HomeSense categoriaUn treball de fi de grau sobre la viabilitat d’un centre per...

Un treball de fi de grau sobre la viabilitat d’un centre per ocupar persones autistes rep el premi InnovaURV

Un rigorós pla d’empresa per posar en marxa un centre de treball per ocupar persones amb autisme a les Terres de l’Ebre a partir de la fabricació de peces de plàstic injectat per produir mobles o parets modulars.

Aquesta és la proposta d’Enkaixo S.L., el treball de fi de grau d’Alba Arenós, graduada en Administració i Direcció d’Empreses (ADE) de la Facultat d’Economia i Empresa al campus Terres de l’Ebre, que ha rebut el premi InnovaURV que atorga la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la URV.

És la primera vegada que s’atorga aquest premi adreçat a tots els estudiants de la universitat. El sotsdirector del campus Terres de l’Ebre, Xavier Farré, i la directora de la Càtedra, Mercedes Teruel, encarregats de lliurar el premi, han destacat sobretot la novetat de l’aportació i el seu impacte al territori, ja que és un projecte que dona resposta a la demanda d’una entitat social.

De fet, l’autora ha elaborat aquest treball, tutoritzat pel professor Pau Galiana, del departament de Gestió d’Empreses de la URV, en col·laboració amb la Federació d’Entitats Socials Terres de l’Ebre (FESTE), que aglutina vuit associacions com ara l’Associació de Parkinson, els Familiars d’Alzheimer o la de Trastorns de l’Espectre Autista. El treball s’ha fet dins el programa d’Aprenentatge Servei de la Universitat, una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte.

Assessorats per l’empresa Jabil, especialitzada en la fabricació de peces de plàstic, es van decantar per impulsar una empresa industrial per fabricar peces de plàstic injectat per construir mobiliari o parets interiors. “Són com peces de Lego, però més grans i et donen molta versatilitat, pots convertir una cadira en una taula, per exemple”, exposa Arenós, tot precisant que es van decantar per aquesta activitat per les característiques dels futurs treballadors.

La producció industrial és una ocupació que s’ajusta a les capacitats dels autistes perquè són persones poden trobar fàcilment i ràpidament errors en el procés productiu i desenvolupen patrons de fabricació amb molta rapidesa a més d’estar molt atents als detalls.

Al treball, l’autora destaca que es tracta d’una empresa transformadora tant des d’un punt de vista social, per integrar laboralment i socialment persones amb diferents trastorns i discapacitats, i també des del punt de vista de la innovació, ja que a nivell europeu no existeix cap empresa d’aquest tipus. L’única referència que s’esmenta al treball és la de l’empresa nord-americana EverBlock.

El pla d’empresa constata la viabilitat d’aquest futur centre de treball. “Amb aquest pla ara podem començar a bellugar el projecte per obtenir el finançament necessari”, ha apuntat per la seua banda, Àngel Chaverri, secretari de FESTE. La inversió inicial requerida és de 150.000 euros, que s’obtindrien a partir de crèdits, subvencions públiques i la col·laboració d’empreses privades com ara Jabil. El 70% de les persones contractades serien autistes i  inicialment s’ocuparien 10 persones, es disposaria de maquinària de segona mà cedida o venuda per Jabil, i s’hauria de llogar una nau de com a mínim 1.000 metres quadrats.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 2 =

Últimes notícies