HomeSense categoriaPicabaralla entre el PSC i ERC pels diners de l’impost nuclear

Picabaralla entre el PSC i ERC pels diners de l’impost nuclear

L’impost nuclear de la Generalitat seguix sense generar consensos a les Terres de l’Ebre. Lluny d’això, la Mesa d’Alcaldes de l’Energia (Made) i el Partit Socialista han criticat el govern de la Generalitat per haver recaptat 17.000 euros en els últims dos anys amb este impost i no haver revertit el 20% dels diners en inversions al territori.

Des d’Esquerra Republicana han respost que actualment l’impost nuclear està recorregut al Tribunal Constitucional pel govern estatal i això manté bloquejada la recaptació. Els republicans han instat els socialistes ebrencs a pressionar perquè el govern de l’Estat -ara encapçalat per Pedro Sánchez- retire el recurs d’inconstitucionalitat.

Els socialistes, seguint la línia de la Made, van acusar el govern de la Generalitat d’estar gastant els diners de l’impost nuclear per despesa corrent. “Estan cobrant els diners a les nuclears per a despesa ordinària i el territori no veu ni un euro. El Departament d’Economia ha enganyat els ebrencs”, apuntava el primer secretari del PSC a l’Ebre, Manel de la Vega.

Per la seua banda, el president de la federació d’Esquerra Republicana a l’Ebre, Alfons Montserrat, ha destacat que “el PSOE és l’únic culpable que no s’haigue aplicat l’impost nuclear, ja que no ha volgut retirar el recurs d’inconstitucionalitat vigent”. Els republicans han destacat que si este recurs prosperés, la Generalitat hauria de retornar els fons recaptats, amb un interès que podria ser del 4%, com ja va passar amb l’anterior impost nuclear, que el Tribunal Constitucional va tombar el 2016 per doble imposició amb un altre impost que aplicava l’Estat. Per això, els fons recaptats fins ara -que serien uns 17 milions d’euros- haurien quedat congelats.

Ara, el Govern de la Generalitat ha reinventat l’impost, que grava el transport i el tractament dels residus perillosos de les centrals i no la seua activitat productiva, i espera que es puga aplicar.

L’impost tenia previst recaptar uns 60 milions d’euros anuals, dels quals un 20% -uns 12 milions d’euros– es destinarien a polítiques de creixement i diversificació econòmica a les dos zones nuclears de Catalunya.

Des del PSC es reclama que s’incremente la partida de l’impost destinat al territori, almenys fins al 50%. Tot i això, els republicans retreuen que, “és el govern de l’Estat qui manté bloquejat l’impost mentre que a l’Ebre demanen més dotació econòmica”. Des d’ERC han titllat els socialistes d’oportunistes. 

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 2 =

Últimes notícies