L’abocador de Riba-roja d’Ebre ja està llest per a rebre els primers residus

Des de la Generalitat anuncien una inspecció durant la setmana vinent per a certificar si es complixen tots els requisits.

per Andreu Prunera

Terres de l'Ebre

Pla generals de les màquines que treballen en els terrenys on s'ha d'ubicar l'abocador de residus de Riba-roja d'Ebre.
Pla generals de les màquines que treballen en els terrenys on s'ha d'ubicar l'abocador de residus de Riba-roja d'Ebre. | Mar Rovira

El dipòsit de residus industrials de Riba-roja d’Ebre ha enllestit la primera cel·la i està en condicions de rebre els primers residus. Este dimecres -dia 17- acabava el termini de la llicència ambiental de les obres i l’empresa Lestaca -formada per Urbaser i Griñó- ha comunicat al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat que ja ha acabat amb les obres requerides. Des del govern han anunciat que en els propers dies es durà a terme una inspecció per a certificar si les instal·lacions compleixen amb tots els requisits legals i per tal de posar-se en marxa.

Les obres a la partida de les Valls de Riba-roja d’Ebre han avançat amb rapidesa durant els últims quatre mesos treballant dia i nit. L’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, ha assegurat en declaracions a Ràdio Móra d’Ebre que “totes les instal·lacions que havien d’estar finalitzades abans del dia 17, ho estan”.

S’ha enllestit ja la primera de les quatre cel·les que ha d’emmagatzemar 1.293.591 metres cúbics de residus industrials no perillosos provinents de la resta de Catalunya en els propers quatre anys. “La instal·lació podria rebre ja els primers residus, tot i que ara correspon a l’empresa i a les administracions donar-hi el vistiplau i decidir quan comencen la fase d’operació”, detalla Suárez.

L’empresa també ha asfaltat set quilòmetres del camí d’accés a la partida de les Valls, més enllà del famós pont sobre l’Ebre que fins ara desembocava en un camí de terra. “L’empresa realitza una inversió de deu milions d’euros, crea ocupació i ha asfaltat ja set dels tretze quilòmetres d’una de les vies d’evacuació del pla d’emergència nuclear i que correspondria al govern central haver-ho fet”. Este dimarts la Generalitat ja va dur a terme una inspecció a les obres del camí per a comprovar si s’adequen al projecte i si ja han finalitzat. 

El delegat del govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, també ha anunciat que es durà a terme una altra revisió a les instal·lacions de l’abocador per a certificar si les obres requerides per la llicència ambiental s’han complert. “En uns deu dies es farà una inspecció al dipòsit i la Generalitat determinarà si s’ha complert amb la normativa”, anunciava Pallarès.

La instal·lació de l’abocador de Riba-roja d’Ebre compta amb l’oposició de la pràctica totalitat dels altres alcaldes de la Ribera d’Ebre. Durant la presa de possessió al Consell Comarcal d’este dilluns, alguns alcaldes com el de Benissanet o el primer tinent d’alcalde de la Torre de l’Espanyol prometien el càrrec demanant “una comarca lliure de macroabocadors” i fins i tot la presidenta, Gemma Carim, defensava un model de comarca “amb agricultura, turisme i indústria sostenible i socialment acceptada”. Per la seua banda, Antonio Suárez -ex del PDeCat i ara vinculat a la FIC- defensava l’autonomia municipal per a tirar endavant polítiques de creixement econòmic. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article