HomePolíticaAdam Tomàs surt il·lès d’un debat marcat pels constants retrets de Miró...

Adam Tomàs surt il·lès d’un debat marcat pels constants retrets de Miró i Masià

El candidat d’Esquerra d’Amposta-Esquerra Republicana de Catalunya, Adam Tomàs, va sortir indemne del debat electoral dels candidats a l’Alcaldia d’Amposta, malgrat els constants retrets del PSC i Junts per Amposta, les altres dos forces presents al debat organitzat pel Col·legi de Periodistes a les Terres de l’Ebre i amb el suport dels principals mitjans de comunicació del territori, entre ells el setmanari l’ebre.

Al debat hi van estar presents les forces amb representació actualment al consistori, cosa que va reduir el debat a només tres bandes i, malgrat Adam Tomàs va rebre per tots dos costats, va tindre resposta per a tot i va neutralitzar moltes de les crítiques.

Especialment incisiu va estar el candidat del PSC, Francesc Miró, a qui se li notava el bagatge de l’experiència després de 4 anys a l’oposició a l’Ajuntament d’Amposta. De fet, no va desaprofitar el seu primer torn de paraula per a tornar a insistir en una de les reivindicacions de les quals n’ha fet bandera esta legislatura com és la rebaixa de l’IBI. “A Amposta paguem un IBI desmesurat. Jo em comprometo a rebaixar-lo un 20%. Ho podem fer i és possible”, va insistir a l’hora de plantejar propostes en matèria d’hisenda i promoció econòmica. Miró també va proposar atraure empreses relacionades amb la sostenibilitat i va retraure al govern d’Adam Tomàs no haver fet cap política d’atracció d’empreses “però sí d’haver fet d’Amposta una ciutat festiva” i va instar el govern d’Adam Tomàs a “traure el peu de l’accelerador”. També este va ser un retret de Junts per Amposta, el candidat Manel Masià va insistir que econòmicament “Amposta està gelada i no té rumb ni direcció clara” i va alertar que la ciutat havia perdut posicions respecte d’altres ciutats del territori en relació amb el PIB. “En canvi som la ciutat de les festes”, va reblar Masià, que es va mostrar preocupat “perquè a Amposta no innovem” i va proposar crear un consorci amb el suport de la universitat i la Cambra Arrossera del Montsià per a investigar nous materials a partir de les restes de producció de l’arròs. Davant les crítiques, Adam Tomàs va dixar anar unes quantes xifres: la rebaixa de la pressió fiscal d’un 11% esta legislatura, recordant que “mai abans s’havia fet una rebaixa fiscal com esta”; va xifrar en 10 milions d’euros les subvencions rebudes per altres administracions per a realitzar obres a la ciutat; va recordar l’increment d’afiliats a la seguretat social fins als 8.476; l’increment de les polítiques d’ocupació; l’augment de la renda familiar; l’arribada de la fibra òptica als polígons; i la imminent posada en marxa d’un FabLab a l’antic Sindicat i d’un centre d’innovació empresarial a l’antic CAP.  “Ens avala tot allò que hem fet”, va insistir.

Un altre punt de discrepància va ser la gestió de l’Hospital Comarcal que va sortir en diferents moments del debat. Francesc Miró va garantir, si governen, visites de 12 minuts per pacient, la implantació d’un programa d’excel·lència i la renovació tecnològica dels equipaments. També va retraure que els aparells de radiografies s’avarien sovint i va prometre si és alcalde dotar l’hospital d’“un equip més d’urgències” amb la millora del triatge que ara va a càrrec d’una infermera. El candidat republicà va ser ràpid a respondre i va assegurar tindre pactat amb el Departament de Salut este segon equip d’urgències a l’Hospital Comarcal. “Tot i que la satisfacció hospitalària és bona, el servei d’urgències el tenim coix i necessitem un altre equip. Hem estat lluitant molt de temps i este equip d’urgències que vostè demana el tenim pactat amb salut”, va assegurar Tomàs, que va explicar que caldrà fer obres a l’Hospital per a poder encabir el nou equip d’urgències. Tomàs davant les crítiques, també de Junts per Amposta, sobre la gestió de l’Hospital va recordar que van assumir-ne la gestió després de la crisi del cas Innova i ha recordat que esta legislatura han hagut d’invertir una quantitat “ingent” d’esforços en desvincular-se del model Sagessa i, malgrat això, “estem tancant en superàvit”. Junts per Amposta va reclamar-li també que posés un metge al cap de la direcció de l’Hospital i Adam Tomàs va haver de recordar al candidat postconvergent que actualment la direcció de l’Hospital recau ja en el doctor Sanz. Esta va ser una de les petites relliscades que va protagonitzar el candidat de Junts per Amposta que, si bé va exhibir molta ambició a l’hora de dibuixar l’Amposta del futur, se li va notar falta de coneixement del dia a dia de la ciutat i manca d’experiència política, quan es van plantejar qüestions més concretes en el debat. Amb tot va mostrar un to molt més conciliador que el de Miró, que va estar més agressiu al debat.

