HomeSense categoria Uns 200 efectius dels Bombers treballaran durant la nit en l’incendi...

[ACTUALITZACIÓ] Uns 200 efectius dels Bombers treballaran durant la nit en l’incendi del Perelló

Una seixantena de dotacions terrestres i uns 200 efectius dels Bombers de la Generalitat treballaran durant la nit de dilluns a dimarts en l’incendi del Perelló (Baix Ebre), que continua actiu i ha afectat unes 200 hectàrees. El 70% del perímetre de l’incendi, que fa deu quilòmetres, està estabilitzat i les tasques d’extinció se centren especialment en el flanc esquerre, el més actiu i amb més potencial. L’entrada de vent de mestral durant la nit, amb ratxes moderades d’uns 60 quilòmetres per hora, pot marcar la gestió de l’incendi. L’incendi l’ha originat una crema de restes agrícoles de poda d’olivera, sense mesures de prevenció. A més, s’han desallotjat 38 persones de masies aïllades, quatre de les quals passaran la nit en un hostal.

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant en l’incendi forestal del Perelló (Baix Ebre) amb una seixantena de dotacions terrestres i més de 200 efectius. Segons les primeres valoracions ha cremat una superfície de 200 hectàrees de vegetació forestal.

Junt amb les dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat, al llarg de la tarda han treballat deu mitjans aeris. D’aquests, quatre eren avions de vigilància i atac (AVA) i tres helicòpters. A més, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha activat nou hidroavions i un avió de coordinació, que també hi han col·laborat. Com és habitual, els mitjans aeris s’han anat retirant paulatinament amb l’arribada de l’ocàs i, si no hi ha canvis significatius, es podran reincorporar a les tasques d’extinció amb la primera llum del dia.

Els Bombers de la Generalitat compten, a més, amb el suport de maquinària pesada que s’incorporarà al foc. En concret, una màquina tipus bulldozer que treballarà bàsicament al flanc esquerre, per obrir pista i possibilitar l’entrada d’efectius que puguin ancorar el perímetre del foc.

La preocupació dels Bombers de la Generalitat durant el dia d’avui ha estat, principalment, que el foc no afectés les masies properes a la zona afectada pel foc. Per aquest motiu, sempre a títol preventiu, i a causa de la seva proximitat a la zona afectada pel foc, s’ha recomanat el desallotjament de diverses masies aïllades. En concret, 38 persones de 22 masies. El foc no ha afectat cap edificació. Segons l’Ajuntament del Perelló, de les 38 persones desallotjades, quatre -dues espanyoles i dues franceses- han estat reallotjades a l’hostal del municipi.

El mestral dificulta l’extinció

Durant el dilluns, els canvis de vent i la sequera del combustible han condicionat les tasques de d’extinció. Les previsions meteorològiques per dimarts indiquen que les pluges que s’esperen a la zona no seran importants. A més, si es produïssin tempestes en zones properes, podrien afegir dificultat en les tasques d’extinció per l’activitat del vent, segons ha apuntat el cap operatiu, Jordi Solà. 

Segons l’últim perímetre provisional del Cos d’Agents Rurals, l’incendi afecta unes 200 hectàrees aproximades de pi blanc. Arran de les investigacions es considera la causa més probable del foc unes cremes agrícoles de restes de branca d’olivera fetes aquest dilluns al matí que es troben a l’àrea d’inici i que incomplien les mesures de prevenció obligatòries. El presumpte autor ha pogut ser identificat per Agents Rurals i se l’ha denunciat per aquests incompliments.

El cos d’Agents Rurals fa una crida a la màxima precaució i recorda que fins al 14 de juny es poden fer cremes agrícoles, però sempre amb una autorització prèvia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i complint unes mesures de prevenció que si no es compleixen molt estrictament és fàcil que la crema es pugui escapar. En aquest cas, era una crema autoritzada però s’havien incomplert les mesures de prevenció. L’agricultor havia marxat sense apagar les brases i el vent les ha escampat cap a la vegetació. 

Per aquest motiu, s’ha decidit suspendre dimarts les autoritzacions de cremes a la regió de Tarragona i Terres de l’Ebre a causa que els mitjans d’extinció s’han de concentrar en l’incendi forestal del Perelló.

Col·laboren amb els Bombers de la Generalitat membres del Cos d’Agents Rurals, dels Mossos d’Esquadra, 15 voluntaris de cinc Agrupacions de Defensa Forestals diverses, dues ambulàncies (suport vital bàsic i suport vital avançat, respectivament) del Sistema d’Emergències Mèdiques, Protecció Civil i Creu Roja, així com efectius de la Policia Local.

A conseqüència de l’incendi s’ha tallat preventivament la carretera local TV-3022 al Perelló. Aquesta carretera, segons el Servei Català de Trànsit (SCT), ja s’havia normalitzat a cap a dos quarts de nou del vespre.

Segons informa la Direcció General de Protecció Civil, que manté en situació de prealerta el Pla Infocat, l’Ajuntament del Perelló ha activat el seu Pla d’Emergències Municipal per Incendis Forestals. Així mateix, s’ha habilitat el poliesportiu municipal, tot i que cap dels desallotjats n’ha fet ús.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 20 = 23

Últimes notícies