HomeSense categoriaPla de coordinació territorial dels dispositius sanitaris en incidents amb múltiples afectats...

Pla de coordinació territorial dels dispositius sanitaris en incidents amb múltiples afectats de la regió sanitària Terres de l’Ebre

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre ha presentat el Pla de coordinació territorial dels dispositius sanitaris en incidents amb múltiples afectats (IMA) amb la col·laboració dels professionals implicats en una jornada a Tortosa.

La jornada ha comptat amb la presencia del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès; la directora de Salut a les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà; el director d’Interior de les Terres de l’Ebre, Joan Juan, el director mèdic del SEM, Dr. Xavier Jiménez Fàbrega i el director del PLANUC, Xavier Jiménez Moreno.

Un incident amb múltiples afectats (IMA) és aquell en què el nombre de víctimes reals o potencials supera la xifra de 6 víctimes greus o de 10 víctimes de qualsevol categoria. L’origen o la causa d’aquests incidents pot ser diversa, des d’un accident de transport, passant per desastres naturals o creats per l’home, fins a un atac terrorista com els que van tenir lloc a Catalunya el 2017, amb un nombre elevat de víctimes.

El Pla territorial de protecció civil de Catalunya (PRODICAT) del Departament d’Interior, preveu actuacions per gestionar les emergències, tant a Catalunya com al territori. Per això crea una estructura operativa de resposta formada per un comitè d’emergències i 4 grups d’actuació: intervenció, ordre, logístic i sanitari. El Grup sanitari, liderat per la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre, ha elaborat el seu propi pla d’actuació que dona resposta a la preparació anticipada i la gestió integrada dels IMA, ja que garanteix una comunicació àgil i concreta entre institucions sanitàries per facilitar les decisions i assegura l’optimització dels recursos sanitaris en l’assistència a les víctimes, així com l’assistència psicològica als afectats.

La direcció dels Serveis Territorials del Departament de Salut a les Terres de l’Ebre assumeix el comandament de tots els dispositius sanitaris si s’escau. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) gestiona l’actuació operativa extrahospitalària sobre el terreny i les derivacions als centres sanitaris de referència, els qual han de revisar periòdicament la seva capacitat de resposta en el temps, d’acord amb el nombre de recursos que són capaços de mobilitzar en un cas d’IMA.

El Pla de coordinació territorial dels dispositius sanitaris en incidents amb múltiples afectats de la regió sanitària Terres de l’Ebre estipula des dels supòsits de risc fins a l’organització i coordinació de recursos sanitaris en cas d’aplicació a causa d’un IMA.

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

31 + = 34

Últimes notícies