HomeSense categoriaLa Setmana Santa de Tortosa, a pas de processó

La Setmana Santa de Tortosa, a pas de processó

Les processons són un dels principals puntals de la Setmana Santa de Tortosa, molt marcada per la tradició i la religiositat. La solemnitat i la participació són els principals atractius de les processons, a més de la possibilitat de contemplar els passos de la Setmana Santa, autèntiques obres d’art que representen totes les escenes de la passió i mort de Jesucrist. Els passos de les deu confraries de la setmana surten tots a la processó de la Passió, el Diumenge de Rams, i alguns també a les processons de Dijous i Divendres Sant.

 

Dos mil vestes per diumenge de rams

La processó més important de la Setmana Santa de Tortosa és la de Diumenge de Rams, de fet és  “la més important de Catalunya per la gran participació i implicació de la ciutadania i per la seua història”, recordava l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé durant la presentació dels actes de la Setmana Santa. Cal tindre en compte que esta processó és l’única que se celebra a tot Catalunya per Diumenge de Rams i és la que inaugura la Setmana Santa al país. És una processó multitudinària en la qual participen 2.000 vestes. Cada confraria s’identifica amb un color i un pas i són els mateixos confrares els que empenyen els passos amb les seues mans durant tot el recorregut. Com a curiositat, el pas de la Verge de les Angoixes de la Puríssima Sang està conduït només per dones. Una altra particularitat de la Processó de la Passió de Tortosa és que es repartixen caramels entre la gent que es mira el seguici. La processó està encapçalada pel so dels tambors i les trompetes dels Armats de la Sang de Reus.

Processó de la Passió de Tortosa és que es repartixen caramels entre la gent que es mira el seguici | Núria Caro 

 

 

Penitència per dijous sant

L’acte més penitencial de la Setmana Santa de Tortosa és la processó del Silenci que té lloc a la mitjanit del Dijous Sant (18 d’abril).

Preval el silenci, només trencat pel so dels tambors, i hi participen totes les confraries que processionen a mans el Sant Crist de la Puríssima.

Enguany hi haurà canvis en el recorregut de la processó del silenci, que evitarà els carrers més estrets del barri de Remolins. Així, la processó sortirà de la plaça de la Immaculada direcció al carrer Jaume Tió, després seguirà el mateix recorregut fins a la plaça de l’Àngel, on per primera vegada enfilarà un tram del carrer Montcada per a acabar, com sempre, a la plaça dels Dolors i l’església de la Puríssima. Enguany els Tambors dels Natzarens de la Passió seran els encarregats de fer una interpretció musical en dos moments de la processó: a la plaça de l’Absis i a l’entrada de la Puríssima.  

 

L’acte més penitencial de la Setmana Santa de Tortosa és la processó del Silenci que té lloc a la mitjanit del Dijous Sant | Núria Caro 

 

Divendres, el sant enterrament

Divendres Sant (19 d’abril) es fa la processó del Sant Enterrament, on destaca el recolliment i un respectuós silenci. Amb motiu de la processó, el Crist Jacent surt del Sant Sepulcre de la Catedral acompanyat per natzarens, penitents i magdalenes. La processó estarà encapçalada per la Creu dels Improperis i també hi participen els passos del Nostre Pare Jesús de la Passió, el Crist Crucificat, el Davallament de la Creu i el Verge de les Angoixes. La processó serà a les 20 hores i té sortida i arribada a la plaça de la Cinta. 

La Processó del Sant Enterrament també es fa a l’EMD de Jesús, Divendres Sant a les 22.00 hores.

 

El Crist Jacent surt del Sant Sepulcre de la Catedral acompanyat per natzarens, penitents i magdalenes | Núria Caro 

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 29 = 36

Últimes notícies