HomeCulturaEl Museu Terres de l’Ebre inaugura una mostra sobre la cultura material...

El Museu Terres de l’Ebre inaugura una mostra sobre la cultura material dels pastors

El Museu Terres de l’Ebre d’Amposta inaugura la mostra Col·leccionar passions: La família Torres-Soriano i la cultura material dels pastors, que es podrà visitar fins al 22 de setembre.

La ramaderia és a la base de la revolució neolítica, i en molts territoris, especialment en la muntanya, és l’activitat que centra el poblament, l’economia i les formes de vida fins a l’època moderna. La complexitat de les seues pràctiques i relacions territorials expliquen, a partir de la transhumància, molts fluxos i moviments de població.

Plácido Torres  i Consuelo Soriano, que són els que han anat recollint el material de la mostra (com les esquelles de la imatge),  es van casar el 1991 a Amposta, municipi  on residixen i treballen, però tots dos provenen de dos pobles de Terol. Tots dos s’han dedicat sempre als animals, ja siga amb l’ofici de tractant com de pastors. Actualment són uns dels últims tractants de bestiar oví  -compren als pastors i venen als carnissers- d’un territori a cavall del sud de Catalunya, nord del País Valencià i sud d’Aragó.

El concepte de cultura material dels pastors inclou els objectes que aquests utilitzaven i utilitzen en el camp, en els corrals i en les cases en el desenvolupament de la seva activitat. Però també inclou altres objectes ornamentals i decoratius que elaboraven en les llargues hores de pastura quan feia bon oratge, com un entreteniment i com una mostra de la seua habilitat manual. En l’exposició es mostren entorn de 300 objectes  

Redaccio N.B.
Redaccio N.B.
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

52 + = 53

Últimes notícies