HomeSense categoriaTortosa obrirà aquesta tarde les portes de la ciutat del segle XVI

Tortosa obrirà aquesta tarde les portes de la ciutat del segle XVI

A partir de la tarde del dijous 18 de juliol i fins al diumenge 21 Tortosa viatjarà de nou a ple segle XVI amb espectacles, recreacions pels carrers i ambientació medieval.

La Festa del Renaixement implica directament més d’una vintena d’entitats locals, entre colles de cultura popular, col·lectius, entitats i empreses artístiques, que suposen una xifra de voluntaris superior al miler de persones. Esta 24a edició servirà de preàmbul per a la gran celebració que s’espera l’any vinent, quan la festa assolirà els seus 25 anys. “Estem al davant d’una nova festa amb la qual volem continuar potenciant la ciutat perquè és durant estes dates quan rebem més visitants i tenim previst que l’any vinent, amb el 25è aniversari, fer un salt pel que fa a la trajectòria que està tenint la festa del Renaixement i de la qual ens sentim més orgullosos per la seua promoció turística no només a Catalunya, sinó també fora del país” ha destacat l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé.

La gran novetat d’enguany, pel que fa als espais i ubicacions dels espectacles, és la recuperació del Convent de Santa Clara, que acollirà el concert Cel o infern del cor Tyrichae, així com la plaça Platge, on la Jueva de Tortosa oferirà l’espectacle Els Amagats, una obra que combina teatre i cants sefardites amb ambientació musical. El regidor de la Festa del Renaixement, Domingo Tomàs, ja ha avançat que s’esperen recuperar més espais de cara a la 25a edició: “Serà una oportunitat per a tancar un dibuix de transformació iniciat l’any 2008, amb la culminació del projecte de la plaça de la Catedral i de les obres de carrers com el de la Mercè, Sant Felip Neri o la plaça dels Estudis. Això vol dir que la festa s’ha fet any rere any paral·lelament a l’evolució i transformació total de la pell dels carrers del nucli antic”.

Durant estos 4 dies s’ha programat més de 60 espectacles diaris – de grups i companyies de Portugal, Itàlia, França i la República Txeca, a més de Catalunya i la resta de l’Estat espanyol – entre actuacions de pagament, de gratuïtes i de carrer. 15 d’estos espectacles seran d’aforament limitat, moltes d’elles de producció pròpia local, a excepció de dues companyies de segell internacional, la qual cosa posava en valor el regidor de la festa: “Hem de donar importància a la cuina de factoria de producció que s’ha convertit en 24 anys el Renaixement”. Entre elles trobem els grans clàssics del Renaixement, com són La Taverna d’Enrico -que es programa per divuitè cop, a càrrec de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries a la plaça Menahem Ben Saruq- el Torneig Cavalleresc de la Confraria de Sant Joan -programat per al divendres 19 i dissabte 20 de juliol a les 23 h a les Avançades de Sant Joan- així com la Cantina Cantorum que retorna després d’uns anys de descans -un espectacle teatral i musical que recrea les tavernes d’època i que tindrà lloc al Pati del Casal Tortosí.

Un any més i per segon cop la companyia de Roberto Olivan representarà Meraki, una obra basada en múltiples plantejaments que les diferents formes d’expressió corporal oferixen a través de la dansa i el circ. Enguany però en presenta una altra de la mà del ceramista Joan Panisello, Socarrel, que es basa en el binomi home-natura per a reflexionar sobre la nostra existència i la reconciliació amb elements naturals.

També trobem altres actuacions que s’incorporen al programa, com la companyia francesa Le Théâtre des 33, que representarà El Grande Teatro Toboso a la plaça de l’Absis, o com els que ha preparat, per partida doble, el grup La Companyia, anomenats Domus Horribilis i La Mandràgora. I per posar en relleu el paper de la dona a l’edat mitjana trobem l’espectacle La Màgia del Renaixement: herbes, pocions i encanteris, que es durà a terme a un lloc privilegiat: la Catedral de Tortosa.

A les 20,00 hores tindrà lloc la cerimònia inaugural a la Plaça de l’Ajuntament amb un espectacle que reuneix habitualment a molt de púlbic, i més tard, a les 21,30 a l’Abís de la Catedral tindrà lloc la lectura del Pregó de la festa, a càrrec de Jaume Domingo, president de la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC) un dels principals artífex dels recentent World Sports Games. D’altra banda, l’encarregat d’inaugurar el Taulell al Carrer serà el nou president de la Cambra de Comerç de Tortosa, Francesc Faiges, mentre que l’estendard de la Festa enguany serà portat pel col·lectiu de Famílies Nobles, una de les entitats més actives, que “ajuden a fer gran la Festa ja des de la tercera edició”, ha insistit l’alcaldessa.

Redaccio N.B.
Redaccio N.B.
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies