HomePolíticaMés opcions polítiques a Amposta on ERC es manté forta i revalidaria...

Més opcions polítiques a Amposta on ERC es manté forta i revalidaria la majoria absoluta

Les eleccions municipals del 2015 van ser un vendaval a Amposta. La candidatura pel canvi que va suposar Esquerra d’Amposta, amb la unió d’ERC, Iniciativa i altres sensibilitats de l’esquerra ampostina, per a posar fi a l’hegemonia de CiU, va arrasar a les urnes amb 4.400 vots i la consecució d’11 regidors de 21, fet que donava a Adam Tomàs una majoria absoluta per a començar a implementar el canvi que propugnava.

Quatre anys després, tot i que ja no hi ha coalició entre les esquerres, tot apunta que Esquerra d’Amposta-Esquerra Republicana farà valdre estos quatre anys de govern per a afiançar-se a l’alcaldia i revalidar la majoria absoluta aconseguida fa quatre anys. EA-ERC té enfront més opcions polítiques que mai: JuntsxAmposta, PSC, Som Amposta, Podem, Ciutadans i els comunistes del Partit Comunista del Poble Català. Estes són les candidatures que a hores d’ara estarien confirmades. També haurien treballat per a fer llista el Partit Popular, tot i que al final sembla que no es presentarà, i tampoc està clar què faran els Demòcrates de l’ara regidora Rosita Pertegaz, i Josep Antoni Obalat.

 

Revalidar la majoria absoluta

ERC i Adam Tomàs tenen opcions més que fermes de revalidar la majoria absoluta i trepitjaran fort esta pròxima campanya electoral, sense deixar res a l’atzar. Entre els punts forts que els avalen hi ha la gestió de govern feta i l’aposta per una candidatura potent, donant continuïtat als puntals de l’actual equip de govern, però amb molta renovació i amb persones que representen pràcticament totes les sensibilitats de la ciutat d’Amposta. Una candidatura per a sumar més gent al projecte pel canvi iniciat el 2015.

 

Podrà JuntsxAmposta contrarestar l’empenta d’ERC i Adam Tomàs i aturar la majoria absoluta? Esta és una de les grans incògnites de les pròximes municipals. És sabut que el projecte, hereu de l’antiga Convergència i Unió, presenta nou candidat, Manel Masià, i que s’acompanyarà d’algunes de les figures clau del PDeCAT a Amposta com Manolita Cid o Anabel Marcos, a més de sumar nous valors com Hadar Aixendri. JuntsxAmposta, però, no sap encara si comptarà amb tot el suport de l’antic espai de Convergència i Unió. Per una banda, durant la legislatura van patir l’escissió de Demòcrates del Grup Municipal i la regidora Rosita Pertegaz va passar al grup de regidors no adscrits. Tot i que els Demòcrates tenen una oferta per a integrar-se a la candidatura de Masià, de moment no han decidit si s’hi sumaran. Tampoc els nostàlgics de l’antiga Convergència com Pere Vidal han donat suport explícit a Masià, ans al contrari, el mateix Vidal va fer unes declaracions públiques dient que se sentia exclòs del projecte de JuntsxAmposta. Sense el suport, per tant, d’este antic espai de CiU, Masià haurà de treballar per a aturar la inèrcia d’ERC i millorar els resultats del 2015, quan CiU va patir un sever revés a les urnes amb la pèrdua de 1.208 vots fins a quedar-se amb set regidors. 

Pel que fa al PSC, Francesc Miró tornarà a repetir com a cap de llista i es fa difícil pronosticar si Miró serà capaç de recuperar terreny. Ara fa quatre anys els socialistes van aconseguir un mínim històric amb 1.110 vots i dos regidors. El PSC ha estat el grup municipal que ha fet una oposició més serena i de recerca de consens amb ERC, ara caldrà veure si este tarannà tranquil li servix per a recuperar terreny.

També el regidor German Ciscar tornarà a presentar-se; en este cas, però, ha abandonat les sigles de la xenòfoba Plataforma per Catalunya i es presentarà amb la candidatura independent Som Amposta. Císcar va obtindre 572 vots el 2015 i ara caldrà veure si manté este suport. Císcar, que ha fet una oposició molt agressiva – sobretot en el darrer any del mandat- té l’aval de l’experiència, ja que duu 8 anys com a regidor i és conegut per la ciutadania. A més, no té el PP com a competidor (que el 2015 va obtindre 283 vots), però per contra haurà de mesurar les forces amb Ciutadans, que esta vegada sí que presentaran llista a les municipals d’Amposta. Fa quatre anys el partit taronja ho va intentar però finalment no va aconseguir els suports necessaris per a presentar candidatura. Ara compten amb una agrupació local constituïda i el suport del partit. Tot i que Ciutadans encara no ha fet pública la candidatura, diverses fonts han confirmat que estarà encapçalada per Cecília Castelló, filla de l’històric dirigent d’Asaja Alberto Castelló.

També Podem va anunciar que es presentaria a Amposta, de la mà d’antics membres d’Iniciativa per Catalunya. La llista estaria encapçalada per Rosabel Recio, que l’any 2015 va formar part de la candidatura d’Esquerra d’Amposta amb Adam Tomàs com a cap de llista. Recio va abandonar el govern municipal, adduint motius personals, tot i que algunes veus van assegurar que la intenció inicial del govern d’ERC de gestionar la residència de la gent gran a través d’una empresa privada va motivar la seua renúncia. Els de Podem intentaran fer-se un lloc en este fragmentat panorama polític que tanquen els incombustibles del Partit Comunista del Poble Català, que també repetirien candidatura este 2019.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

72 + = 80

Últimes notícies