HomeSense categoriaTerratrèmol polític a Tortosa pel trasllat de quatre especialitats al CAP de...

Terratrèmol polític a Tortosa pel trasllat de quatre especialitats al CAP de Roquetes

L’anunci, fet per part de la Generalitat ja en plena precampanya electoral, que tota l’atenció pediàtrica de Tortosa es concentrarà al CAP Baix Ebre, a Ferreries, a partir de la primera quinzena d’abril, ha destapat la caixa dels trons i ha activat els localismes polítics més essencials.

La concentració del servei de pediatria, que actualment a la tarda ja s’oferia exclusivament al CAP Baix Ebre, té bàsicament dos conseqüències: per un costat, ja no es farà atenció pediàtrica al CAP del Temple i, d’altra banda, i sobretot, a partir d’esta setmana les especialitats d’anestèsia, clínica del dolor, oftalmologia i digestiu que es prestaven a la tercera planta del CAP Baix Ebre, han estat traslladades temporalment al CAP Roquetes, estrenat fa menys de dos anys. En la mateixa conurbació, però clarament fora de la ciutat de Tortosa.

Tot i que la directora dels Serveis Territorials de Salut a les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, ha assegurat després que “l’alcaldessa estava al cas de les gestions” que s’estaven fent per al reordenament, el cas és que Meritxell Roigé, del PDeCAT, va reaccionar gairebé immediatament i amb contundència a l’anunci del Departament de Salut, en mans d’ERC.

L’alcaldessa va qualificar d’“inacceptable” que quatre especialitats que es prestaven a Ferreries s’hagen traslladat a Roquetes, i ha demanat una reunió amb la consellera, Alba Vergés, per a transmetre-li la seua disconformitat i reclamar-li altres millores sanitàries a la ciutat. També s’han anat sumant ràpidament a les crítiques els dos principals partits de l’oposició a Tortosa, Movem i el PSC. Els dos partits han anunciat que portaran la qüestió al proper ple. La modificació “és una demostració més de la improvisació constant; per a vestir un sant en volen desvestir un altre i tot allò que diuen que és provisional ho deixa de ser al cap del temps; sabem que si marxen estos serveis no tornaran a Tortosa”, ha alertat el portaveu i alcaldable de Movem Tortosa, Jordi Jordan, que ha acusat l’alcaldessa de “fer teatre” en manifestar-se en contra de la “pèrdua” de serveis a Tortosa. Per la seua banda, el portaveu i cap de llista del PSC, Enric Roig, va expressar que “ja n’hi ha prou de renúncies” i “d’expulsar les persones de Tortosa: la gent jove, la gent a l’atur, la gent que ho passa malament i ara els malalts cap al CAP de Roquetes. I això ho fan tant el PDeCat com els Republicans”. Tant Movem com el PSC han recordat a Roigé que els canvis els ha proposat el seu soci de govern tant a la Generalitat com al consistori, i consideren que no està “autoritzada” a reclamar el que no ha demanat “al seu govern” durant anys de “retallades”.

El representant de la Confederació Veïnal de Catalunya al Consell Territorial de Salut de les Terres de l’Ebre, Josep Baubí, ha qualificat de “lamentable” que s’utilitze la sanitat pública al territori per a “picabaralles electoralistes”, però també ha denunciat que es “desmantelle” el CAP Baix Ebre per a “vestir” el “sobredimensionat” nou CAP de Roquetes.

L’executiu català, al seu torn, va sortir al pas de les declaracions de la batllessa i de la picabaralla política i social amb una compareixença de Mar Lleixà en què va justificar la concentració dels serveis pediàtrics, que és el que ha donat lloc a la resta de modificacions, per la falta de professionals -de fet, la majoria dels professionals que exercixen de pediatres, a l’Ebre i arreu, són metges de família- i perquè respon a un model que “s’està implantant amb èxit en altres ciutats” i que ve determinat per la nova estratègia nacional d’Atenció Primària.

Segons el Departament de Salut, a Tortosa “s’afavorirà l’accés a través d’Internet i call center i s’ordenaran els fluxos dels pacients en una sola ubicació”. “Esta mesura també propiciarà la millora d’activitats preventives i les revisions, i reforçarà l’activitat assistencial comunitària”, assegura el CatSalut. “És una manera d’ajuntar recursos per a garantir una correcta atenció i accessibilitat. Passem d’un model en què hi havia equips d’atenció pediàtrica a tots els equips d’atenció primària, a un altre que concentra l’atenció primària en un punt, sobretot en zones urbanes”, va abundar Lleixà. Segons va quantificar, a hores d’ara a la conurbació Tortosa-Roquetes-Jesús hi ha cinc equips d’atenció pediàtrica a primària, i a la ciutat de Tortosa, on esta atenció es presta de dilluns a divendres i matí i tarda, la ràtio de pacients assignada a cada professional que fa de pediatra és d’un miler de xiquets o xiquetes, dintre del marc legal establert. També va insistir, en resposta a alguns retrets polítics, que la reprogramació del model d’atenció pediàtrica “no és una qüestió de retallades sinó de falta de professionals”.

La també gerent de la regió sanitària de les Terres de l’Ebre de l’ICS també va explicar que les especialitats que s’han portat a Roquetes són “les que hem considerat que el seu trasllat tenia menys afectació o impacte per a la ciutadania”, i es va comprometre que el trasllat serà reversible i durarà “el menor temps possible”, sense fer cap previsió concreta al respecte. Sí que va exposar, en tot cas, que quan estiga a punt el nou edifici administratiu projectat a l’hospital Verge de la Cinta i este puga absorbir “la part de Recursos Humans del CAP Baix Ebre”, podran tornar a l’equipament de Ferreries les especialitats que des d’esta setmana s’estan prestant circumstancialment a Roquetes.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 5 = 13

Últimes notícies