HomePolíticaLa CUP Tortosa aposta per aplicar la fiscalitat progressiva en taxes i...

La CUP Tortosa aposta per aplicar la fiscalitat progressiva en taxes i preus públics

La CUP Tortosa aposta per aplicar la fiscalitat progressiva en taxes i preus públics, perquè es pague en funció de la renda i no totes les persones per igual (qui més té ha de pagar més).

Els municipis són l’administració pública que, tot i ser la més propera, és la pitjor finançada i la que menys marge de maniobra té amb els impostos que cobra. De totes maneres alguns impostos tenen marges del tipus impositiu (limitats) i es poden fer bonificacions per beneficiar a les persones amb menys recursos i potenciar mesures ambientals.  Un exemple el de l’Ajuntament de Sabadell que ha aplicat les bonificacions i tarifes progressives d’ofici, després d’haver aconseguit que Hisenda els facilités dades de renda familiar. D’esta forma la mesura arriba a totes les persones que més ho necessiten.

Les mesures que proposen des de la CUP Tortosa analitzen cinc eixos:

1. que no suposen una disminució dels ingressos

2. que dificulten l’elusió fiscal

3. que tinguen un benefici social

4. que es tingue en compte la perspectiva de gènere

5. que tinguen impacte ambiental

 

“Hem fet la roda de premsa davant del complex esportiu Win per a denunciar que al nostre entendre els preus d’aquestes instal·lacions esportives municipals tenen preus inaccessibles per a moltes famílies de Tortosa”. Hem de tenir en compte que d’acord amb l’Idescat la mitjana per persona en despeses fixes per en qüestions bàsiques com habitatge, manteniment de la llar, alimentació o transport se situa entorn als 800€, i que les dades oficials en quant a la renda familiar disponible i els salaris, ens situen als tortosins i les tortosines al voltant d’un 25% per sota de la mitjana catalana… “És per això que proposem una reducció de tarifes d’acord amb la realitat social de la nostra ciutat i aplicant els criteris de fiscalitat progressiva que comentàvem anteriorment. Estem parlant d’una matrícula de 55€, quotes infantil i jove de 20 i 30€, i quotes de persones adultes de 39€. Del tot inassumible per a moltes famílies tortosines.”

Els cupaires també proposen que s’apliqui la fiscalitat progressiva a l’Auditori i a la resta d’equipaments públics per a fer-los accessibles a tothom, així com la gratuïtat del transport públic per a estudiants i gent gran.

Pel que fa a l’IBI, que és la principal font d’ingressos, proposen:

  • Revisar i aplicar coeficients diferenciats en funció de l’ús de l’immoble
  • Revisar i establir un coeficient d’IBI en funció del valor cadastral de l’immoble
  • Mantenir la bonificació existent de l’import de l’IBI a famílies en què les persones empadronades en un habitatge estiguen desocupades o en situació d’atur, i tinguen uns ingressos inferiors a índex de renda de suficiència.
  • Desincentivar els pisos buits: recàrrec de fins al 50% de la quota líquida de l’IBI per a aquells pisos que estiguen al cens municipal de pisos buits
  • Bonificar un 50% de l’IBI, per a l’eficiència energètica dels immobles o per mitigar alguns impactes ambientals.
  • Fer una revisió dels béns immobles de l’Església i comprovar si paguen IBI, per garantir el compliment de la llei
  • Bonificar amb el 50% de l’IBI els habitatges que es destinen a la bossa d’habitatge social

Impost sobre vehicles de tracció mecànica

  • Multiplicar per 2 la quota per a vehicles molt contaminants de forma gradual.
  • Aplicar una bonificació del 75% per a vehicles elèctrics i híbrids
  • Aplicar una bonificació del 50% per a titulars en situació d’atur de llarga durada

Impost sobre l’activitat econòmica:

  • Aplicar bonificacions en l’IAE per a la preservació del medi ambient i adaptació d’accessos per a persones amb mobilitat reduïda
  • Fer una revisió de l’empresses que tributen, revisar activitats comercials que no tributen i comprovar que els m2 s’ajusten a la realitat per evitar el frau.

Impost sobre el valor dels terrenys de naturalesa urbana:

  • Modificar el sistema de càlcul del pagament de l’IVTNU per tenir en compte les situacions dels immobles que han perdut valor.

Taxes:

  • En la recollida de residus, estimular el porta a porta per barris, amb una bonificació del 90% del rebut pels barris que opten per aplicar el porta a porta durant els cinc primers anys.
  • Analitzar la viabilitat d’establir sistemes de pagament per generació de residus especials i bonificacions per als establiments que estimulen els envasos retornables.
  • Augmentar la taxa de recollida de residus a les grans superfícies comercials.

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 44 = 49

Últimes notícies