catalunya no hi haja cap tipus de protecció i que estos exemplars estiguen totalment desprotegits i a la voluntat dels espoliadors”, denuncia Adell. De fet, es calcula que cada any desapareixen una desena d’oliveres monumentals, segons apunten els responsables de la Taula.

La proposició de llei s’emmiralla en la llei valenciana, vigent des del 2006 i amb reglament específic aprovat enguany. “Potser no és la millor llei de protecció del món però sí que preveu la protecció de les oliveres de més de 3,5 metres i de les finques que en contenen més d’un 60% d’este tipus”, destaca la gerent. A més, també incorpora compensacions econòmiques per als pagesos. Per tot plegat, Adell opina que seria “molt important” que la proposició de llei tirés endavant.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 37 = 44

Últimes notícies