HomeJustíciaEl judici als dos acusats de provocar l’incendi d'Horta podria celebrar-se el...

El judici als dos acusats de provocar l’incendi d’Horta podria celebrar-se el 2020

Deu anys després de la tragèdia encara no hi ha data per a la celebració del judici a Antonio Paz i Lorenzo Forner, els dos piròmans acusats d’haver provocat l’incendi a Horta de Sant Joan al 2009 i que va acabar amb la vida dels cinc bombers dels GRAF Lleida.

El cas està de nou en mans del jutjat de Gandesa. La major part d’aquesta demora es deu al fet que l’Audiència Provincial de Tarragona va determinar que el judici s’havia de resoldre amb un jurat professional i no un de popular, emparant-se amb una reforma de la llei de l’any 2015.

Els advocats dels dos acusats van recórrer la resolució i el Tribunal Suprem va acabar decidint a favor seu l’any 2017. La reforma del Codi Penal que atorga a jurats professionals la competència en delictes d’incendi forestal no afectaria este cas, ja que els fets es van produir abans de la modificació del 2015. Per això, el judici s’haurà de celebrar, finalment, amb jurat popular, tal com estipulava la legislació vigent en el moment dels fets. Així, els advocats dels dos presumptes piròmans han aconseguit dilatar el procés judicial al màxim i els dos acusats seguixen en llibertat. De fet, només van estar a presó durant un mes i mig l’any 2010, quan van ser detinguts. Paz i Forner porten una dècada en llibertat i fora del focus mediàtic.

La llarga demora servirà ara als advocats de la defensa per a demanar “dilació indeguda”, i una rebaixa substancial de les penes. Quan es va tancar la instrucció, la Fiscalia demanava dinou anys de presó per als dos acusats per un delicte de cinc homicidis imprudents i un de lesions greus, a banda d’un altre delicte d’incendi forestal. Amb la dilació indeguda i aliena als acusats, la pena es podria rebaixar fins a dos graus, i anar al voltant d’uns quatre o cinc anys de presó segons sostenen alguns lletrats.

Ara, el procediment es troba de nou al jutjat d’instrucció de Gandesa, que està refent el procediment  perquè siga jutjat amb un jurat popular. En els propers mesos s’haurien d’enllestir les diligències i fixar ja la data del judici, que se celebrarà a l’Audiència Provincial de Tarragona.

Un delicte d’incendi forestal podria prescriure als deu anys, però sempre que es demostre que hi ha hagut “inactivitat processal”. Este no seria el cas de l’incendi d’Horta, on hi ha hagut activitat judicial intensa i, només una sentència com la del Tribunal Suprem el 2017 ja seria suficient per a tombar la prescricpió.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

15 + = 21

Últimes notícies