HomeSense categoriaLes altes temperatures provoquen grans pèrdues a les vinyes de la Terra...

Les altes temperatures provoquen grans pèrdues a les vinyes de la Terra Alta

Una bona part de les vinyes de la Terra Alta, el Montsant i també el Priorat han patit greus danys per l’onada de calor de les darreres setmanes.

La varietat més perjudicada és la carinyena, amb pèrdues que podrien superar la meitat de la collita habitual. Els pagesos no s’expliquen que una varietat autòctona tan arrelada al territori, resistent a la sequera, no haja pogut suportar els cops de calor dels darrers dies, amb elevades temperatures superiors als 40 graus. El raïm s’ha assecat tant que sembla socarrimat pel foc.

Enmig de la serra d’Almos, a la Ribera d’Ebre, Josep Maria Bargalló mira desolat la quantitat de raïm malmès per la calorada. “És com si hagués bullit”, es lamenta el pagès, que representa els viticultors en el Consell Regulador de la DO Montsant i també a la Unió de Pagesos. Entre les files de ceps costa trobar-ne un sense raïms cremats. El fruit, encara molt tendre, no ha pogut suportar l’exposició a unes temperatures extremadament altes per ser només a l’inici de l’estiu. 

Josep Maria calcula que perdrà 40.000 quilos de carinyena, la meitat del que produïx en una collita estàndard. És la varietat més estesa a la DO Montsant. “Això marcarà un abans i un després a la nostra DO”, tem el pagès. A un preu de 90 cèntims el quilo de carinyena, les pèrdues econòmiques d’este pagès es quantifiquen, de moment, en uns 36.000 euros. Les assegurances, a més, no cobrixen de la mateixa manera els danys per altes temperatures que, per exemple, una pedregada, en què el pagès s’assegura recuperar el 100% sobre el mal real. 

Pel que fa a la DO Terra Alta, la varietat més afectada és el moscatell d’Alexandria, que pot arribar a unes pèrdues de la producció del 50% i fins al 100%, segons si la finca disposa de reg de suport o és de secà. Els pagesos ho atribuïxen al fet que el moscatell té la pell més fina i sensible. Les altres varietats també afectades a la Terra Alta són la carinyena i el syrah, mentre que han aguantat prou bé les varietats tradicionals de la zona, com la garnatxa, vaixell insígnia de la DO i la més estesa a la comarca, amb més de 2.000 productors. 

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 8 =

Últimes notícies