HomeSense categoriaEls regants del Delta se senten “desbordats” i reclamen un pla d’acció...

Els regants del Delta se senten “desbordats” i reclamen un pla d’acció urgent contra el llapó

Les comunitats de regants de l’Esquerra i la Dreta de l’Ebre han declarat la guerra al llapó: agrupament d’algues microscòpiques incrustants, provinents de les algues i macròfits cada cop més presents al riu i que, en transmetre’s als canals, formen capes verdes a les conduccions, dificulten la circulació d’aigua i obstruïxen preses i estacions de bombament. Els regants han dit prou, després de diverses campanyes amb el problema en fase creixent, i reclamen a les administracions que es declare el llapó com a plaga i s’adopte un pla de control urgent. 

Segons els regants la presència de llapó s’ha convertit en el principal problema de gestió del regadiu i consideren la situació desbordant, per la qual cosa demanen un pla de xoc amb el compromís d’actuació de totes les administracions implicades en la gestió del riu com són la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idecé).  

L’agreujant és que el punt àlgid de la presència de llapó a la xarxa de reg coincidix amb el de la campanya de l’arròs, i els regants lamenten que han de destinar cada vegada més recursos, en maquinària (les pales que netegen el revestiment dels canals i de sèquies) i personal de reforç, a la neteja de la xarxa davant la prohibició d’utilitzar herbicides. “La part del pressupost que es destina a estes tasques supera ja el 50%, però ni així n’hi ha prou per a guanyar la batalla al llapó”, expliquen les dos comunitats en un comunicat conjunt.

Per tot plegat, demanen a la CHE una “millora” del programa de crescudes controlades per a netejar d’algues i macròfits el riu, ja que en anys de sequera, “l’organisme de conca reduïx al mínim els desembassaments estacionals, com va passar la primavera passada”, assenyalen. També reclamen el màxim compromís de l’Idecé, que ja s’encarrega de la sega i retirada de macròfits al riu com a responsable de la navegabilitat, però que sembla que no dona a l’abast. L’Idecé mateix, acabat de renovar el consell rector, s’ha ofert per a assumir la magnitud del problema i treballar en este sentit, però avisa que en esta època de l’any és especialment difícil fer front al llapó: “No és que l’Idecé deixe les algues que talla al riu. En esta època de l’any es desprenen de forma natural i baixen riu avall [i pels canals]”, va avisar el director sortint de l’institut, Alfons Montserrat. 

Un any “més conflictiu” “És un any més conflictiu que altres anys”, va admetre Montserrat. De fet, les algues estan complicant l’actual campanya de navegabilitat, a causa del baix cabal de l’Ebre, per sota dels 80 metres cúbics per segon, i per les altes temperatures, dos factors que afavorixen la proliferació dels macròfits.

Els regants també recorden, per a sostenir la declaració del llapó com a plaga o espècie invasora, que  té una greu afectació sobre l’economia i que també representa un perill per a la biodiversitat, ja que els macròfits són l’hàbitat idoni per a la reproducció de la mosca negra, i atempta contra l’equilibri dels ecosistemes, fet que provoca problemes d’anòxia (manca d’oxigen) a les llacunes i les badies del Delta.

Les dos comunitats dels dos hemideltes arriben a afirmar que la històrica restricció en el reg aplicada darrerament ha estat tot just per la reducció dels cabals concessionals a conseqüència del llapó, per tal d’assegurar la disponibilitat d’aigua per a mantenir els camps d’arròs inundats. 

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

41 + = 48

Últimes notícies