HomeSense categoriaLa Generalitat anul·larà la Llei de planificació eòlica arran de les mobilitzacions...

La Generalitat anul·larà la Llei de planificació eòlica arran de les mobilitzacions a la Terra Alta

La Generalitat derogarà la Llei d’implantació eòlica del 2009. Així ho ha anunciat la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, en una visita dissabte passat a la Terra Alta i el Govern preveu treballar en un marc legal que organitze de nou les zones del mapa català on està permesa la proliferació de nous parcs eòlics. Des dels sectors econòmics de la comarca s’ha valorat molt positivament la decisió del Govern i ara demanen que tombe, amb indemnització si cal, els tres parcs en tramitació, que podrien començar a construir-se al mes de juny.

La Llei de planificació eòlica definia vuit zones de desenvolupament prioritari (ZDP) arreu del territori català. Concretament a les comarques de l’Alt Empordà, la Segarra i la Conca de Barberà, l’Alt Penedès i l’Alt Camp, la Ribera d’Ebre i el Baix Camp, el Segrià i la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i l’Anoia. L’arribada de la crisi econòmica i la supressió de les primes a les renovables va suspendre la majoria d’inversions previstes i, en els deu anys de vigència de la Llei, només s’han tramitat tres nous parcs: a Vilalba dels Arcs, Batea i la Pobla de Massaluca, i les empreses promotores preveu construir-los este mes de juny.

La tramitació dels parcs ha causat, en els últims mesos, un gran malestar a la Terra Alta, sobretot en sectors socials i econòmics vinculats al cultiu de la vinya i també al turisme. Entitats com la Denominació d’Origen o l’Associació de Turisme Rural han alçat la veu contra la tramitació i la gestió de la Generalitat i s’han pogut reunir directament amb el president Torra. També han interposat un contenciós administratiu contra la tramitació dels parcs.
La consellera d’empresa, Àngels Chacón, va visitar la comarca dissabte passat per a reunir-se amb polítics i també amb els sectors econòmics i socials de la comarca. Chacón va fer oficial que el Govern iniciarà els tràmits per a derogar el Decret 147/2009 que regula la divisió de les ZDP.

Des de la Plataforma en Defensa de la Terra Alta van valorar positivament l’anunci, tot i que també reclamen que se suspenguen els tres parcs eòlics projectats a la comarca, i que es troben en un estat de tramitació molt avançada. “Té tot el sentit que, si es deroga la Llei, s’acabe també amb tot el que va de bracet”, defensa el portaveu Xavier Fortuño.

Des de la Plataforma demanen ara al Govern que tombe la tramitació i que, si cal, indemnitze les empreses promotores: Alstöm Eòlica i Naturgy. Defensen que la Terra Alta és la comarca amb més concentració eòlica de Catalunya, amb 184 aerogeneradors, que produïxen un 25% de l’energia eòlica de tot el país. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

76 + = 79

Últimes notícies