HomePolíticaMovem Terres de l’Ebre es constituirà com a partit per a ocupar...

Movem Terres de l’Ebre es constituirà com a partit per a ocupar l’espai de l’extinta ICV

Movem Terres de l’Ebre es constituirà com a partit polític a partir del setembre. La formació municipalista d’esquerres convocarà una assemblea fundacional per a formalitzar el que les eleccions del passat 26 de maig van avançar: que l’esquerra alternativa té un nou espai polític a les Terres de l’Ebre i de caràcter purament ebrenc. Un espai que ha estat en constant transformació des del 2015, quan van aparèixer les confluències d’esquerra als ajuntaments i va esclatar el fenomen Podemos arreu de l’Estat.

L’objectiu de l’assemblea de principis de setembre serà definir l’estructura organitzativa i establir l’ideari polític. El portaveu de Movem Tortosa i principal impulsor de la confluència, Jordi Jordan, el defineix com a “progressista, amb valors republicans i sobretot municipalista”. “Volem que siga un partit 100% ebrenc, sense cap dependència de cap formació política i que defense el territori tenint en compte la situació de les Terres de l’Ebre”, diu Jordan.

Expansió

Movem es va fundar a Tortosa l’octubre de 2014 sumant moviments de base, entitats socials i l’agrupació local d’ICV, que llavors tenia dos regidors. El 2015 van doblar la representació a la capital del Baix Ebre i este 2019 han fet el salt endavant, fins a confirmar-se com a segona força política de Tortosa i amb una trentena de regidors a tot el territori. Ja siga amb el nom Movem o amb acords amb altres formacions, han fet llista a nou municipis de les quatre comarques. En conjunt, van obtenir més de 6.600 vots. Són prop de 1.500 més que els vots aconseguits per ICV i les candidatures d’Entesa el 2015, i quasi 4.000 més si ho comparem amb els resultats del 2011. Va ser quan faltaven pocs mesos per les municipals quan els de Jordi Jordan van entrar en converses amb altres formacions d’esquerres i grups de persones interessades en el projecte de Movem.

La primera es va formalitzar el passat mes de gener, amb Movem Roquetes. El 26-M van obtenir 2 regidors i es van situar com a segona força. “Érem un grup de persones que ens consideràvem d’esquerres i implicades, amb punts de vista diferent sobre algunes coses, i vam decidir tirar endavant amb Movem perquè la gent ens identifiqués com un grup que volia començar sense els tabús dels grans partits”, explica un dels regidors de Movem Roquetes, David Poy.

A la Ràpita l’agrupació d’Iniciativa es va presentar amb el nom de Movem la Ràpita. No van poder revalidar el regidor d’ICV en part per la dispersió del vot en presentar-se per separat una llista de Podem. A Tivissa és l’excandidata d’ICV al Parlament, Alba Benedicto, qui ha liderat el projecte de Movem i ha propiciat un canvi de govern al municipi. D’altra banda, la marca Movem ha estat adoptada per altres candidatures municipalistes d’esquerres que a les anteriors municipals van concórrer sota el paraigües d’Entesa (marca blanca municipalista d’ICV). Van ser els casos d’Entesa pel Pinell i Entesa per Corbera, d’Entesa per la Cala a l’Ametlla de Mar i de Futur per la Sénia. A última hora també es van sumar els independents del Moviment Alternatiu Planer de Santa Bàrbara. Actualment Movem seguix en converses amb grups de persones d’altres municipis ebrencs que podrien impulsar una agrupació local.

Superar ICV

EL naixement de Movem va córrer en paral·lel al de l’espai dels Comuns que, com Movem, és una suma de moviments socials amb Iniciativa i Esquerra Unida. A Tortosa, l’agrupació d’ICV va impulsar la confluència el 2014 per a ser “més amplis i transversals, per a superar l’espai d’Iniciativa”, considera Jordan. “Ens vam acabar diluint en una plataforma ciutadana que és Movem Tortosa i que va aconseguir un resultats molt importants el 2015 i encara més el 2019”.

En els últims anys el partit hereu de l’històric PSUC ja quasi no ha tingut presència orgànica a l’Ebre. De fet, el mateix Jordi Jordan n’ha estat el darrer coordinador territorial. Ara Iniciativa s’encamina a la desaparició. La pèrdua de representació institucional com a part de Catalunya en Comú ha anat reduint l’aportació de subvencions públiques que rebien els ecosocialistes. Amb un deute de 9,2 milions d’euros al qual no pot fer front, la formació ha entrat en concurs voluntari de creditors i un jutjat mercantil de Barcelona ha donat dos mesos de termini per a procedir a la liquidació.

Iniciativa per Catalunya-Els Verds va tenir durant finals dels anys 90 una considerable presència a les Terres de l’Ebre, tot i ser un territori allunyat de les grans conurbacions on millors resultats obté l’espai polític que representa. En esta època van guanyar les alcaldies de la Ràpita amb Miquel Alonso i la de la Sénia amb Víctor Gimeno, que seria també l’únic diputat ebrenc d’ICV entre 1988 i 1999.

El mateix Gimeno es mostra crític amb el procés de confluència en el qual va participar ICV a partir del 2015. “No han aportat una organització, ni representació, ni interlocutors amb el territori. Cada cop hi ha hagut més dirigisme des de Barcelona i Madrid, i desatenció als problemes específics de les Terres de l’Ebre”, es queixa el també exdirector dels serveis territorials de Medi Ambient. “Ens sentim més identificats en la manera de treballar d’aquí. I ens sentim més a gust parlant amb els de Santa Bàrbara o Roquetes que en les direccions que cada vegada estan més lluny i que cada vegada son més difícils que t’escolten”, rebla Gimeno.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

65 + = 69

Últimes notícies