HomeSocietatEl Copate constata errors de disseny de la depuradora de Tivenys, que...

El Copate constata errors de disseny de la depuradora de Tivenys, que no estarà operativa abans de dos anys

És un dels grans nyaps i ara mateix la prioritat de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) a les Terres de l’Ebre. Com va publicar en exclusiva este periòdic, la depuradora de Tivenys té errors de disseny i problemes de funcionament que han fet que, després de set anys d’estar acabada i aturada suposadament per problemes de finançament de l’ACA, quan fa dos anys el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) -a través de la delegació de competències de sanejament de part de l’Ajuntament, com és habitual al territori- va assumir-ne l’explotació, va comprovar en pocs mesos que l’aigua, que s’abocava a la llera seca del barranc de la Valljardina, no sortia amb els paràmetres idonis de depuració. Tècnics del Copate van admetre recentment, en una reunió amb veïns del poble, que es tracta d’un sistema nou i teòricament fiable però en què l’empresa adjudicatària de la concessió -d’obra i explotació, un sistema que ja no es fa servir- probablement no va calcular bé la capacitat, segons els tècnics. De fet, van intervenir-hi dos empreses i les dos van fer fallida, amb la qual cosa és l’ACA qui ha de finançar ara la reconducció del fiasco.

Atenent que la depuradora abocava directament a un barranc amb captacions d’aigua de reg, l’ACA i el Copate, després de fer un estudi hidrogelògic, van decidir traslladar el punt d’abocament directament al riu, previ permís de la CHE, a través d’una nova conducció per fora del barranc. El permís de l’organisme estatal per a abocar provisionalment al riu -de fet, els ajuntaments paguen a la CHE un cànon variable de control d’abocaments- va encetar la tramitació de l’obra per a instal·lar un nou col·lector, que ja ha començat en una primera fase des de l’estació de bombament al riu.

 

Dixar de portar l’aigua i els fangs a tortosa en camió

Això permetrà posar fi a l’episodi més sagnant de tota esta història: els camions que cada dia, des de més de 20 mesos, transporten els fangs i l’aigua bruta fins a la depuradora de Tortosa-Roquetes, com també va denunciar esta publicació. Una operació assumida amb diners públics per part de l’ACA, que hi haurà destinat més de 200.000 euros segons diverses fonts. El Copate calcula que en breu podrien dixar de circular estos camions. La segona fase de l’obra de la nova conducció enllaçaria l’estació de bombament i la depuradora, ubicada barranc a dins, i mentrestant es redactarà a la vegada, segons el Copate, el projecte de remodelació de la depuradora mateix, que implica gairebé fer-la de cap i de nou i que podria suposar a l’ACA més de 500.000 euros, que se sumarien als que ja va costar l’estació original, electrificada l’abril del 2011. Fa més de vuit anys.

Els tècnics del Copate també van explicar que es podrà mantenir la ubicació de la depuradora, amb correccions, tot i estar en zona inundable, en haver-se construït amb anterioritat a la llei vigent en la matèria. La idea del consorci mediambiental, que va transmetre en tot moment que el suport econòmic i tècnic de l’ACA està garantit i que ja estan habilitades les partides per sufragar les dos fases del col·lector, és poder licitar l’obra de la depuradora l’any que ve i tenir-la operativa, amb un sistema de depuració “més senzill però més robust”, durant el 2021. Deu anys després d’estar acabada. Tot un rècord. Els tècnics del Copate, però, celebren per damunt de tot que s’haja pogut reconduir la situació i així ho van transmetre a la població que va acudir a la trobada organitzada per l’Ajuntament.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 4 =

Últimes notícies