HomeSense categoriaUna dotzena de famílies de les Terres de l’Ebre acullen este estiu...

Una dotzena de famílies de les Terres de l’Ebre acullen este estiu infants sahrauís

La Ciara Segarra és una jove d’Amposta que fa quatre estius que acull el Mouloud, un xiquet d’origen sahrauí que viu amb la seua família als campaments de refugiats de la regió algeriana de Tindouf. Ho fa en el marc del projecte Vacances en pau que promou l’associació Terres de l’Ebre amb el Poble Sahrauí. Com el Mouloud i la Ciara, hi ha una dotzena de famílies de les Terres de l’Ebre que este estiu acullen infants sahrauís per tal que puguen passar els mesos de juliol i agost allunyats dels campaments de refugiats on a l’estiu es donen temperatures extremes de fins a 50ºC i on les condicions de vida són difícils durant tot l’any sense aigua corrent ni electricitat. “No només aconseguim traure els infants dels campaments durant l’estiu quan les condicions de vida són més extremes sinó que els donem l‘oportunitat de conèixer una visió del món totalment diferent a la que tenen”, explica Segarra.

La Ciara és també la coordinadora de l’Associació Terres de l’Ebre amb el Poble Sahrauí i es va fer càrrec del projecte ara fa tres anys, en un moment en què les acollides de xiquets i xiquetes sahrauís havien anat a menys, sobretot a causa de la crisi. Segarra defensa que es tracta d’una experiència no només enriquidora per als infants sinó també per a les famílies d’acollida: “Quan coneixes este món i coneixes persones que no tenen les mateixes facilitats ni oportunitats que tu, que viuen diferent i amb valors diferents. Això et canvia la vida. A mi me la va canviar”. Explica, per exemple, que els infants sahrauís “gaudixen molt més de les coses essencials que natros, que vivim en una societat occidental benestant i còmoda”. Valoren poder tindre un got d’aigua fresca a la taula, aigua corrent o banyar-se quan plou, ja que la pluja és molt escassa a la regió del Sàhara on viuen. 

La reducció de les famílies d’acollida en els darrers anys -hi va haver estius en què només venien 4 o 5 infants al territori- ha fet que s’haja limitat l’edat dels infants que participen en el programa Vacances en pau i actualment els infants d’acollida tenen entre 10 i 14 anys. Tot i que l’adaptació de l’infant pot ser difícil els primers dies, Segarra explica que s’establix un vincle molt fort entre la família d’acollida i l’infant, ja que l’assignació es manté durant els quatre anys de durada del programa. “El vincle que es crea és molt fort, no només amb l’infant sinó també amb la seua família”, explica Segarra. Així, a banda de les acollides d’estiu, l’associació organitza durant l’any dos visites als campaments de Tindouff per tal de conèixer les famílies dels infants acollits i manté el contacte al llarg de l’any amb enviaments de roba o menjar a través d’un transportista sahrauí que fa arribar l’ajuda de manera directa a cada família. A més, durant l’estiu s’organitzen trobades entre les famílies d’acollides perquè els xiquets i xiquetes sahrauís puguen entrar en contacte entre ells.

Durant la seua estada a Catalunya s’aprofita també perquè els xiquets i xiquetes sahrauís puguen passar una revisió mèdica i es posa al dia el seu calendari de vacunació. Però més enllà d’això, l’objectiu de Vacances en pau és donar l’oportunitat a estes criatures de tindre un estiu diferent d’aquell que tenen als camps de refugiats, una estança agradable, que els faça retornar el somriure, per això un dels lemes de la campanya és “acull un somriure sahrauí”.

El Mouloud complirà 14 anys al mes d’agost i ho celebrarà, com ja fa 4 estius, amb la Ciara i la seua família d’acollida. Complir 14 anys implica també que el Moulut ja no podrà tornar a Catalunya amb el programa Vacances en pau. “Faré l’impossible perquè puga tornar a vindre” diu la Ciara. “Per mi el Moulut és i serà una persona superespecial en la meua vida i continuaré ajudant en tot el que puga a ell i a la seua família. Tant de bo puga sortir algun dia del campament i que el seu futur no siga estar tancat allà dins”. Malgrat no puga acollir més al Mouloud, la Ciara té clar que continuarà acollint infants sahrauís i no descarta que puga rebre algun altre membre de la família del Moulut.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

46 + = 53

Últimes notícies