HomeHistòriaDos documentals aborden els bombardejos sobre Tortosa i el Maestrat

Dos documentals aborden els bombardejos sobre Tortosa i el Maestrat

El 15 d’abril de l’any passat, coincidint amb el vuitantè aniversari exacte d’un dels bombardejos més sagnants sobre la ciutat Tortosa durant la Guerra Civil, entitats com Amics i Amigues de l’Ebre i l’empresa Terra Enllà van promoure un homenatge a les víctimes del conflicte. Es van llegir textos de diversos autors relacionats amb els bombardejos, es va convidar als testimonis directes d’aquell episodi i es van llançar clavells al riu Ebre, en el seu pas per la ciutat. Enguany, per donar continuïtat a aquell acte commemoratiu s’ha programat una ruta guiada per la Tortosa de la Guerra Civil i la projecció de dos documentals: ‘A les fosques’, amb entrevistes als supervivents del conflicte a la capital del Baix Ebre i ‘Experimento Stuka’, sobre el bombardeig de diversos pobles del nord del País Valencià en el marc d’un experiment militar per preparar la Segona Guerra Mundial.

Dijous 11 d’abril de 2019

Projecció del documental:

‘A LES FOSQUES. LA MEMÒRIA DE LA TORTOSA BOMBARDEJADA’ A les 20.00h a la Sala Petita de l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa. Entrada gratuïta. 

 

Entre el 23 de febrer de 1937 i el 30 de desembre de 1938, en plena Guerra Civil, Tortosa va patir una vuitantena d’atacs aeris de l’Aviació Legionària Italiana i la Legió Còndor.  Els tortosins van haver d’adaptar-se a aquesta tragèdia i es van refugiar a les zones muntanyoses de l’entorn, on van sobreviure en condicions miserables. Finalment, la ciutat seria completament evacuada l’abril de 1938. Vuitanta anys després, el documental ‘A les fosques. La memòria de la Tortosa bombardejada’ recull la memòria i les històries de vida de 12 supervivents que van viure aquell dramàtic episodi. Un projecte impulsat pels periodistes Andreu Caralt (Terra Enllà)  i Oriol Gracià (Bluverd Comunicació). Acte programat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa.

 

Dissabte 13 d’abril de 2019

Ruta de memòria històrica:

‘LA TORTOSA DE LA GUERRA CIVIL’

Inici: 16.30h a la façana de la Catedral, carrer Cruera. Durada: 3h 30m.

 

Un viatge a peu pels dramàtics i extraordinaris fets viscuts a la ciutat entre 1936 i 1939 centrat en el relat dels seus protagonistes i de la població civil. Inclou visita a la Catedral,  el Convent de Santa Clara i els dos refugis antiaeris. La visita incorpora elements audiovisuals.  Preu: 15,00€/adults (entrades incloses a la Catedral de Santa Maria i el Convent de Santa Clara); 10€ (12-17 anys); gratuït (menors de 12 anys). La ruta forma part d’una oferta més àmplia d’activitats i recorreguts pels espais de la Batalla de l’Ebre i la Guerra Civil a Catalunya que podeu consultar al web www.terraenlla.com

 

Dissabte 13 d’abril de 2019

Projecció del documental:

‘EXPERIMENTO STUKA’ A les 19.00h a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa. Entrada gratuïta.

 

En plena Guerra Civil, quatre pobles de Castelló van despertar bombardejats i 38 veïns hi van perdre la vida. 80 anys després, la troballa d’uns arxius militars secrets revelen que l’atac formava part d’un experiment de guerra. L’èxit letal de l’operació va propiciar la construcció en massa d’una arma destinada a destruir Europa durant l’encara insospitada Segona Guerra Mundial. D’ençà dels bombardejos, el silenci i la ignorància de qui havia estat realment responsable de les morts indiscriminades es va apoderar dels quatre pobles atacats. Fins avui, ningú sabia que havien sigut víctimes d’experiments militars nazis. Un documental de Pepe Andreu, Rafa Molés. En acabar la projecció hi haurà un debat amb els autors. Acte organitzat per Amics i Amigues de l’Ebre amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

18 + = 28

Últimes notícies