La mobilitat i la gestió dels polígons també van ser temes recurrents al debat. Els tres candidats van coincidir que cal continuar reclamant la millora dels accessos a la ciutat d’Amposta, sobretot des de l’N-340. Tomàs va recordar que és una reivindicació històrica i que “ni els governs del PP ni els del PSOE” ho han fet encara realitat. Miró no va tardar a respondre-li que el “govern amic de Pedro Sánchez” ho duia als pressupostos que republicans i demòcrates van tombar fa pocs mesos al Congrés, fet que va provocar l’avançament d‘eleccions. També van coincidir que calia tirar endavant un pla de mobilitat a Amposta i que calia fer-ho amb “consens”, sobretot la mesura plantejada per la Policia Local d’invertir el trànsit a l’avinguda la Ràpita. “Té als comerciants espantadíssims”, va alertar Miró, mentre que Tomàs va insistir que en cap cas és una mesura en ferm i que qualsevol proposta que s’haja de fer es farà amb la participació i consens dels veïns i comerciants.

La qüestió de la neteja de la ciutat va acabar també sortint al debat a preguntes dels periodistes. Manel Masià va reconèixer que després de 28 anys de governs de CiU, els demòcrates “érem conscients que Amposta estava bruta i que  el tema de la neteja no estava resolt”, però va retraure a Tomàs que haja estat quatre anys sense haver-hi posat remei . “És un contracte fruit de molt de temps de treball”, va defensar-se Tomàs que va recordar que el govern municipal ha treballat molt bé les bases del nou contracte per a aconseguir una millora palpable en la neteja i va recordar que es passarà d’un contracte de 250.000 euros a l’any a 1,2 milions i d’una màquina netejadora a cinc, a més d’augmentar freqüències i estendre la neteja a tot el municipi, inclosos polígons i els nuclis d’Eucaliptus i Poblenou. Amb tot va lamentar que una impugnació entre empreses -ja resolt- n’ha retardat la posada en marxa. Aquí Miró li va retraure a Tomàs que sempre té excuses quan les coses no van bé: “Vostè, senyor Tomàs, em recorda la coneguda frase dels Invencibles: “la culpa és dels elements”. Vostè sempre fa això”.

En una ciutat governada els últims 32 anys en majoria absoluta, la pregunta sobre possibles pactes després del 26M va provocar una forta coïssor en el debat. El candidat del PSC, després de deixar clar que no se’n refia, d’Adam Tomàs, de qui diu que “la majoria absoluta no li ha assentat bé”, li va retraure al candidat de Junts per Amposta “portar de número tres una persona que no li calia”, referint-se a Isabel Ferré, fins ara portaveu del grup de CiU a
l’Ajuntament d’Amposta. Miró va recordar-li que els Demòcrates van forçar el trencament del pacte al Consell Comarcal del Montsià entre ERC i PSC, la qual cosa el va apartar de la presidència, un càrrec que el socialista va ocupar durant 6 mesos. “La seua número tres va preferir tindre una presidenta d’Alcanar que un president ampostí”, va retraure Miró a Manel Masià davant la incredulitat del candidat de Junts per Amposta que, en poder-li contestar, li va dir que “veia fantasmes” i que a l’hora de pactar prioritzaria la ciutat d’Amposta, descartant d’entrada els partits que havien donat suport a l’aplicació de l’article 155 a Catalunya.  Adam Tomàs, tot i assegurar que és capaç d’entendre’s amb tothom, va deixar anar que arran de com han anat les coses el darrer any del mandat no descartaria que “si ERC no guanya es puguen ajuntar tots contra Esquerra”.

Tomàs va respondre també a Miró que minuts abans l’havia coresponsabilitzat del trencament del pacte al Consell Comarcal: “Vostè no se n’ha fet responsable de l’acció que el va apartar de la presidència del Consell. No és una qüestió de ser independentista o no, es tracta de fidelitat i de ser lleial amb els socis de govern i vostè no ho va ser”. Miró, molest per l’acusació va recordar que  va ser ERC qui es va saltar la llei, fent referència als fets de la tardor del 2017. El debat va acabar amb un to més distès amb les preguntes sorpresa i en les quals Masià va reconèixer que si no pogués votar Junts per Amposta votaria Podem i Francesc Miró va confessar que si pogués fitxaria Ramon Bel, regidor de festes, per a la seua candidatura.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

60 + = 65

Últimes notícies