HomeSense categoriaL’Ajuntament de Tortosa obté la cessió gratuïta de l’antic col·legi dels Josepets...

L’Ajuntament de Tortosa obté la cessió gratuïta de l’antic col·legi dels Josepets durant un període mínim de 30 anys

L’Ajuntament de Tortosa i la Germandat de Sacerdots Operaris Diocesans han arribat a un acord per la cessió a la ciutat de l’antic col·legi de Sant Josep, conegut popularment com els Josepets.

La cessió es fa amb caràcter gratuït per part de la germandat i tindrà una vigència inicial de 30 anys. L’acord preveu que l’edifici situat al barri del Rastre es puga destinar a equipaments municipals de caire social, cultural o esportiu.

Aquesta setmana, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i el director general de la germandat, Don Florencio Abajo, han signat el conveni que formalitza aquest acord. Roigé ha assenyalat la importància que representa per a la ciutat aquest gest dels Sacerdots Operaris Diocesans, ja que “permet fer un nou impuls a la reactivació dels barris del centre històric”. En aquest sentit, ha avançat la voluntat de destinar part de les instal·lacions a construir-hi un nou equipament poliesportiu, potenciant d’aquesta manera l’activitat al Rastre. L’alcaldessa de Tortosa ha mostrat la “profunda gratitud” cap a la Germandat de Sacerdots Operaris Diocesans, per haver propiciat l’acord de cessió gratuïta com a resultat de mesos de converses.

De la seua banda, Don Florencio Abajo ha destacat que l’acord permetrà mantindre a Tortosa la memòria de la Germandat i del seu fundador, el beat Manuel Domingo i Sol, i projectar-la cap al futur. Abajo també ha mostrat l’agraïment de la Germandat amb la ciutat, “per l’estima que moltes persones tenen cap a l’antic col·legi i cap al seu fundador”. No debades, pel col·legi de Sant Josep van passar milers d’estudiants durant la seua etapa com a centre educatiu. En aquest sentit, l’associació d’antics alumnes Amics dels Josepets “fa un extraordinari servei actualitzant el record dels treballs que durant gairebé un segle i mig han dut a terme els Sacerdots Operaris a la ciutat de Tortosa”, ha assenyalat el director general de la germandat.

Don Manuel Domingo i Sol va nàixer a Tortosa el 1836. En aquesta ciutat va cursar els estudis eclesiàstics i va ser ordenat sacerdot. Va ser professor de l’institut de Tortosa i, per tant, va mantindre una estreta vinculació amb la joventut i la formació de futurs sacerdots. L’11 d’abril del 1879, ara fa 140 anys, va impulsar la construcció del col·legi de Sant Josep, situat al carrer Callao del barri tortosí del Rastre. Inicialment va operar com a centre destinat a les vocacions eclesiàstiques i posteriorment, al 1963, va començar l’activitat com a centre escolar fins a la seua integració a l’actual col·legi diocesà de la Sagrada Família.

Al 29 de gener del 1883 va fundar la Germandat de Sacerdots Operaris Diocesans, associació sacerdotal que continua tenint presència a Tortosa a través del temple de la Reparació, construït al 1903 i on, precisament, descansen les restes de mossèn Sol. El religiós va morir al 1909 i va ser beatificat al 1987 pel papa Joan Pau II.

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies