HomePolíticaERC busca la majoria a la Ràpita en un mapa polític...

ERC busca la majoria a la Ràpita en un mapa polític més plural i marcat per l’1-O

Quan el 2015 Esquerra Republicana va guanyar a la Ràpita les eleccions municipals per primer cop en democràcia va necessitar tres partits diferents per a governar: el PSC, ICV i SI.

Van quedar a l’oposició la CiU del fins llavors alcalde Joan Martín Masdéu i els independents de Més Ràpita. El Pacte per la Ràpita, amb 10 regidors de 17 (la majoria absoluta en són 9), ha permès a Josep Caparrós governar còmodament tot el mandat.

Només va poder trontollar en un moment, en una data clau, l’1 d’Octubre del 2017, que ha marcat esta etapa política però també el present i el futur del municipi del Montsià. El dia després, una de les regidores del PSC va deixar el partit i es va mantenir al govern municipal com a no adscrita. L’altra regidora va passar a l’oposició arran del suport del PSOE al 155. Però la conseqüència de l’1 d’octubre que més pot marcar el pròxim mandat és el processament de Caparrós i el seu primer tinent d’alcalde Albert Salvadó. La seua presumpta participació en l’organització del referèndum a la Ràpita (on la Guàrdia Civil va deixar una vuitantena de ferits) els pot conduir, com a mínim, a la inhabilitació.

 

Urnes més plurals

En este escenari, Esquerra vol aconseguir per primer cop la majoria absoluta a la Ràpita i confirmar la seua tendència a l’alça al territori. Davant s’hi trobaran un tauler polític més divers que el 2015. Els sis partits polítics ara representants al plenari repetixen i s’afegix, almenys, Ciutadans. La CUP va anunciar per sorpresa que abandonava la cursa electoral per a centrar-se a consolidar el seu projecte polític. 

La candidatura d’Esquerra, liderada per Josep Caparrós, ha incorporat de número 2 la regidora que va deixar el PSC després de l’1 d’octubre com una mostra de la seua estratègia d’ampliar la frontera electoral cap al socialisme catalanista. La resta dels nou primers números els ocupen els altres cinc actuals regidors i dos jóvens fitxatges. Caparrós podrà lluir la inauguració del nou auditori i d’altres equipaments com el pavelló annex o el casal Jove del Maset. També pot reivindicar l’èxit de la festa Orígens i la reducció del deute.

Després de perdre l’alcaldia, el PDeCAT s’ha renovat completament amb la candidatura de Junts per la Ràpita. L’encapçala Josep Maria Miralles, novell en política però que promet frescor i diàleg amb totes les forces polítiques. S’ha envoltat d’altres persones noves en política però seguix comptant amb l’exalcalde Martín Masdéu i altres dos regidors del PDeCAT. El 2015, el duel entre republicans i convergents es va decantar pels primers per 300 vots. Està a les mans de Miralles evitar que la ferida siga més gran. 

El Partit Socialista tampoc viu el seu millor moment. En una dècada han passat de la històrica majoria absoluta d’Alonso a 2 regidors i 830 vots el 2015. Per a estes eleccions assumix el repte de ser cap de llista Rosa Anglés, la que ha estat regidora de turisme de diferents governs, impulsant noves estratègies de promoció. La relació d’Anglés i Esquerra va ser fructífera fins a l’1-O. Ara els ponts semblen inexistents, més encara després del fitxatge de la seua número 2 per part dels republicans.

A no gaire distància dels socialistes es va quedar Més Ràpita, del veterà Pedro Hernández. Qui va ser regidor del PP fins a l’esclat del cas Bàrcenas -quan decidix trencar i fundar Més Ràpita- s’ha rodejat de cares jóvens als primers números de la llista. Hernádez és conegut per la seua insistència als plenaris, sobretot per temes de via pública. Abanderaran la faena feta a l’oposició i una retòrica planera i clara. 

Iniciativa ha tingut sempre almenys un representant al plenari rapitenc i ara el podria mantindre com a Movem la Ràpita. La marca electoral que van impulsar els ecosocialistes a Tortosa arriba al Montsià amb Maria Jesús Noguerón de número 1. L’actual regidora va prendre l’acta l’any passat en substitució de Carlos Sanchís, mort per un càncer al mes d’agost. Noguerón es va marcar llavors l’objectiu de seguir la faena de Sanchís en matèria de polítiques socials i mediambient. 

A la Ràpita, les Primàries de l’ANC l’ha capitanejat el regidor de Solidaritat, Àlex Cervera, que compta amb un grup de votants molt consolidat. Cervera ha tancat la llista després d’un procés participatiu i es presentarà com La Ràpita per la República deixant clar que no donarà el seu vot a cap partit constitucionalista. 

Als seus antípodes hi haurà Ciutadans. El 2007 van presentar llista i van traure 31 vots. Ara han fet les coses diferents. Han treballat la implantació de l’agrupació durant tot el mandat, millorant els resultats en altres comicis, fins a aconseguir fer una nova candidatura municipal liderada pel diplomat en turisme Rafael Sánchez

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 77 = 86

Últimes notícies