HomeCulturaLa Sénia es consolida com a espai de formació de directors de...

La Sénia es consolida com a espai de formació de directors de bandes de música

Una banda de música no pot iniciar el seu concert fins que la mà que du la batuta dibuixa els primers compassos. La figura del director i directora de banda sovint passa desapercebuda pel públic, però esdevé indispensable per al conjunt de músics que es troba al davant. Amb la idea de reforçar la seua imatge i oferir una formació específica sobre la tècnica i la pedagogia en el treball de les formacions amateurs, va nàixer el curs de direcció musical que se celebra durant l’estiu al municipi de la Sénia, pel qual ja han passat prestigiosos directors com Johan De Meij, José Rafael Pasqual Vilaplana, Eugene Migliaro Corporon o Thomas Doss. Una localitat que a banda de comptar amb una formació musical centenària, organitza i acull l’únic certamen internacional de bandes de música a Catalunya. 

La quarta edició del curs de direcció musical es durà a terme del 22 al 27 de juliol i es dirigeix a estudiants de música i directors d’orquestra i banda que volen treballar la part tècnica i interpretativa de la direcció, així com l’anàlisi de les partitures. “El director o directora ha de ser una persona formada a nivell musical però també ha de tenir uns aspectes de lideratge que s’han de reforçar amb una manera de saber apropar-se als músics”, explica el coordinador del curs i director de l’Agrupació Musical Senienca, Pep Vila. Per això el curs també posarà l’èmfasi en la gestió d’una formació amateur, que passa des de la planificació d’un assaig fins al treball de la motivació del grup: “No m’agradaria dir que el director o directora és la figura més important de la formació, perquè en una banda tots els integrants són necessaris, però sí que és la persona que s’encarrega de la gestió dels projectes i marca el camí que ha de seguir la banda de música per assolir tots els seus objectius”. 

Esta formació no requerix una titulació musical específica perquè, segons ha explicat Vila, hi participen tant “alumnes amb una experiència prèvia en la direcció de bandes del territori, com també músics que volen iniciar-se en el món de la direcció i que encara no han tingut l’oportunitat de dirigir-ne cap”. El fet de comptar amb alumnes de diferents nivells és el que realment acaba enriquint la formació: “Esdevé una oportunitat per a veure treballar a diferents nivells els alumnes participants, i això complementa el curs sobretot per als alumnes novells que s’inicien en el món de la direcció”. 

Per segon any consecutiu el professor del curs és el prestigiós músic alemany Toni Scholl, actual mestre de Direcció de Banda al College of Music en Mannheim, així com director titular i director artístic de la Swabian Youth Wind Band a ASM i a la Wind Philharmonie Baden-Württemberg. Scholl també ha participat en diferents Master Class amb reconeguts artistes com Philip Jones, Christian Lindberg o Steven Mead. “És una persona amb un alt nivell musical, ja que a banda de director també ha realitzat una llarga carrera com a trombonista; per tant, podem dir que estem davant d’un músic molt complet amb una pedagogia extraordinària”, comenta Vila, que afegix que van ser els mateixos alumnes de l’edició anterior els qui van demanar la seua presència enguany.

Els alumnes, que es poden inscriure fins a la setmana abans de realitzar-se el curs, poden assistir al curs com a actius o bé com a oients si encara no s’atrevixen a dirigir la batuta. Les classes teòriques tindran lloc a l’Escola de Música de la Sénia del dilluns 22 de juliol fins al dissabte 27 de juliol de 10 h a 14 h. Les classes pràctiques, amb què els alumnes podran posar en pràctica tot allò que han après durant les sessions tècniques, tindran lloc del 23 al 26 de juliol de 21 h a 23 h amb la banda de l’Agrupació Musical Senienca. Per esta raó, no només esdevé una oportunitat per als alumnes, sinó també per als músics de la formació senienca: “Els músics de la banda gaudixen també dels cursos perquè poden comptar amb un professor de renom i prestigi, però al mateix temps els permet treballar amb diferents directors amb els quals guanyen flexibilitat a l’hora d’adaptar-se a diferents maneres de dirigir i als criteris que cadascun d’ells empra a l’hora d’interpretar una partitura”. 

Claudia Ruiz
Claudia Ruiz
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

32 + = 40

Últimes notícies