‘Balls i bullícies’, un espectacle de la Festa del Renaixement pensat per fer participar activament el públic

Es tracta d’un espectacle de danses populars d'origen europeu, com ara franceses o italianes, ballades en l'època renaixentista

per Natàlia Piñol

Tortosa

imatge d'arxiu
imatge d'arxiu | Núria Caro

En esta edició de la Festa del Renaixement, prèvia a les noces de bronze, es podrà gaudir, un
any més, de Balls i bullícies, organitzat pel grup Pas a Pas, integrat a l’associació Gaiters de l’Aguilot de Tortosa. Es tracta d’un espectacle de danses populars d'origen europeu, com ara franceses o italianes, ballades en l'època renaixentista. 

Balls i bullícies, que és un clàssic d’esta festa tortosina d’època però que no es va dur a terme en l’anterior edició, té la particularitat que és l'únic acte en el qual tothom qui vulga pot participar-hi, fet que el diferencia de la resta. L'espectacle, que dura aproximadament una hora, disposa d'un repertori que varia cada any segons el nombre de músics amb què compta el grup per a actuar, ja que no es tracta d'un grup homogeni sinó que es va modificant any rere any.

Dos dolçaines, dos percussions, un acordió, un fagot i flautes dolces són els instruments que formen el grup de músics que acompanyen la festa enguany. Les seues notes posen ritme a les danses renaixentistes interpretades per la protagonista de l'espectacle, Txell Aixarch, la ballarina que anima el públic a sortir a ballar i els explica in situ i sobre la marxa dels passos de les diferents danses perquè es dixen anar i hi participen. Algunes es ballen en rotllanes i d'altres, en files; però totes són “simples i amenes per a un públic de totes les edats”, segons explica Aixarch.

La funció d'este espectacle, però, no només és animar la gent a ballar, sinó crear també un ambient que permeta a la gent fer-se una idea de com era la vida, concretament una part de l’oci, en l'època del Renaixement. Les danses populars animaven la gent a sortir de casa, trobar-se a la plaça del poble per a xarrar i ballar, i a més, acollir tots aquells qui vinguessen de fora.

Durant edicions passades, Balls i bullícies “havia estat un acte itinerant, però la gran afluència de públic als carrers de Tortosa durant la Festa del Renaixement no permetia que la gent pogués ocupar l'espai necessari per a ballar, i es va haver de buscar un lloc fix on fer-ho”, remarca Aixarch, considerada la principal impulsora de l’espectacle. Tothom qui ho vulga pot gaudir-ne i prendre-hi part activament a la plaça del Pou el divendres 19 de juliol, a les 23.30 de la nit i de manera gratuïta

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article