HomeSense categoriaERC va guanyar les europees a les Terres de l’Ebre per un...

ERC va guanyar les europees a les Terres de l’Ebre per un marge molt estret

Les Terres de l’Ebre van trencar la tendència de vot dual que s’ha produït a la resta del país el passat 26 de maig: vot a Esquerra a l’urna de les municipals i vot a Junts per Catalunya a l’urna de les europees.

A l’Ebre, per poc menys de 2.000 vots els republicans van ser la força més votada. La candidatura de Junqueras, en coalició amb EH Bildu i el BNG, va obtenir 29.229 vots (el 33,41%) i va ser la força més votada a 26 municipis. La llista de Puigdemont, per la seua banda, va guanyar 26.356 vots (30,12%), va ser la forçada més votada a 23 municipis i va obtenir prop de 4.000 vots més respecte de les municipals. Per últim, el Partit Socialista va guanyar a tres localitats (Riba-roja d’Ebre, Tivenys i Sant Jaume d’Enveja), amb un total de 13.290 vots al conjunt de les quatre comarques (15,19%). 

Amb estos resultats, l’efecte Puigdemont va tenir menys impacte que en altres territoris de Catalunya. Al conjunt del país, Junts per Catalunya es va imposar clarament amb el 28,5% dels vots. En segon lloc va quedar el PSC amb el 22,1% dels sufragis i en tercer lloc va quedar Esquerra amb el 21,1%. A les municipals, ERC i JxCAT s’intercanvien els llocs i en primer lloc queden els de Junqueras i en tercer els de Puigdemont. 

El que és clar és que molts votants independentistes ebrencs van fer dos vots diferents, apostant per un alcalde o alcaldessa d’ERC i els eurodiputats a l’exili que comanda l’expresident de la Generalitat. En alguns casos, aquest vot dual va ser encara més clar. Al Perelló, on ERC va guanyar les municipals per majoria absoluta, JxCAT va guanyar les europees. A Tivenys el PSC va perdre l’alcaldia davant dels republicans per pocs vots, però a les europees els socialistes van guanyar clarament. On més evident va ser el vot dual, però, va ser a la Ribera d’Ebre. JxCAT va guanyar les europees per 110 vots de diferència amb ERC. La llista de Puigdemont va ser la més votada a Vinebre, la Torre de l’Espanyol, Móra la Nova, Garcia, Benissanet, la Palma d’Ebre i Móra d’Ebre.

Del que es poden felicitar tots els partits és de l’extraordinària participació en unes eleccions al Parlament Europeu. Arrossegada per les municipals, es va enfilar al 66,83%, mentre que el 2014 es va quedar al 45,44%, per sota de la mitjana catalana. De fet, va ser la xifra de participació més alta a Catalunya en unes eleccions europees. L’any 1999 també va ser la participació més alta amb el 55,5%. Al conjunt del continent també va pujar la participació per damunt del 50%, el millor percentatge des de fa 20 anys. 

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

79 + = 87

Últimes notícies