HomeSense categoriaEl sopar d’homenatge a la Fraternitat Republicana enguany fa un reconeixement a...

El sopar d’homenatge a la Fraternitat Republicana enguany fa un reconeixement a diverses figures del municipalisme

La Federació d’Esquerra Republicana de l’Ebre ha commemorat el 88è aniversari de la proclamació de la República a la Torre de l’Espanyol.

Els actes de celebració es van iniciar amb la presentació del llibre ‘Obertura Republicana’ de Joan Manuel Tresserras i Enric Marín. L’exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació i coautor de l’obra ha conversat amb la candidata al Congrés, Norma Pujol; i l’alcalde de la Torre, Joan Juncà, sobre el contingut del llibre, a la sala de plens de l’Ajuntament d’aquest municipi.

Durant el tradicional sopar homenatge a la Fraternitat Republicana, en el qual es fa un reconeixement i agraïment a persones i entitats que han portat una trajectòria basada en la defensa dels valors republicans i de Catalunya.

Per la comarca de la Terra Alta, l’homenatjat ha estat Ramon Campanals d’Arnes. Nascut l’any 1932, un fet va marcar la vida del Ramon: la dictadura franquista va tancar a la presó al seu pare per haver estat regidor republicà. Ramon Campanals va créixer amb uns forts valors republicans que el van dur a formar part de la llista d’Esquerra Republicana a la demarcació de Tarragona en les primeres eleccions al Parlament de Catalunya, l’any 1980. En l’àmbit local, es va presentar a les primeres eleccions municipals de 1979 amb la candidatura d’Esquerra Republicana encapçalada per Josep Viña, amb qui va ser regidor durant dues legislatures consecutives. En aquells moments, Arnes era l’únic municipi de tota la demarcació de Tarragona governat per una alcaldia d’Esquerra Republicana.

La comarca del Baix Ebre ha escollit per homenatjar a l’alcalde de l’Aldea, Dani Andreu; i a l’alcalde del Perelló, Ferran Cid.

Andreu és alcalde de l’Aldea des del 2003 i des de 2007 ho és amb majoria absoluta, elecció rere elecció ha anat ampliant els seus suports fins assolir els 8 dels 11 regidors del consistori aquesta darrera legislatura. Pel que fa a Ferran Cid, va arribar a l’alcaldia del Perelló a la darrera part de la legislatura 2007-2011, gràcies a un acord de govern amb una altra formació política. La situació es va reeditar entre el 2011 i el 2015, després d’haver duplicat el nombre de regidors, per la qual cosa tornà a ocupar l’alcaldia durant la primera part del mandat. La seva acció de govern va ser molt ben valorada per la població, fet demostrat en aconseguir la majoria absoluta a les eleccions municipals del 2015

La comarca del Montsià ha triat a l’exalcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat, per fer-li l’homenatge. L’any 2006, Montserrat es va convertir amb el primer alcalde republicà del municipi des de la reinstauració de la democràcia i a assolir, el 2015, la primera majoria absoluta republicana al consistori.

La comarcal de la Ribera d’Ebre ha homenatjat a l’alcalde de Flix, Marc Mur. Va ocupar diversos càrrecs públics (regidor, tinent d’alcalde, alcalde i diputat provincial) amb el PSC.

Mur va abandonar la militància i els càrrecs orgànics del PSC després de mostrar les seves desavinences i discrepàncies amb l’actitud del partit arran del procés d’independència. Marc Mur és un exponent clar de com el municipalisme ha estat l’espai on el projecte republicà ha crescut de la mà de gent provinent de diverses sensibilitats, però molt especialment de col·lectius i partits d’esquerres.

El Jovent Republicà de les Terres de l’Ebre han lliurat la Menció Joan Ferré a Òmnium Cultural de les Terres de l’Ebre.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 42 = 49

Últimes notícies