HomeCulturaLa Passió de Vilalba reclama indignació i compromís en l’edició d’enguany

La Passió de Vilalba reclama indignació i compromís en l’edició d’enguany

Dijous sant a la nit i Dissabte Sant a la tarda. Són les dos representacions de la Passió de Vilalba dels Arcs que ja han esdevingut una tradició i un dels principals esdeveniments turístics a la Terra Alta. Les dos representacions, però, són només el puntal de tota una Setmana Santa d’activitats a Vilalba dels Arcs, que comencen este dissabte, amb les obertures de les àmfores del vi de la Passió i la seua primera degustació.

A banda de l’organització d’un gran nombre d’actes, la Passió de Vilalba dels Arcs és especial perquè es representa a l’aire lliure, sense cap barrera ni obstacle entre el públic i els actors. La primera representació, a més, té lloc el Dijous Sant a la nit (21.30 h) i està il·luminada amb torxes i petites fogueres, que li donen una ambientació molt més solemne i íntima. La representació del Dissabte Sant és a les 17 h.

Un altre dels trets diferenciadors de la Passió és que els diàlegs de la representació s’adapten a la situació actual, un fet que li aporta una gran càrrega social. I també s’ha convertit en un acte de reivindicació de la paritat i la igualtat entre dones i homes. De fet, en les representacions hi ha sis apòstols i sis apostolesses que acompanyen Jesús durant tota la representació. A més, les dones qui porten el fil conductor de la història amb Maria de Magdala al capdavant.

El cartell d’esta 24a edició és una instantània de l’escena del Calvari, amb Jesús mort i sent retirat de la creu. Amb esta imatge es vol plasmar la màxima que l’acompanya: indigneu-vos i comprometeu-vos, fent un paral·lelisme amb la història de Jesús de Natzaret.

Tast del territori

Per tal d’integrar la Passió al territori, des del Patronat de la Passió es va crear el projecte del Vi de la Passió. Des de fa més 10 anys s’elabora un vi a l’antiga, a símil del de l’època romana. Tot el procés és artesanal, des de la verema fins als trasbalsos i l’emmagatzematge en unes àmfores de terrissa a la cripta de la Confraria de Nostra Sra de Gràcia, visitable durant els dies de representació.

El Dissabte Sant al matí té lloc un tast comentat amb la participació de diferents vins dels cellers locals que formen part de la DO Terra Alta. A més, durant el tast s’obren les àmfores amb el Vi de la Passió i es tasta aquest per primera vegada després d’haver-se segellat mesos abans. Com a novetat, en esta edició es realitzarà un tast a cegues de garnatxes blanques. I este Dissabte de Rams tindrà lloc el tast de l’Oli de la Passió, un projecte més nou engegat amb la col·laboració de la DOP Oli de la Terra Alta. Es tracta d’un oli de la varietat empeltre premsat a la pedra i que s’emmagatzema en reproduccions d’àmfores procedents del jaciment arqueològic Turó del Calvari del mateix municipi que daten del 600 aC.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

54 + = 64

Últimes notícies