HomeSense categoriaExpoebre recordarà els seus 75 anys amb un espai dedicat a la...

Expoebre recordarà els seus 75 anys amb un espai dedicat a la ramaderia

La fira multisectorial Expoebre celebra enguany els seus 75 anys, de l’1 al 5 de maig. Una xifra que recorda la importància de la mostra a tota la demarcació de Tarragona, ja que va sorgir només dos anys més tard de la fira de referència, ExpoReus. La mostra a Tortosa ha patit també el pas del temps, obligant-la a adaptar-se als nous temps, sectors i necessitats de la societat ebrenca. “La fira tenia unes finalitats diferents de les d’avui, si pensem que se situava en una postguerra i que l’objectiu principal era rellançar dos sectors claus d’aquella època com són l’agricultura i la ramaderia” recorda el regidor de Noves tecnologies, Promoció econòmica, Comerç i Fires, Emili Lehmann. 

La fira va deixar enrere el sector agrícola i ramader entre els anys 70 i 80 per apropar-se al model multisectorial, però fidel a l’objectiu inicial de la mostra, el comercial i la dinamització cultural i social de la ciutat. Segons el regidor, la fira ha esdevingut “un punt de trobada al calendari, molt marcat en finals d’abril i principis de maig, coincidint amb l’inici de primavera”. L’entrada de segle també li va comportar una sèrie de modificacions, entre les més importants trobem el trasllat de la mostra a les instal·lacions actuals, el pavelló de Remolins. “Els últims anys han estat marcats pel context de crisi econòmica, que la fira també ha patit, i ha comportat canvis per a tirar endavant i mantenir el nivell de la qualitat en oferta expositiva per  a reclamar els visitants” remarca Lehmann. La fira va apostar per la gratuïtat davant la pèrdua de visitants que va experimentar durant els anys de l’inici de la crisi econòmica: “Tot i que l’entrada de pagament, en el seu moment, responia precisament a l’excés de visitants que no afavorien els intercanvis comercials”. 

Els darrers anys, per tal d’adaptar-se a la sortida de nous sectors, Expoebre ha inclòs microfires “primer amb un espai d’emprenedors per tal de fomentar l’autoocupació i després hem apostat també pel turisme o el sector en auge que envolta les celebracions. Este darrer ha obtingut tan bona resposta que ha estat adaptada per altres fires del territori”. El regidor considera que estes adaptacions han estat “canvis que porten a millorar” i que es podrà veure “reflectit en esta 75a edició”. 

Celebració dels 75 anys  Una data tan senyalada mereix ser celebrada. Tot i que l’inici d’esta celebració va tindre lloc al novembre passat amb l’acolliment de 25è Congrés de la Federació de Fires de Catalunya, en què la ciutat de Tortosa va ser la que també va acollir la seua primera edició. 

L’homenatge més important tindrà lloc amb la instal·lació a l’exterior d’un espai dedicat a la ramaderia amb una exposició bovina, ovina i equina, que servirà de record als inicis de la fira que es duia a terme al parc Teodor González. De moment serà una exposició puntual que, amb l’experiència, no es descarta mantindre, segons ha explicat el regidor entre riures: “D’aquí a 75 anys més potser l’espai de record seran els cotxes”.  

El cartell també fa una picada d’ullet als primers anys de la mostra amb un logotip característic de finals de segle xx amb una roda de tractor que vol simbolitzar la fira agrícola i ramadera que camina a la multisectorialitat.

De fet, la mostra acollirà al vestíbul una exposició dels cartells vigents en cada una de les edicions, que es combinarà amb elements d’expositors, com eines o objectes, que van tenir vida en algun moment determinat de les fires anteriors. 

La mostra enguany aprofita que manté 2 dies feiners per tal de disposar al racó de l’emprenedor d’activitats dedicades al món empresarial: amb taules redones d’emprenedors del Viver, xarrades motivacionals sobre consum responsable o economia circular i cooperativa. “És en dijous i divendres, quan els professionals tenen més disposició”. A més, en esta 75a edició, la Jornada de l’Expositor es trasllada al dissabte a la nit per a guardonar expositors i empreses amb una trajectòria llarga a la fira. I com a cloenda de la fira, a l’espai dedicat a les activitats lúdiques i festives que duen a terme associacions i entitats, tindrà lloc un homenatge a la tradició de la pagesia i la ramaderia amb l’actuació de la Rondalla dels Ports i els Quicos: “Representen el que va ser Expoebre i que ens ho han portat fins a l’actualitat estes dues formacions”.

La inauguració de la mostra enguany anirà a càrrec del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, per tal “d’agrair que han fet costat a la fira tots estos anys i que també acaba un cicle com a càrrec”. L’acte tindrà lloc l’1 de maig a les 11 h del matí.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

72 + = 81

Últimes notícies