HomeCulturaDeltebre Dansa: quinze anys de moviment

Deltebre Dansa: quinze anys de moviment

Han passat 15 anys des que el 2004 un jove Roberto Olivan té la idea de retornar al seu territori tot l’aprenentatge aconseguit en el món de les arts escèniques. “Era hora de portar a casa meua tot el que havia après fora”. Una aposta, inicialment “arriscada”, que s’ha anat transformant al llarg dels anys en un projecte molt més gran i ambiciós “amb molt d’esforç, hores invertides, molta dedicació i molts sacrificis”, segons relata el mateix Olivan. Així, des d’aquell primer taller amb 12 participants, el Festival Deltebre Dansa ha anat creixent i enguany complix quinze anys convertit en un festival de referència internacional en el món de les arts escèniques i que compta amb la participació de més de 150 professionals de la dansa i el circ de més d’una cinquantena de nacionalitats diferents. “És la Meca de les arts escèniques”, asseguren des de l’organització, tot recordant que el festival compta amb 27 professors de prestigi internacional i que els participants dels tallers poden realitzar diferents circuits formatius per aprofundir en l’aprenentatge de les arts escèniques i experimentar en diferents llenguatges del moviment. Arribats a este punt de consolidació, Olivan manté la il·lusió que el Festival que “ja se’ns ha fet gran i ha arribat als 15 anys” puga continuar creixent en el futur, no en quantitat, sinó que “volem créixer escoltant les noves necessitats que tenen les arts escèniques”. “A Deltebre Dansa estem sempre rere de quines seran les noves tendències i quina serà la nova veu en món de les arts escèniques”, assegura Olivan.

En quinze anys unes 83.000 persones han passat per la carpa de Circ del Deltebre Dansa i són prop de 300 els espectacles que s’hi han pogut veure amb la participació de prop de 700 artistes.
 
 
Deltebre dansa 2019
 
En l’edició del 2019, que es viurà de manera especial amb este quinzè aniversari, s’han programat 48 espectacles de dansa i circ contemporani en 14 dies de festival i es repetiran esdeveniments com la Nit Solidària i del Circ o el circuit artístic Deltebre Atracció Natural. La Nit Solidària i del Circ -en la qual es recullen aliments- serà l’11 de juliol i enguany estarà presentada per la pallassa Alba Sarraute i comptarà, entre d’altres, amb l’actuació de la companyia canadenca Barcode Circus Company, finalista del programa francès Got Talent. Un altre dels atractius del festival és el seu maridatge amb la població i amb l’entorn amb accions com el circuit artístic Deltebre Atracció Natural que tindrà lloc el dissabte 13 de juliol. El circuit comptarà amb 11 propostes artístiques en diferents espais del delta de l’Ebre. “Els participants troben aquí quelcom que no es pot aconseguir ni a Londres, ni a París, ni a Hong kong: casar les arts escèniques d’alt nivel amb la natura. Això és una cosa molt especial”, insistix Olivan.
 
Tal com ja va avançar Olivan, esta quinzena edició estarà dedicada al públic de Deltebre Dansa, que any rere any dona suport al festival omplint cada nit la carpa de circ de 900 places. És per això que una de les novetats d’enguany ha estat posar a la venda un sistema d’abonaments que donarà accés a tots els espectacles de la carpa de circ. Olivan ha recordat que es paga un preu simbòlic per les entrades -de 5 euros per persona i nit- molt més baix que en altres festivals o teatres amb l’objectiu “de facilitar l’accés” al públic. Enguany també s’han ampliat els cursos d’iniciació per a arribar a totes les franges d’edat i hi haurà taller de dansa urbana per a infants, dansa contemporània, Bollywood, circ contemporani, Afro-Fusion i tallers de qigong per a gent gran. Un any més, unes 400 persones passaran pels cursos d’iniciació del festival.
 
 
Programació de circ i dansa
 
El circ contemporani s’ha convertit en els darrers anys en un dels pilars fonamentals del Deltebre Dansa i enguany s’han programat 13 espectacles, dels 48 que es podran veure en el marc del Festival. A banda dels Barcode Circus, que seran a la Nit Solidària i del Circ, cal destacar també la presència en l’espectacle inaugural de la companyia granadina Vaivén Circo, un espectacle de moviment frenètic entre artistes i objectes que traslladen l’espectador a una fàbrica de principis del s.xx. També destaca la companyia francesa la Contrebande, que serà l’encarregada de clausurar el festival. En dansa, Olivan ha posat especialment l’accent en la participació de bailaora de flamenc Rocío Molina, recentment guanyadora d’un premi Max. “Ha portat el flamenc un pas més enllà, de camí a la dansa contemporània i vindrà a fer una improvisació, un “impulso”, i ho farà juntament amb Rosalba Torres, una ballarina de dansa contemporània. El més curiós és que estes dos dones es coneixeran només unes hores abans. A veure què en surt!”, explica Olivan. En dansa contemporània es preveu un toral de 27 espectacles. A més, Olivan ha recordat que també hi ha espectacles a l’Espai B per a “obrir portes a la gent que té interès, curiositat i ganes de veure tendències més profundes i rebuscades i complir amb les expectatives de tot el públic de Deltebre Dansa”.
Esta setmana al Parc del Riu de Deltebre s’ha començat a aixecar la icònica Carpa de Circ i a partir de dissabte començaran a arribar els primers alumnes del festival, que s’allargarà entre el 8 i el 21 de juliol.
Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

53 + = 54

Últimes notícies