HomeSense categoriaLa pista dels Perxets va ser clau per a evitar la propagació...

La pista dels Perxets va ser clau per a evitar la propagació de l’incendi del Perelló

Les mesures preventives executades en els darrers anys en el Perímetre de Protecció Prioritària de Tivissa-Vandellòs-Llaberia-Pradell haurien contribuït segons el Departament d’Agricultura a reduir els efectes potencials de l’incendi del Perelló que va calcinar 233 hectàrees de vegetació forestal i agrícola.

L’incendi va iniciar-se dilluns 11 de juny a causa d’una crema agrícola mal apagada i va cremar sense control durant hores. En una visita sobre el terreny el passat divendres, dia 14, el subdirector general de Boscos de la Generalitat, Enric Vadell, va explicar que en els darrers anys s’han invertit a la zona 157.800 euros en mesures de protecció i prevenció d’incendis com la construcció de la pista dels Perxets  que hauria resultat clau per a poder frenar l’incendi i evitar que el flanc esquerre es propagués als termes municipals de Tivissa i Vandellòs. “Si hagués arribat la marinada s’hauria pogut convertir el flanc esquerre en cap d’incendi i propagar-se cap a l’Ametlla de Mar i Tivissa”, va dir Vadell. A més, des de l’Agrupació de Defensa Forestal de Cabra Feixet del Perelló ratifiquen esta percepció que, en cas d’haver superat la pista dels Perxets, “el foc anava al terme de Tivissa i s’ampliava en 2.000 o 3.000 hectàrees si el mestral canviava”, va dir el president de l’ADF, Pere Rebull. A més, la pista va ser també fonamental per a l’accés dels vehicles dels bombers i dels efectius d’extinció durant l’incendi.

Les mesures de prevenció realitzades a la zona han consistit, a més de construir i mantindre la pista dels perxets, en habilitar un punt d’aigua al racó de Picamoixons -utilitzat pels helicòpters bombarders durant l’incendi-, obrir franges de baixa intensitat i tallafocs. Cal tindre en compte que la zona de les Collades i les Malaldetes del Perelló  es troben incloses al PPP de Tivissa-Vandfellòs-Llaberia -Pradell i compta amb un pla de prevenció redactat des del 2011.

 

El perelló reclama el pla de prevenció de la serra Cardó-Boix

Després del nou incendi de la setmana passada, des de l’Ajuntament del Perelló s’han afanyat a reclamar a la Generalitat que execute les mesures preventives contra incendis pendents al municipi i que afecten sobretot la zona de la serra Cardó-Boix. Des de l’incendi que fa 7 anys va arrasar 3.000 hectàrees en esta zona,el Govern es va comprometre a elaborar un pla de gestió que no s’ha acabat de posar en pràctica. Sobre esta qüestió, el director general de Boscos, en la visita del divendres 14 a la zona afectada pel foc, va admetre que set anys després el document encara no ha estat enllestit. Un dels aspectes pendents i més controvertits d’este pla és, precisament, la construcció d’una pista aprofitant l’antic camí ral entre el Perelló i Tivenys, que creua transversalment el massís. El projecte ha estat qüestionat i ha rebut les al·legacions de grups ecologistes per les conseqüències que este vial generaria al medi. Vadell preveu que el Departament de Territori i Sostenibilitat es pronuncie pròximament sobre l’avaluació d’impacte ambiental del projecte.

El causant del foc s’enfronta a penes de presó i una multa milionària, ja que no tenia permís per a la realització de la crema agrícola i, a més, la va fer sense respectar les mesures de seguretat, entre elles, la més greu, marxar sense haver apagat el foc. Els agents rurals ultimen les denúncies, per la via penal i l’administrativa.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 4 =

Últimes notícies