HomeSense categoriaLa Confraria de Pescadors de la Ràpita estrena imatge i recull la...

La Confraria de Pescadors de la Ràpita estrena imatge i recull la seua història pels 100 anys

La Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita ha aprofitat l’arribada de la festivitat de la seua patrona -el passat 16 de juliol- per a anunciar els actes commemoratius que se celebraran durant l’any per tal de festejar els 100 anys de l’entitat. “És una fita molt important per a la Confraria, ja que no es fan 100 anys cada dia, però també ho és per al poble, perquè esta xifra implica molts anys d’història”, detalla el president i patró major de l’ens, Eusebio Rosales. 

L’entitat estrena centenari, però també imatge corporativa. De l’antiga àncora amb el nom de la Confraria formant l’interior d’un flotador, ara només en queda la silueta en diagonal d’una àncora revestida de color blau. El seu dissenyador, Sergi Roig, ha explicat que es tracta “d’una icona més moderna i actual”, però al mateix temps “adaptada a la història que l’associació porta a l’esquena”. Una imatge renovada i única que trenca amb el logotip comú de les diferents confraries d’arreu del país.

Tot i que les obres portuàries han endarrerit la celebració de l’aniversari de l’entitat, el seu secretari, Joan Balagué, ha volgut destacar que quan estes finalitzen, quedarà una plaça davant l’entrada del Port on situaran “un monument per a homenatjar els pescadors rapitencs”. Balagué ha anunciat que creuen oportú que la inauguració d’este monument tinga lloc durant els Orígens, la festa que  commemora els inicis del municipi al voltant del món pagès i el mariner. 

“No és una festivitat només de la Confraria, sinó que volem fer-ne partícip tot el poble”, detalla Rosales. És per això que l’entitat convida tots els rapitencs i rapitenques a compartir fotografies, anècdotes i històries relacionades amb el món pesquer per a poder confeccionar un llibre de la vida pesquera al municipi del 1919 al 2019. L’alcalde també ha fet una crida a la societat rapitenca “per a participar en este centenari, ja que això implica participar en la història de la Ràpita”. Així com afegix que “no és casualitat que el pregoner de les Festes Majors” -que comencen este divendres 19 de juliol- “siga Mario Vizcarro, el secretari de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i assessor jurídic de la Confraria del poble”. 
 
 

100 anys d’història

El 27 d’abril de 1919 es fundava el Pòsit Pescador -actualment la Confraria- com una entitat que tenia les seccions de socors mutus, cooperativa, cultural, amb atenció preferent als vells, malalts i accidentats. En el moment de la seua fundació, es van inscriure 150 pescadors. El 1922 el Pòsit es va fusionar amb ‘La Unió’ -una altra societat de mariners de caràcter cooperatiu sorgida l’any 1904-, amb la qual cosa s’aconseguia un local social situat al carrer de Vista Alegre i la unificació de l’escola de nois i de formació de patrons que sostenien. L’any 1928 l’escola del Pòlit va ser nacionalitzada i ben entrats els anys quaranta se’n van crear quatre més, i en total hi havia tres escoles de nois i dos de noies. L’embarcació de pesca al bou ‘Paco Castellà’ va ser comprat l’any 1935, després que l’Institut Social de la Marina autoritzés un préstec de 9.510 pessetes. Esta embarcació, però, va ser enfonsada pel creuer ‘Baleares’ l’any 37 a set milles de la costa enfront del Far de la Banya. El 14 d’agost de 1939, després d’acabar-se la Guerra Civil espanyola, el Pòsit Pescador va refundar-se. Quatre anys més tard i per ordre superior, l’entitat va passar a dir-se Confraria de Pescadors, sota l’advocació de la Verge del Carme, del Sindicat Nacional de Pesca i de la Delegació Nacional de Sindicats. 

No va ser fins al juny del 51 que la confraria va adquirir el nou local social al carrer del Fossat. Les cinc escoles d’orientació marítima de la Ràpita van passar a integrar-se en el Col·legi Nacional -avui el Col·legi Públic Carles III- l’any 1978. Des de l’any 83 -després d’un primer intent el 1944- i fins avui dia la processó de la Verge del Carme es fa dalt de les barques i es tiren corones de flors a l’aigua en record de tots aquells que han perdut la vida a la mar. 
L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, afirma que “no seríem com som  si no tinguéssem el sector pescador i, per tant, la Confraria de Pescadors Verge del Carme”. Així com afegix que l’entitat és “el pal de paller tant social com econòmic del nostre municipi, ja que són 100 anys treballant entorn de moltes famílies que directament o indirectament estan vinculades a l’entitat”. 

 

La confraria avui en dia

Actualment l’associació està formada per 87 embarcacions pesqueres censades, 41 de les quals són barques d’arrossegament i les 46 restants, d’arts menors, així com una vintena de mariscadors a peu. “Estem parlant de quasi 300 pescadors associats”, segons indica Balagué, que afegix que des dels últims anys és la Confraria que més factura de Catalunya -fins a 14 milions d’euros anuals-, i captura unes 2.700 tones de peix a l’any. 

De cara al futur i commemorant d’on ve l’entitat, Balagué detalla que volen aconseguir que el producte de km 0 -el producte de proximitat-  aconseguisca que el consumidor li atorgue el valor que es mereix, conservar i cuidar el recurs propi que és la pesca, i continuar participant també en diverses campanyes de recollida de brossa marina. 

Joan Balagué també ha posat damunt la taula que des del consistori s’està gestionant l’agermanament del municipi amb altres localitats i que l’associació té la intenció de fer “un agermanament de ciutat, però també pesquer i de Confraries”. Arenys de Mar i Sóller són els dos municipis de quatre que l’alcalde ha desvelat i, segons indica, “no són aleatoris”, sinó que s’han escollit perquè “durant uns anys que a la Ràpita es vivien moments difícils quant al món mariner, moltes famílies pescadores del poble van anar a buscar el seu futur a estos dos municipis”. 

Durant l’any s’aniran afegint diferents actes per a celebrar esta fita que culminarà amb un acte final l’abril del 2020, mes en què acabarà l’any del centenari. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

16 + = 17

Últimes notícies