HomeSense categoriaLocalitzen a Tortosa restes romanes del segle I i la façana fluvial...

Localitzen a Tortosa restes romanes del segle I i la façana fluvial del S. XVI

La continuació de les excavacions arqueològiques als terrenys situats entre la catedral i el riu continuen deixant al descobert importants restes, que es remunten a fa 2.000 anys.

Unes de les més destacades són les que corresponen a la Dertosa romana, i es tracta de diverses estructures que podrien correspondre al segle primer de la nostra era: el coordinador de les excavacions, Jordi Diloli, ha assenyalat que “hem trobat l’espai públic de Dertosa, perquè en un mateix punt ens apareix el fòrum, un conjunt de tabernae o la base del temple amb un podi”, entre d’altres. Unes estructures que constitueixen “el principal espai polític i econòmic de la ciutat romana”, situades a tocar del riu per la importància que tenia com a via d’entrada de les mercaderies que arribaven de Roma en direcció al centre de la Península, remarca Diloli. El fet que estigués documentada amb diverses fonts d’informació, i que s’haguessen trobat monedes que feien referència a Dertosa, però que mai abans s’hagués pogut trobar a Tortosa la ciutat romana, fa que els arqueòlegs subratllen la importància dels descobriments: “és un goig”, ha dit Diloli.

De la mateixa manera, les excavacions fetes a la banda de l’avinguda Felip Pedrell també han permès fer una altra descoberta singular: la façana fluvial de Tortosa que correspondria als segles XIV-XV. Se n’han trobat els murs que estaven a tocar del riu, alguns embarcadors, així com dos de les escales que permetien accedir des de les edificacions fins a l’aigua. Aquest espai ara descobert es correspon de manera fidedigna amb el dibuix que el paisatgista flamenc Anton van den Wyngaerde va fer al 1563 de tota la ciutat des del marge dret del riu, un fet que afegeix valor a la troballa.

Anteriorment, les fases d’excavacions prèvies ja havien localitzat les restes de l’absis d’una basílica visigòtica, que podria correspondre a la primera església de la ciutat; una fàbrica de salaons del segle V o diverses construccions de l’època andalusina.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i el tinent d’alcalde de Turisme, Josep Felip Monclús, han visitat aquest matí l’espai acompanyats del coordinador arqueològic, Jordi Diloli. Roigé ha remarcat que amb les troballes fetes queda palès que es tracta d’un important jaciment que “permet observar en un mateix punt totes les èpoques històriques de la ciutat”. És per això que el projecte de construcció de la plaça que s’ha començat a construir al davant de la catedral preveu fer visitables aquestes restes per convertir-les en un actiu turístic i cultural de primera magnitud.

En aquest sentit, Tortosa ha obtingut 1,8 milions d’euros dels fons FEDER per posar en valor aquests vestigis i altres espais històrics de la ciutat. Tant Roigé com Monclús han detallat que el projecte, anomenat ‘Dertosa-Turtuxa-Tortosa: una ciutat, tres noms i 2.000 anys’, permetrà anar més enllà de la construcció prevista inicialment que ja incloïa fer visitables aquestes restes, amb la creació d’un espai interpretatiu.

El projecte també inclou la creació d’un mapping permanent que es projectarà sobre la façana de la catedral que esdevindrà en una atracció única, així com vincular aquest espai amb el call jueu a través de la Casa de les Tres Cultures i amb el passeig del Castell que s’ha de construir a la costa de Capellans, en el qual també s’instal·laran les escultures dissenyades per Ignasi Blanch.

 

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 61 = 67

Últimes notícies