HomeSocietatEl projecte Sempre Acompanyats ha atès 100 persones grans des de la...

El projecte Sempre Acompanyats ha atès 100 persones grans des de la seva posada en marxa a Tortosa

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé i Pedrola, el sotsdirector general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Marc Simón, i el president de Creu Roja a Tortosa, Josep Artur Anguera, han signat al Sala de plens del consistori un acord per reconèixer el paper actiu i el compromís de la trentena d’entitats socials, associacions i establiments que treballen conjuntament en el projecte Sempre acompanyats, que pretén pal·liar les situacions de soledat no volguda entre les persones grans.

Els signants formalitzen, amb aquest acord, la renovació del grup de treball que dóna una resposta integral i coordinada a aquestes situacions. El grup organitza la seva tasca al voltant dels diferents objectius plantejats: prevenció i sensibilització de les situacions de soledat no volguda, detecció i acollida de persones en aquestes situacions, i desplegament d’activitats i recursos per donar una resposta adient per a les persones.

Com a resultat de la seva feina, el grup ha participat el 2018 en 56 activitats centrades en la prevenció, la informació i la sensibilització. Així mateix, s’han impartit xerrades informatives adreçades a professionals dels centres de salut i els cossos de seguretat, entre d’altres.

Des del seu desplegament a Tortosa l’any 2015, Sempre Acompanyats ha atès 100 persones grans en situació de soledat no desitjada, partint de les seves necessitats i interessos, ajudant-les a establir noves relacions personals i nous vincles en el seu entorn més proper a través de la participació en les activitats del barri, i amb l’objectiu de contribuir a millorar el seu benestar en el dia a dia. L’any passat, el programa va comptar amb 28 voluntaris.

A Tortosa, les persones majors de 65 anys representen el 20,69% de la població, i d’aquestes, el 20,19% són més grans de 80 anys. De les persones que viuen soles a la ciutat, les persones grans representen el. 21’74%, que es tradueix en 1.513 persones.

Sempre Acompanyats, impulsat pel programa de Gent Gran de ”la Caixa”, es desenvolupa actualment a Terrassa, Girona, Tortosa, Tàrrega, Santa Coloma de Gramenet, Jerez de la Frontera, Logronyo, Palma i, des d’aquest any, a Lleida. A tots els territoris, el projecte compta amb la col·laboració de més d’un centenar d’entitats i associacions que treballen amb el mateix objectiu: sensibilitzar al conjunt de la població sobre el fenomen de la soledat no volguda i construir una xarxa sòlida dins la comunitat per enfortir el suport social i acompanyar a les persones grans.

Una soledat que s’agreuja per la pèrdua de xarxa social d’amics 

Durant el passat any, el projecte Sempre acompanyats va realitzar una enquesta per estudiar la xarxa social de la gent gran i aprofundir en el fenomen de la soledat als 8 municipis on es desplega el programa, amb una mostra de 1.688 individus.

Un dels resultats més rellevants és que hi ha un alt risc d’aïllament a totes les edats, però és especialment evident en la gent gran (de 65 a 79 anys) i molt gran (més de 80 anys) per la disminució de la xarxa social d’amics. Aquest risc és tres vegades superior al risc d’aïllament per manca de xarxa familiar, que continua aportant suport als individus.

Així mateix, l’enquesta indica que el risc d’aïllament social és més alt en homes (on augmenta des dels 40 anys) que en dones (on creix més a partir dels 65 anys) i incideix més en les persones amb un nivell educatiu més baix.

La soledat es mesura a partir de dos conceptes: la soledat social, que fa referència al sentiment de pertinença a un grup, i la soledat emocional, que explora els sentiments de desolació. La intensitat dels sentiments de soledat emocional augmenta amb l’edat, especialment en les persones molt grans. La soledat social, en canvi, es manté més constant al llarg del cicle vital, amb variacions molt reduïdes que empitjoren al final de la vida.

Annex d’entitats i projectes col·laboradors amb Sempre Acompanyats 

“la Caixa” (impulsor); Ajuntament de Tortosa (impulsor); Creu Roja (impulsor); Serveis Socials, Policia de Proximitat, Creu Roja, Institut Català de la Salut (Gerència Territorial Terres de l’Ebre), Bombers, Casal Cívic de Tortosa (Departament de Treball, Afers Socials i Famílies), Càritas Interparroquial de Tortosa, Complex Assistencial de la Santa Creu Jesús-Tortosa, Residència Diocesana d’Ancians i Centre de Dia Sant Miquel Arcàngel (Bisbat de Tortosa), Assoc. Atzavara-arrels, Assoc. per la Cooperació, la Inserció Social i la Interculturalitat, Assoc. de Gent Gran l’ESPLAI Tortosa, Assoc. de la Gent Gran Ferreries-Tortosa, Club 3ª Edat de Remolins, Assoc. de Jubilats i Pensionistes de Tortosa U.D.P., Assoc. de Dones de Remolins, Assoc. de Dones “la Unió” Sant Llàtzer, AA.VV Ferreries Sant Vicent, AA.VV Pintor Casanova Remolins, AA.VV Sant Llàtzer, AA.VV del 13 de Gener i Horta, AA.VV Centre-Nucli Històric, AA.VV del Temple i Horta, AA.VV Montcada Santa Clara, AA.VV Rastre, AA.VV de la Simpàtica, AA.VV “Ilercavonia” Sant Josep de la Muntanya, Federació d’Associacions de Veïns de Tortosa, Assoc. Venedors del Mercat de Tortosa, Agrupació Centre Comercial Tortosa, Assoc. de Comerciants del Nucli Antic de Tortosa, Assoc. Comerciants del Temple i Agrupació de Comerç de Ferreries-Sant Vicent.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + = 13

Últimes notícies